BİOS ARIZASI - HARDDİSK GÖRMEYEN FORMAT

HPQ-User
25-07-2011, 14:48   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

murat-s. sormuş:
Bilgisayarımı açtığımda F2 diyerek BİOS'a girdiğimde aslında HDD Model name ve HDD serial number  ile System BİOS VERSİON ve VGA BİOS version yazıyor.
Aslında bu bios bilgisi ile hdd'nin sistem tarafından algılandığı düşünülebilir.
Fakat şöyle ki ; bilgisayarım göçünce tekrar açmaya çalıştığımda ; bilgisayarı en son iyi yapılandırma ile çalıştır seçeneklerini içeren o malum siyah ekran açıldı.
Her ne yaptıysam yapayım bu adımlar Mavi zeminli bir yazı ile sonlandı. hata kodunu da vererek
Ben de doğal olarak dedim hadi bi format atayım.
Format cd'mi taktım gerekli bios ayarımı yaptım, kurulum dosyaları önyüklemesi başladı; fakat yükleme seçeneğinde bir de baktım ki HDD yok . Bi harddisk yükle ki biz de windowsu kuralım diyor sistem.
Hoppala dedim tabi. Google ve forum taramalarına başladım. Forumlarınız da dahil olmak üzere yaklaşık 100 ayrı çözüm önerisini dikkate aldım.
Geçen hafta bios pilini kopartarak çıkardım. bir kaç gün sonra havya yardımı ile pili tekrar kaynattım.
Bilgisayarım çalıştı :D tabi memnun oldum bu durumdan. halbuki bios pilini çıkartmadan da biosun resetlenmesi mümkün olabiliyormuş ve çok da matah bir çözüm değilmiş.
Neyse efendim, sistem kurtarma konsolundan zorlayalım dedim. kurtarma konsolu admin password istedi , linux tabanlı iso dosyaları yükleyip admin crack yapmaya çalıştım tabi ddoğal olarak yemedi.
Mevcut bios göstergesi her ne kadar bir hdd tanıyor gibi görünse de İNTEL CHİPSET olan biosumuz sanırım şaşalak bir şeklide korumaya aldığı bilgileri vermeye devam ediyor olabilir.
Bİos güncellemesi yapmaya çalıştım, sistem kurtarma konsolundan yazarak çalıştırmaya çalıştım awdflash exe sini
yemedi.
XP cd'si içinden R'ye basıp cdden sistem kurttarma yı başlattım oradan girdim yine bios güncellemesi yapamadım.
Bir usb'ye yüklediğim sistem kurtarma konsolu işimi görremedi. google da mevcut yaklaşık 100 küsür öneri başarısızlıkla sonuçlandı.
Jumper olayını düşündüm, bakındım tarandım bulamadım. arkadaşıma sordum laptop'da jumper olduğunu ilk senden duydum dedi. Kurtarma konsolu kurduğum usb içine güncel BİOS ayarını yükledim, ama bir türlü çalıştıramadım.

Bir yerlerde bir şeyleri yanlış yapma ihtimalim elbette olabilir. Ben bahsedilen adımları harfiyen yerine getirmeye çalıştıkça , aslında öneri sunan arkadaşların çoğunun harddisklerinin tanınmama sorunu olmadığını farkettim.

Şimdi; benim sorduğum soru şu kendi kendime, harddisk yok, xp yüklerken veya sistem kurtarma konsolunda hdd yok !
Fakat bios gösteriyor.
Bios için yapılan hatalı yükleme söz konusu.
sistem kurtarma usb'si ile açılan konsoldan çözüm bulamadım, oradan usb içindeki kimi awpflash.exe idi sanırım, kimi programları exe leri  ve bios güncellemesini çalıştıramadım, bios update yapamadım.
Mesele harddiskte'mi ? Yoksa bios arızası mı ? anakartın değişmesini gerektirecek denli büyük bir arız a söz konusu olabilir mi ?
bu sorularla birlikte önerebileceğiniz başkaca bir metod var ise sevinirim.

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
Acer aspire 5315 bilgisayarım var. Üzerinde 80 GB Toshiba mevcut. Yaklaşık 15 gün önce acer güncellemelerini manual olarak indirirken her nasıl yaptıysam BİOS yazılımı da indirmişim ve tabi neydi bu diyerek açtm dosyayı.
Ve bilgisayarım göçtü.
HDD Toshiba MK8046GSX
SYSTEM Bios Version: V1.45
VGA Bİos version: intel V1518
İNTEL CELERON prrocesssor 540

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 1.1.4322)

Kapalı Hesap (154666)
25-07-2011, 15:44   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Başka bir harddisk temin ederek yeniden format atmayı dene.
Eğer başarılı olmazsa bios kurtarma seçeneklerini incele