Bir yasaklı iPhone reklamı daha

CHIP Online
28-11-2008, 15:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Apple reklamlardan yana dertli... iPhone reklamları, ikinci kez yasak kararı ile karşı karşıya kaldı

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Bir- ... lami-daha_9787.html

Resimlerle: iPhone 3: Geleceğin iPhone'ları nasıl görünebilir?

Apple, ürünleri kadar ürünlerinin reklamları ile de ilgi çekmeyi başaran bir firma. Fakat reklamdaki ufak "abartıları" genellikle reklam denetleme kurumları tarafından pek hoş karşılanmıyor. Daha önce de, İngiltere'de "iPhone 3G'nin internetin her alanına hakim olduğu" temalı reklamı gerçeği yansıtmadığı gerekçesi ile yasaklanmıştı. Şimdi sıra ikinci reklamın yasaklanmasına geldi.

İngiltere'nin reklam denetleme kurulu, bu kez de iPhone'un "gerçekten hızlı" sloganlı reklamına takıldı. 30 saniyelik reklam filmi, iPhone ile bu süre içerisinde kullanıcının bir web sitesi yüklediği, haritada bulunduğu yeri tespit etmesi, bir eklentiyi internetten telefonuna indirmesi ve son olarak bir de telefon görüşmesi yapması gösteriliyor. "Gerçekten hızlı" bir şekilde meydana gelen bu olaylarla ilgili olarak Apple "bölgeden bölgeye performans farklılık gösterebilir" notunu da reklam filmine eklemiş olması da denetleme kurulunun hoş görüde bulunmasını sağlamadı ve reklamın yanlış yönlendiren bilgi içerdiği için yasaklanmasına karar verdi.

CHIP Online yorumu:
Aslında bu durum size garip gelebilir ama aslında Avrupa'daki denetleme kurumlarının konuya ne kadar hassas yaklaştıklarını göstermesi açısından oldukça önemli. Şimdi arkanıza dayanın ve şöyle bir düşünün: Eğer Türkiye'de yayınlanan reklamlar İngiliz denetleme kurumu tarafından denetlenseydi, acaba kaç reklam yasaklanmak zorunda kalınırdı?

Tüm konu: Bir yasaklı iPhone reklamı daha

İzleyin: Bu da yasaklandı!

Resimlerle: iPhone 3: Geleceğin iPhone'ları nasıl görünebilir?

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Teknolojik ürünlerin reklamlarında tüketicinin yanlış yönlendirildiğini düşünüyor musunuz?

frozen
28-11-2008, 16:20   |  #2  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
776 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Hemde nasıl...

İnce Matematiksel değerlerin alakasız olduğu halde ön plana çıkartılması gibi, çok sayıda yanıltma var.

5000 RMS ses çıkış gücü? ne demek bu? 5000 rakamı çok çekici ama ses ile ne kadar alakası var bunun? 10mp Kamera? gerçekten 10mp ne demek ? bilen çok az kişi var ve bunun pixel çoğaltmaktan başka bir şey olmadığını (dörtgen alanda benzer pixel sayısının arttırılması ile daha yüksek çözünürlük, kalite farkı olmadan elde edilmesi.) anlamayan insanları kandırmaya yönelik ince bir hareket. Yüksek MP daha iyi görüntü demek mi?

Apple ın ürünlerinde yaptığıda buna benzer birşey. Internetin her alanına hakim hesapta ama ne flash desteği var ne java? Neden biliyormusunuz? Tabi ki bu benim düşüncem ama gerçeklik payı çok yüksek. Cihazın olası java ve flash açıklarına karşı koyabilecek bir işletim sistemi yok. Oldukça zayıf. Yoksa bu cihaza flash ve java desteği sunmak çok mu zor?

Sayılabilecek dünyalarca örnek var. Yeni gelen Türk Ticaret Kanunu ile bu tarz engeller arttırılıyor. Denetlemelerde artacaktır umarım. Bakalım bizde bu günleri görebilecek miyiz?

Fattur
28-11-2008, 21:29   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

türkiyede baya bi reklem yasaklanır.o ufak ve hzılı yazı geçiren 100 kontör dağıtan reklamlar gibi
xD