Bu hata ne ya..?

teto_sefa
05-09-2009, 23:11   |  #26  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

ya 3 hafta önce hd şaırı sıcaklıktan mı ne kilitlendi sonrada bazen açılışta ctrl + alt + delete basın diyordu galiba okuyamıyordu hdd yi oyle işte ..

Recep Baltaş
06-09-2009, 07:35   |  #27  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Burada bir uzmana ihtiyaç var anlaşılan :) Ehu ehu...

Bu hata nedir ve nasıl ortaya çıkar? Windows 7'ye özgü müdür? Neden şimdiye kadar kimse bu hatayı almadı?

Öncelikle bu hata Sabit Diskinizde donanımsal bir hata olduğunda meydana çıkar. Fakat normalde birçok Windows kullanıcısının BIOS'unda Sabit Diskin kendi içinde yer alan S.M.A.R.T. teknolojisi devre dışı bırakılmış olduğu için kullanıcılar bu hatayı görmezler. S.M.A.R.T. yani Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology Türkçesi: Kendini gözlemleme, analiz etme ve raporlama teknolojisi sabit disklerle birlikte yıllarca gelen ve diskin kendi sağlığını kontrol edip işletim sistemine bildiren bir teknolojidir.

Disk sürekli olarak kendini kontrol eder ve herhangi bir sorun olduğunda işletim sistemine bunu bildirir. İşletim sistemi de yukarıda gördüğünüz hatayı kullanıcıya bildirir ve diskteki verilerini yedeklemesini söyler.

Bu hatayı aldığınızda emin olun o disk ömrünü doldrumuştur. Üzerinde büyük ihitmalle Bad sectör dediğimiz ve zamanla yayılan bozuk ve onarılmayan kesimler mevcuttur. Bad sectörler zamanla çoğalarak diskteki verilerinizin kaybolmasına neden olurlar. Bu da verileriniz için geri dönüşü olmayan bir son demektir.

Bu hata ile ilgili bir anımı anlatmak isterim:

Edirnede okduğum dönemlerde İstanbul'daki bir bilgisayar firmasında 750 GB'lık bir sabit disk satın almıştım. Disk kısa sürede elime ulaştı ve sistemime monte ettim. S.M.A.R.T. teknolojisini her zaman açık tuttuğum için diski takıp PC'yi açtıktan sonra Windows Vista bana hemen bir uyarı verdi.

Disk iyi kutulanmamıştı ve gelirken yolda Head-Crash dediğimiz yani sabit diski okuma kafasının plakaların üzerine çarpması sonucu bad sectörlerin olduğu bir kaza geçirmişti. Her ne kadar sabit diskler kapandığında güvenlik tedbiri olarak okuma kafası otomatik olarak plakaların üzerinde kenara çekilse de sarsıntının şoku ile disk hasar görmüştü. Zaten diske bir iki dosya kopyalamaya kalktıktan sonra aldığım düşük hız değerleri de sorunu açık bir biçimde ortaya koyuyordu.

Doğal olarak diski firmaya geri gönderdim ve daha düzgün bir paketle yenisini yoladılar.

İyi haber, tüm bu sorular artık SSD teknolojisinin gelmesiyle tarih olacak zira SSD diskler içinde herhangi bir mekanik parça yok.

S.M.A.R.T. teknolojisi beraberinde sabit disk ile ilgili o kadar çok bilgi içermektedir ki, bu teknolojinin sunduğu bilgileri analiz eden/okuyan özel yazılımlar bile mevcuttur:
 

Blog yaptım konuyu, artık ölümsüzleşti :)


OSMAN BAĞÇEVAN
06-09-2009, 11:51   |  #28  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

teşekkürler : )

Son Düzenleme: OSMAN BAĞÇEVAN ~ 07 Eylül 2009 11:35
teto_sefa
06-09-2009, 12:45   |  #29  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

bu harddiski kurtarmanın hiçmi yolu yok ve... bu hatadan sorna hddin ömrü ne kadardır

OnlyMann
06-09-2009, 12:53   |  #30  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,779 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

fiziksel bir sorun olacağını ilk mesajlarda size bildirmişti ve bizlerde sürekli yedeklemeniz gerektiği konusunda ısrarla uyarmaya çalışmıştık hatırlarsanız (bknz ilk mesajlar). 

kurtaramanın yolu olabilir ancak düşündüğünüz gibi ücretsiz olmayacaktır. hemde bayağı bir ücret isterler. eğer bilgileriniz çok önemli ise yani bu ücreti hak edecek kadar değerli ise internetten araştırıp bulabilirsiniz kurtarabilecek bir firmayı. değilse yeni bir disk alıp yolunuza bolca yedekler alarak devam edebilirsiniz. bunu da bir kaç farklı diske yaparsanız sizin için daha kullanışlı olacaktır. benzer sıkıntıları ki yıllardır yaptığım yazılımlarımın yedeklenmesinde bu yolu uyguluyorum. bu arada yedekleme dediğim backup değil kopyalama aslında çünkü backup ve benzer yazılımlarda da sorunların çıkma ihtimali yüksek. kısacası yeni bir disk ve yeni bir taşınabilir disk alarak yolunuza devam etmelisiniz.

Güncel:
hdd ömrü diye bir şey yok aslında sadece garantisi varsa yenisini alma şansınız olur. ömrü belirleyen bir tane faktör yok ki. makinadan elektrik sistemninden yazılımlardan bir çok neden olabilir. ömrü ancak gerekli bakımları sağlayarak gerekli donanım sorunlarını gidererek hatta elektriksel sorunları gidererek uzatmak mümkün. ben hala 8.4 GB diskimi kullanabiliyorum yanlış hatırlamıyorsam 2000 de almıştım.

Son Düzenleme: OnlyMann ~ 06 Eylül 2009 12:56
OSMAN BAĞÇEVAN
06-09-2009, 12:57   |  #31  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

hard diskiniz deki özel dosyalarınızı almak için burası yararlı olacaktır.
https://www.chip.com.tr/forum/cokk-acill_t126342.html

mancukya
06-09-2009, 13:06   |  #32  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
2,844 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

teto_sefa ne yani tv dvd buzdolabi pc vs vs yavascami ölüyor ?
Elktronik aletler taksitle ölüyorda biz bilmiyordik ögrettin. baska bir hatada olabilir ama olmadi yeni format at diskleri formatta sil ve yeniden kur.

teto_sefa
06-09-2009, 13:11   |  #33  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

yaptım olmadı önemli verileri yedekliyp pc ciye götürcem
artık o ne yapar :D