bios dan ghz hızı yükseltme denemesi

HPQ-User
14-06-2009, 18:19   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 28
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

onuurrr sormuş:
öncelikme kolay gelsin sitenizi çok seven ve sürekli takip eden biriyim geçenlerde bios ayarlarıyla ilgili bir konu vardı kardeşime de göstermiştim bugün bios ayarlarıyla oynamış mhz hızını 200 den 500 e çıkarmıl vede bir kaç şeyi daha karıştırmış bilgisayar açılıyor ancak ekranda görüntü yok acaba ekran da mı bir sorun vardır yoksa yaptığı bios ayarlarıyla ilgili olabilirmi yapabileceğim birşey varmı aklıma format atmak geldi ancak size danışmak istedim şimdiden saolun..

Soru Türü: Yazılım
İşletim Sistemi: Windows Vista
Sistem Özellikleri:
CASPER era  2gb ram 1.8 ghz intel core 2 duo işlemci nvdia 2500 geforce ekran kartı vista işletim sistemi yüklü

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; tr; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

ReFeRaNSs
14-06-2009, 18:24   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,225 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

200 den 500 e mi? nasıl yani hiç mi görüntü gelmiyor? yoksa biosu açabiliyormusunuz eğer biosu açarsanız orada göreceksiniz default yazar onu seçin ilk ayarlara döner sonrasında da bi servise gösterin

Mustafa@PC
14-06-2009, 18:25   |  #3  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Format işe yaramaz.Zaten format atamassınız.

Yapacağınız şey kasayı açıp,

Anakartın üstündeki saat pili gibi olan pili çıkartıp 10-15 dakika sonra tekrar takmak.

Pil böyle birşey:

Resim alıntıdır

Son Düzenleme: Mustafa@PC ~ 14 Haziran 2009 18:26
ReFeRaNSs
14-06-2009, 18:27   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,225 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

Garantisi varsa ksa kapığını açmayın. bu işlem için servis e gösterin kapağı açmak ve pili çıkartmak garanti dışı bırakablir.

canerece3
14-06-2009, 19:01   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
433 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

bu sorun bendede vardı bunun sebebi nedir anakartmı desteklemiyor yoksa birden çıkartığımız içinmi böyle oluyor

pckopatxD
14-06-2009, 19:25   |  #6  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
30 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

çok teşekür ederim hepinize şimdi deniycem sonucu size iletirim :)

pckopatxD
14-06-2009, 19:28   |  #7  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
30 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

bir şey daha sormak istiyorum her işlemcide bios ayarlarından ghz hızlandırılıyormu yoksa sadece belirli işlemcilerdemi oluyor ?

pckopatxD
14-06-2009, 19:30   |  #8  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
30 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009
Mustafa@PC
Format işe yaramaz.Zaten format atamassınız.

Yapacağınız şey kasayı açıp,

Anakartın üstündeki saat pili gibi olan pili çıkartıp 10-15 dakika sonra tekrar takmak.

Pil böyle birşey:

Resim alıntıdır

çok teşekür ederim ilgilendiğiniz için :) peki her pc de işlemci hızı arttırılabiliyormu bunu anlıyamadım bi türlü ?

Mustafa@PC
14-06-2009, 19:30   |  #9  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Siz sanırım anakartınızı aşan bir hızlandırma yapmışsınız o yüzden bu sorun oluşmuş.

freekays
14-06-2009, 20:06   |  #10  
freekays avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
595 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

BIOS ayarlarınızı default yapmanız yeterli
ayrıca donanım içinde ayar gerekli olabilir

pckopatxD
14-06-2009, 20:17   |  #11  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
30 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009
Mustafa@PC
Siz sanırım anakartınızı aşan bir hızlandırma yapmışsınız o yüzden bu sorun oluşmuş.
abicim bios pilini çıkardık 15 dk bekledikten sonra yine taktık ve çalıştırdık ancak görüntü hala yok k.bakma snide meşgul ediyorum ama pcden pek anladığım yok Ağzı kulaklarına varıyor

pckopatxD
14-06-2009, 21:15   |  #12  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
30 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009
freekays
BIOS ayarlarınızı default yapmanız yeterli
ayrıca donanım içinde ayar gerekli
peki donanım ayarlarını nasıl yapıcam :S pili çıkarıp taktım ama tık yok

pckopatxD
14-06-2009, 22:41   |  #13  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
30 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009
corpixx
İşte TEknik SErvise götür . Bıos Ayarlarıyla ilgili degil. Güncellemiş olabilir :
tmm :D saol artıq mecburi qötürcem :D anti bios töbeliyim ya:D kardeşimin pcnin başına gelenleri gördükden sonra töbe ettim :D hiç uraşmıycam bios fln :D1.6 ghz yeter bana Ağzı kulaklarına varıyor

aliosmanta
14-06-2009, 23:54   |  #14  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

arkadaş pili çıkartman yetmez. pili 5 dakika kadar ters takacaksın ondan sonra bios resetlenecek.  sen bunu yap makinan çalışacak.  sen overclock yapmak istemişsin. 200 den 500 e çıkmaz. sen onu 5 5 yada 10 10  çıkart işemcin anladıgım kadarıyla E7400 en fazla %30 overclock yapabilirsin oda sogutma sistamin ve psu iyiyse. sonucu merakla bekliyorum.

ReFeRaNSs
15-06-2009, 00:12   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,225 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

pili ters takmak mı? ne tür bi getiri var? ben 10 sn bekliyorum ve resetleniyor ters falan takmıyorum. ters taktığında her iki kutba da aynı yükü vererilerek ne elde ediliyor merak ettim?

recep34
15-06-2009, 00:16   |  #16  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
413 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

şimdi overclaok işinde işlemci fsb yi arttrırsınız voltajıda arttırırsınız ama biostaki çoğu önemli değer işlemci fsb ile orantıldır.bu değerler genelde bios tarafrından işlemcifsbx çarpan =değer olarak hesaplanır...

O yüzden fsb arttrımı her şey aratar o yüzden ram frek.,pci-ex,pci gibi değerleri aoutotdan sabit değere almak lazım.

sen fsb arttrırır pci-ex veya agp frek. sabitlemzsen ekran kartı sapıtır gibi...
O iş sadece fsb voltaj arttrımaktan ibaret değil...


Kardeşin bios tan değer arttrıkrn voltaj ayarları ile oyanmadıysa (bunu iyice öğren) makinaya zarar vremiş olamaz,çok çok düşük ihtimal ama fsb ile voltaj da verdiyse fiziksel hasar vermiş olabilir...

Bios pilini çıkarmak ile olmadıysa bios tan "fail-safe defaults" veya "optimzed default"  yapıp,"save and exit" ile çıkın biostan...bu biosu sıfırlayacack,olmazsa bir bilene gösterin,dahada kurcalamayın,naçizane tavsiyem..

Mustafa@PC
15-06-2009, 00:25   |  #17  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Soruyu soran arkadaşın makinası hiç açılmıyor BIOS'a girebilse zaten kasa felan uğraşmadan default yapacak.Ama aşırı hız yükseltmeden dolayı anakart kendini korumya aldığından sistem açılmıyor.

Böyle durumlarda pil çıkartılma sureti ile BIOS default hale getirilir.Yaptığın işlem sistemi açmaya yetmedi ise ya ani ve aşırı hız aşırmadan dolayı anakart üstünde statik elektirik birikti.Yada işlemcide bir sorun oluştu.

recep34
15-06-2009, 02:26   |  #18  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
413 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Pil çıkarma her anakrtta işe yarar ama yinede anakart sıfırlamak için yapılması gereken cmos reset jumperı ile sıfırlamaktır.anakartın kitapçığına bakıp jumpurdan resetleyin.jumperda işe yaramazsa o zaman fiziksel hasar oluşmuş olma ihitmali çok yüksek..

aliosmanta
15-06-2009, 08:27   |  #19  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

sayın ercanyerci  bazı ana kartlarda örnagin benimkinde ne cmos nede reset jumper dan ana kart resetlenmiyor.  en saglamı pili ters takınca bios resetleniyor.

İtacHi_
15-06-2009, 08:49   |  #20  
İtacHi_ avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,894 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2006

Kardes galiba sen ramlere zarar verdin.Benim eski pcm de DDR533 MHZ ram vardı zamanında ve fabrika hatalı üzerinde çizik vardı.Pc açmaya çalıştığımda ilk önce pc kitleniyodu sonradanda sadece kasa açılıyor ve ekran gelmiyordu.Tavsiyem herhangi bir yerden sağlam ram bulup çalıştırmayı denemekBeğendimBeğendim

StanOne
15-06-2009, 10:53   |  #21  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
753 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008
recep34
Pil çıkarma her anakrtta işe yarar ama yinede anakart sıfırlamak için yapılması gereken cmos reset jumperı ile sıfırlamaktır.anakartın kitapçığına bakıp jumpurdan resetleyin.
pckopatxD
15-06-2009, 15:53   |  #22  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
30 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009
recep34
Pil çıkarma her anakrtta işe yarar ama yinede anakart sıfırlamak için yapılması gereken cmos reset jumperı ile sıfırlamaktır.anakartın kitapçığına bakıp jumpurdan resetleyin.jumperda işe yaramazsa o zaman fiziksel hasar oluşmuş olma ihitmali çok yüksek..
abi jumperı buldum da :S nasıl resetliycem onu anlamadım üstünde bir takılı kablo falan yok sadece yeşil minik bi tuş yanında da bakır kısa bi tel gibi birşey var :S ama nasıl resetliyceğimi bilmiyorum yardımcı olursan sevinirim

pckopatxD
15-06-2009, 17:19   |  #23  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
30 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009
aliosmanta
arkadaş pili çıkartman yetmez. pili 5 dakika kadar ters takacaksın ondan sonra bios resetlenecek.  sen bunu yap makinan çalışacak.  sen overclock yapmak istemişsin. 200 den 500 e çıkmaz. sen onu 5 5 yada 10 10  çıkart işemcin anladıgım kadarıyla E7400 en fazla %30 overclock yapabilirsin oda sogutma sistamin ve psu iyiyse. sonucu merakla bekliyorum.
:D sorun hal oldu saolun :D uraşdık bayaa ama sonunda oldu jumper la falan :D emeği geçen herkese teşekürler

TuncaBozkurt
15-06-2009, 17:54   |  #24  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006
pckopatxD
bir şey daha sormak istiyorum her işlemcide bios ayarlarından ghz hızlandırılıyormu yoksa sadece belirli işlemcilerdemi oluyor ?
BIOS işlemciyle değil anakart ile alakalıdır. Yani eğer BIOS sürümünüz destekliyorsa evet, her işlemcide hız aşırtma yapabilirsiniz.(Bazı işlemcilerde bu konularda kimi kısıtlamalar bulunuyor. Ayrıca da overclock öncesi internette yorumları okuyun.)

ExTReMerT34
15-06-2009, 18:53   |  #25  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
39 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

Arkadaşlar hertürlü anakarta işlemciye ekran kartına overlock yapılabilir....

Kimisine 10MHZ kimisine 1500MHZ ama mutlaka overlock yapılabilir....

Biostan olmasıda zorunlu değil şimdi dünyaaa kadar overlock uygulaması var...

Bu arada eğer hiç deneyiminiz yoksa deneyimli olan birinden destek alın...
Vede öyleee

200Mhz x 11 lik hızıda 500Mhz x 11 çıkarmayın zaten yazı olarak çıkar ama gerçekte çıkmaz....

Eğer o kadar kolay olsaydı...

AMD nin 6.5GHZ hızına çıkarmak için o kadar çok uğraşmazlardı...
ve şuanda sizin kullandığınız muhtemelen...
200 x 11 = 2200Mhz ( 2.2 GHZ )
Ve o gün yapmaya çalıştığınız...
500 x 11 = 5500Mhz ( 5.5 GHZ )
Buda normal bir soğutma ile imkansız demek :D
:D:D:D:D