Blu Ray Dvd'nin bölgesi yazmıyor?

HPQ-User
27-10-2008, 23:09   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

cenk1 sormuş:
Mehaba,Amerikadan bir dvd geldi.Üstünde bölgesi yazmıyor.Sadece büyük harfle "R"Harfi var yanındada dünyaya benzeyen elips şeklinde köşelerinde 4 tane noktacık olan bir şekil var.Hangi bölgeye ait olduğunu nasıl anlayabilirim.Teşekkürler.

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
celeron

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; Media Center PC 5.0; .NET CLR 3.0.04506)

qazx
28-10-2008, 03:50   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
560 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

Film stüdyoları filmlerinin gösterim tarihleri ülkeden ülkeye değiştiği için dvd filmlerin farklı ülkelerde piyasaya çıkmasını kontrol etmek istiyorlar. Bu sayede bir filmin vizyona girmeden o ülkeye dvd'sinin girmesini engellemek istiyorlar. Bu yüzden belli disklerin sadece belirli bölgelerde oynatılabilmesini sağlayacak bir standart istediler ve ortaya bölge kodları denen sistem çıktı. Playerlarda satıldığı bölgeye uygun bir kod olacak ve bu bölge koduyla piyasaya sürülmüş dvd'leri oynatabilecek. Bu bir ülkeden aldığınız bir diski bölge kodunun tutmadığı başka bir ülkede oynatamayacağınız anlamına gelir. Bölge kodları disklerin üreticileri için opsiyoneldir. Kodsuz diskler her bölgede oynatılabilir. Bazı stüdyolar sadece yeni vizyona giren yapımlarında bölge kodunu kullanacaklarını belirtmişlerdi ama bu sadece sözde kaldı. Bundan 50 sene önce çıkan filmlerin disklerinde bile bölge kodunu görmekteyiz. Sekiz tane bölge kodu vardır. Playerlar ve diskler üzerlerindeki numaralara göre tanımlanır. Bunlar:
1: Kanada ve A.B.D
2:Japonya, Avrupa, Güney Afrika, Ortadoğu (Mısır dahil) (Ç.N.: Türkiye bu bölgede)
3:Güneydoğu Asya,Doğu Asya (Hong Kong dahil)
4:Avustralya, Yeni Zelanda,Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika,Meksika
5:Eski Sovyetler Birliği Ülkeleri, Hindistan,Afrika, Kuzey Kore,Moğolistan
6: Çin
7:Reserve edilmiş
8:Uçak ve gemiler gibi uluslarası yolcu araçları
                                            (ALINTIDIR.)
QAZX NOTU:bu yazıdan çıkan sonuç amerikadan gelen dvd yi izleyemeyeceğin anlamına geliyor maalesef.