Bios sıkıntısı.

Ahmet Serdar
29-04-2014, 18:02   |  #1  
Ahmet Serdar avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
204 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2011

Arkadaşlear herkeze selam. Ben 1 2 gün önce biosumu güncellemiştim (Award Bios) sonra pc bozuldu format atayım dedim ve ''Verifying Dmı pool data" diye bir hata geldi. Biosu resetledim olmadı, harddiski biçimlendirdim olmadı ne yapmam gerekiyo delircem lütfen yardım edin.

okankurubas
29-04-2014, 22:54   |  #2  
okankurubas avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 118
1,390 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2013

Açılışta bios controllers tamamlandığında işlem sürücü sırasına göre harddiske geçer ve işletim sistemi devreye girer. Donanımda veya bios ayarlarında değişiklik yaptıysanız "Verifying DMI pool data" yazısı ile karşılaşabilirsiniz. Eğer bu yazı çıkıyor ve işletim sisteminiz devreye girmiyorsa aşağıdaki işlemleri uygulayınız.

DMI veya Desktop Management Interface (Masaüstü Yönetim Arabirimi) sistem donanım bileşenleri ile onları yöneten yazılım arasındaki soyut bir katmandır. System Management BIOS (SMBIOS) donanım bilgilerini uygun şekle sokup işletim sistemine aktaran BIOS'un bir uzantısıdır. Pool Data (Veri Havuzu) bilgidir. Kısacası, BIOS, ekranda "Verifying DMI pool data" mesajı belirdiğinde işletim sistemine gönderilen veri tablosunu kontrol etmektedir. Eğer bu kontrolün sonucu başarısız olursa bir hata bildiriminde bulunur.

Sebepler:

1. Bilgisayarın açılış dosyaları (boot files) hasarlıdır.
2. Sabit disk sürücüsünün ayarları hatalıdır.
3. Bilgisayarın içinde floppy disket veya CD/DVD kalmış olabilir.
4. Açılış aygıtları sıralaması uygun değildir.
5. BIOS hasarlıdır veya ayarlarında sorun vardır.
6. Bağlantılar eksik veya uygun değildir.
7. Sabit disk veya başka bir donanım birimi arızalıdır.

Çözümler:

Hasarlı Açılış Dosyaları

Eğer bilgisayar sürücüde açılış dosyalarını bulamaz ise açılış sırasında " verifying dmi pool data..." mesajı eşliğinde kendini kapatabilir. Bunu çözmek için, 

• Bir açılış disketi ile sistemi başlatın. Ancak bu disket sorunlu bilgisayarda yüklü aynı işletim sistemi tarafından oluşturulmuş bir açılış disketi olmalıdır.

• Komut satırına "sys c:" yazılıp "enter" tuşuna basın. İşlem bittiğinde "File system transferred" mesajını görmüş olmanız gerekir. Sistem dosyalarının transferinden sonra disketi çıkartın ve sistemi yeniden başlatın.

Eğer bilgisayar yine açılmıyorsa diskte temel açılış kaydını (master boot record) yeniden oluşturmak için tekrar aynı disketle sistemi başlatın. Komut satırına "fdisk /mbr" yazıp "enter" tuşuna basın. Bu işlem sonunda herhangi bir mesaj almamış olmanız gerekir. Bundan sonra disketi çıkartın ve sistemi yeniden başlatın.

Not: Yukarıdaki bilgiler yalnızca Microsoft Windows kullanıcıları içindir. Eğer Linux/Unix veya OS/2 gibi diğer işletim sistemlerinden birini kullanıyorsanız ve bilgisayarınız bu DMI hata mesajı ile donup kalıyorsa Linux/Unix türevinin uygun biçimde kurulu olduğundan ve/veya açılış yöneticinizin (boot manager) hasarlı olmadığından emin olun.

Hatalı Sabit Disk Ayarları

Bilgisayarın "verifying dmi pool data" mesajı eşliğinde donup kalması BIOS'daki sabit disk ayarlarının doğru biçimde yapılmamış olmasından kaynaklanabilir. 

BIOS ayarlarına girin ve sabit disk sürücüsü ayarlarını kontrol edin ve gerekli düzeltmeleri yapın ve/veya "Auto Detect" olarak ayarlayın. 

İçeride Unutulmuş floppy disket veya CD/DVD

Disket veya CD/DVD sürücüsü içinde herhangi bir disket veya CD/DVD kalmış olup olmadığını kontrol edin. Bazı durumlarda açılış aşamalarını sekteye uğratacak şekilde bilgisayar bu iki sürücünün birinden açılışı yapmaya çalışabilir. 

Uygun Olmayan Açılış Aygıtları Sıralaması

Bu hata mesajını alıyorsanız bilgisayarınızdaki açılış aygıtı öncelikleri uygun olmayabilir. BIOS ayarlarına girin ve açılış öncelik sıralamasını uygun biçime getirin. Floppy disketin birinci, sabit diskin ikinci ve CD-ROM'un üçüncü sırada düzenlenmesi önerilir.

Hasarlı BIOS veya Uygun Olmayan Ayarlar

Eğer yukarıdakilerden bir sonuç alamazsanız BIOS'u resetleyerek fabrika ayarlarına geri döndürmeyi deneyebilirsiniz.

Eksik veya Uygun Olmayan Bağlantılar

Eğer bilgisayarınızı bir yerden bir yere taşıdıysanız veya bilgisayarınıza yeni bir donanım ilavesi yaptıysanız herhangi bir bağlantının gevşemiş olması veya tamamen yerinden çıkmış olması olasılıklar içindedir. Sabit disk, floppy ve CD/DVD-rom kablolarının uygun şekilde bağlı olup olmadıklarını kontrol edin.

Arızalı Sabit Disk veya Arızalı Donanım Aygıtı

Yukarıda sayılanların hiçbiri soruna çözüm getirmiyorsa sabit diskin veya başka bir donanım biriminin arıza olma olasılığı yüksektir. 

Herhangi bir donanım birimini değiştirmeden önce fdisk yaparak disk üzerindeki bölümlendirmeyi silip tekrar oluşturmanız ve işletim sistemini yeniden yüklemeniz önerilir.

okankurubas bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
Ahmet Serdar
30-04-2014, 19:31   |  #3  
Ahmet Serdar avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
204 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2011

Sağol teşekkürler.