Bu Cuma gökyüzüne iyi bakın!

CHIP Online
14-02-2013, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Cuma günü dünyamızın çok yakınından geçeceği kesinleşen gök taşı, bizleri nasıl etkileyecek?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/bu- ... yi-bakin_38658.html

Resimlerle: Uzaydaki en garip 15 şey

Mayaların takvimlerine bakarak dünyanın sonunu hesaplayanlar, öyle görünüyor ki Cuma günü dünyanın yanı başından saatte 28,000 mil hızla geçecek, bir salon büyüklüğündeki meteordan habersizler...


Ağırlığı 130,000 ton olarak hesaplanan gök taşı dünyamıza korkutucu bir yakınlıktan geçecek. Konu hakkında konuşan, ESA'nın Uzay Hareketleri Takip ofisinin, dünyaya yakın objelerden sorumlu müdürü Detlef Koschny durumu şu şekilde özetledi. "Gök taşının geçeceği nokta, sabit şekilde duran birçok uyduya bir hayli yakın ki aralarında iletişimi sağlayan fazla sayıda uzay cihazı bulunuyor. Yine de hesaplamalarımıza göre korkulacak bir şey söz konusu değil zira gök taşı bu bölgenin hemen altından geçip gidecek."


Gök taşı 22 Şubat 2012'de gerçekleştirilen "La Sagra Sky Survey" esnasında bulundu. Bu uzay cismi, ufak ebatları yüzünden ancak dünyamıza ayın bulunduğu mesafenin yedi katı kadar yaklaştığında fark edilebildi. Hertfordshire Üniversitesi'nden astronom Dr. Mark Gallaway ise durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Gallaway; "Her ne kadar bu küçük gök taşının dünyamıza çarpması gibi bir ihtimal olmasa bile, artık dünya yakınında bulunan objelerin ne kadar tehlikeli olabileceğini anlamamız ve konu hakkında çok daha dikkatli olmamız gerekli" şeklideki konuşmasında, bizden milyonlarca ışık yılı uzaktaki cisimleri bir kenara bırakıp, daha yakın bölgeleri incelememiz gerektiğinin altını çizdi.


Cuma günü dünyamızın yanından geçmesi beklenen gök taşı, pek tabi çıplak gözle görülemeyecek ama Greenwich saatine göre 20:00 sularında bir dürbün ile az da olsa gözlemlenebilecek. Yapılan hesaplara göreyse onu en rahat Avustralya'da bulunanlar görebilecek.

Tüm Konu: Bu Cuma gökyüzüne iyi bakın!

Resimlerle: Uzaydaki en garip 15 şey

Kaynak: www.chip.com.tr