Bu gün 'Dünya Çevre Günü' arkadaşlar

make-believe
05-06-2006, 23:23   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,836 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

Birleşmiş Milletler 5 Haziran'ı Dünya Çevre Günü'olarak belirlemiş. Bu günün amacı kısaca, küresel çevre sorunları konusunda bilinçlenmeyi sağlama ve siyasi erki harekete geçirmeye çalışma olarak özetlenebilir. Bu yılki ağırlık noktasını 'çöller ve çölleşme' konusu oluşturuyor.

'Çölleşme' tehlikesini biz de Türkiye olarak yakından yaşamaktayız. Dikkat edin son on yıldır, artan sel felaketlerine ve toprak kaymalarındaki artışlara, bir köy neredey se haritadan silindi, toprak kaymasında.
Verimli topraklarımız aşırı yağışlarda denizlere karışıyor.Bu bir çölleşmedir işte ne yazıkki. Neden? Çünkü toprak örtüsü ve ağacı yok ettiğimiz zaman bu kaçınılmaz bir son.  Sedece seyrediyoruz bu durumu. Uzmanlar Türkiye'nin gelecek 10 yıl içinde kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısını yapıyorlar.

Son Düzenleme: make-believe ~ 05 Haziran 2006 23:29
ufuks
05-06-2006, 23:31   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
3,430 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

Çevrye karşı en duyarsız millet biziz herhalde.Soyle basımızı kaldırıp baktıgımızda gercekten yazık ettiğimizi görüyorum.Çok güzel doğaya sahip Türkiye'nin değerini bilmek gerekir.Evliya Çelebi Seyahatnamesinde İrandan başlayıp Anadolu'nun en ucra köşelerine kadar her yerin ormanlıklar oldugunu söylüyor.Bide şimdi bakalım.Gözle görülür çölleşme var.Bence bu günü bilinçli olarak Türk toplumunun tartışması lazım gelir.

Banned
05-06-2006, 23:50   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
1,148 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

arkadaşlar bizim bahçede toprakta 5-6 cm yakın yarıklar var...ben ilk defa bu sene böyle olduğunu gördüm... bu sene yağmurlar çok az yağdı...
göz göre göre çevre yok oluyor...bildiğim kadarı ile dünyayı en fazla ABD kirletiyormuş...dünyada KYOTO anlaşmasını imzalamayan nadir ülkelerden biri...ama en fazla bu konuda ahkam kesende yine ABD...
bizim ülkemizdede duyarlılık çok az...daha geçen tuzla daki zehirli variller çıkarıldı...
fabrikalar çevreye çok zararlı maddeleri akıtıyor... ve bunlara kimse dokunamıyor...
betonlaşma gittikçe artıyor... ormanlar katledilerek sözde üniverste yapıyorlar...
örn:yeditepe üniv. Koç Üniv...bunun gibi daha bilmediğimiz nice yerler var...
şuda var doğuda acaba yeşil yetişmiyor mu yoksa insanlar mı yeşil i dikmiyor ve olanıda katlediyor...Diyarbakırda bir köy nerdeyse tamamyla yeşil e bürünmüş...ama çevresinde aynı durum söz konusu değil... bence burada da insanların duyarsızlığı söz konusu...
son olarak yaşadığımız dünyayı kendi elimizle yok etmeye çalışıyoruz...
umarım aklımızı başımıza alır ve hayatımızda maddiyattan daha önemli şeyler olduğunu fark ederiz....
saygılar...

samet1986
06-06-2006, 00:08   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
944 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

Arkadaşlar eğer google earth programı varsa, Türkiye'ye şöyle bir uzaktan bakın yeşillik oranı ne kadar az... Daha duyarlı olmalıyız, heryer beton oldu.

TT06
06-06-2006, 03:29   |  #5  
TT06 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
726 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2004

zaten foruma olan okunma ve yanıt sayısı ne kadar ilgili olduğumuzu gösteriyor...kendimide dahil ederek söylüyorum bazen istemeden bazende üşengeçlikten çevreyi kirletiyorum,ama onunda bi şekilde bizden öcünü aldığını düşünüyorum..

theironman
06-06-2006, 09:52   |  #6  
theironman avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Çevre insanoğlundan mutlaka intikamını bir şekilde alıyor; deprem olsun, global ısınma olsun; sel felaketleri vs. örnekler çoğaltılabilir. Gün geçtikçe yeni haberler duyuyoruz; kutuplardaki kütlelerin hızla eriğidiğini, bu erimeyle beraber ileriki yıllarda sel baskınlarının epey bir artacağını, kuzey ülkelerinin donma ihtimalini her geçen gün daha sık işitir olduk. Bunlara neden olan 'biziz' ve maalesef bunca olumsuz işarete rağmen birey olarak üstümüze düşeni yapmadığımız gibi ABD gibi ülkeler de doğayı hızla yokediyorlar.

Antalya'da turizm çeşitliliğini arttırmak adına yeni adımlar atılıyor. Golf Turizmi ise turistlerin yeni gözdesi. Buraya kadar her şey normal; ancak işin doğaya faturası var elbette. Bu golf sahaları için Antalya'da pekçok ağacın kesilmesi gerekiyor, çevrecilerden henüz çok ses çıkmıyor ama bence bu kıyımın önüne bir an önce geçilmeli. Golf sahaları uğruna neden ormanlarımızdan oluyoruz?

Geçen gün okuduğum bir haberde de Tuz Gölü'nün %50 oranında küçüldüğü haberi vardı. Bunu da bu anlattıklarımıza pekala bağlayabiliriz.

Dünya hızla çölleşiyor, buna bir dur demezsek sanırım daha çok canlar yanacak, doğa intikamını daha feci şekilde alacak hepimizden...

ufuks
06-06-2006, 11:54   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
3,430 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

Yakın zamanda Karadenize gideniniz varsa sahilin yol yapma amacı ile ne kadar harap oldugunu görürsünüz.Denize girecek yer kalmadı benim gibi sıkı cadırcıya cadır kuracak yer bırakmadılar.Denize girmek için insanlar yer arar oldu.

Son Düzenleme: ufuks ~ 06 Haziran 2006 11:55
Karadavut
06-06-2006, 12:52   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
555 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2005
ufuks
Yakın zamanda Karadenize gideniniz varsa sahilin yol yapma amacı ile ne kadar harap oldugunu görürsünüz.Denize girecek yer kalmadı benim gibi sıkı cadırcıya cadır kuracak yer bırakmadılar.Denize girmek için insanlar yer arar oldu.
Yollar gerçekten çok berbat oldu.Hem etrafı harap ettiler.Ayrıca yolda uzadı.Şu sahil yolunu bitirselerde şu pislik ortadan kalksa.