Bu cam, bildiklerinizden çok farklı!

CHIP Online
01-10-2013, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bugüne dek gördüğünüz tüm cam teknolojilerini unutun! Şimdi devir, "akıllı cam" devri...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/bu- ... k-farkli_42371.html

Resimlerle: Sony Sountina: 10.000 Dolara dekoratif cam hoparlör

Çeşitli otomasyon sistemleri donatılmış ve elektronik eşyaların birbiriyle haberleşebildikleri ağ altyapılarına sahip "Akıllı Ev" konseptini giderek daha fazla duyar olduğumuz şu günlerde bir ilginç gelişme de pencere camları konusunda yaşanıyor.


ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuarı'nca geliştirilen bir kaplama tekniği sayesinde pencere camları ısı ve ışığı engelleyebilir hale getirilmiş. Üzerinde kaplanan materyale uygulanan voltajla, ister kullanıcı tarafından isterse hava değişimlerinde otomatik olarak, tepki verebilir hale getirilen cam, kullanıldığı evlerde yazları serin, kışların ise sıcak geçmesine katkı sağlıyor.


Nanoteknoloji ile üretilen kaplama materyalinin ısı engelleme konusunda yüzde 50, ışık engelleme konusunda ise yüzde 70 verimle çalıştığını belirten uzmanlar, sistemin 2 bin sefer açma-kapama ömrü olduğunu ifade ediyorlar.


Her yeni teknolojide olduğu gibi piyasaya çıktığı ilk zamanlarda yüksek bir fiyat etiketine sahip olması beklenen akıllı camların ısıtma-soğutma faturalarında sağlayacakları tasarruf ile yakın geleceğin akıllı evlerinin vazgeçilmezleri arasında yer almaları hiç de şaşırtıcı olmayacak.

Tüm Konu: Bu cam, bildiklerinizden çok farklı!

Resimlerle: Sony Sountina: 10.000 Dolara dekoratif cam hoparlör

Kaynak: www.chip.com.tr