Bu konferans CSI meraklıları için

CHIP Online
30-01-2009, 19:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bilgisayar ve internetten deliller nasıl toplanıyor? Başınızı belaya sokmamak için ne yapmalı?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Bu-k ... ari-icin_10715.html

Bilgisayar güvenliği ile ilgili bazı kilit sorular vardır.

Bilgisayarınız mı çalındı?
O e-postayı siz göndermediniz mi?
İşlenen bir suçun tespitinde sizin IP numaranız mı çıktı?
İnternet bankacılığı yoluyla hesabınız boşaltıldı, adli bilişim incelemesi nasıl yapılacak?

Bu ve benzeri birçok soru, 2009 Adli Bilişim Konferansında yanıt buluyor. 10 Şubat 2009 Salı günü İstanbul Bilgi Üniversitesinin Dolapdere yerleşkesinde gerçekleştirilecek olan konferans, bilgisayarlardan ve internetten elde edilen delillerin nasıl toplandığını ve ne şekilde incelenmesi gerektiğini uzmanlardan ücretsiz olarak dinleme fırsatı sunuyor.

Bilgisayarınız çalınsa ya da bilgisayarınıza veya cep telefonunuza resmi makamlar tarafından el konulsa ne yapacağınızı hiç düşündünüz mü? Peki, bilgisayarınızdaki tüm verileri silmeniz, gerçekten onlardan kurtulduğunuzu mu ifade ediyor? Bilgi güvenliği belgesi olmadan oluşturulan elektronik kayıtların silinmesi delillerin karartılması anlamına mı geliyor? Hızla gelişen teknoloji ve giderek hayatımızda daha fazla yer kaplamaya başlayan internetin beraberinde getirdiği bu ve benzeri pek çok sorunun yanıtı bu konferansta.

Dünyada ve ülkemizde, gerek bireylerin ve şirketlerin olağan yaşamlarında, gerek hukuki uyuşmazlık aşamasında Adli Bilişim vazgeçilmez bir öneme sahip bulunuyor. Bu olguyu tetikleyen ana unsurun, yaşamımızı her yönden kuşatan bilişim teknolojisi olduğu biliniyor. Bilişim teknolojisinin sunduğu olanakları ne kadar çok kullanıyorsak, aynı ölçüde Adli Bilişimi bilmek ve ilkelerini uygulamak durumunda olduğu yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor.

Birey olarak bilgisayara yazdığımız her şeyin bir gün lehimizde ya da aleyhimizde delil olabileceği gerçeğini unutmamak gerekiyor. Şirket olarak elektronik ortamda oluşturduğumuz doküman ve e-postaların, bir gün şirketle ilgili herhangi bir uyuşmazlıkta can kurtarıcı deliller şekline dönüşebileceğini bilerek dijital yaşama ayak uydurmak büyük önem taşıyor. Bu noktada avukatların, müvekkillerine, davadan önceki dönemlerde veya dava sırasında adli bilişime ve elektronik keşfe ilişkin ilkeler doğrultusunda bir yol haritası çıkarmaları ve öyle yardımcı olmaları gerekiyor. Aksi halde avukatlar, davanın kaybı rizikosunu müvekkilleriyle birlikte taşıyorlar.

Bilişim teknolojisinin her dalında olağan olduğu sürece Adli Bilişimin de statik, değişmez bir yapıya sahip olmadığı açıkça görülüyor. Adli Bilişime konu teşkil edecek öğeler bilişim teknolojilerine paralel olarak sürekli değiştiği için, her zaman yenilenen bir ilkeler katalogu ile karşı karşıya bulunuyoruz. Bu da doğal olarak Adli Bilişim konusunda çalışmak isteyen kişiler bakımından yaşam boyu öğrenmeyi, bu konuda hizmet almak isteyen birey veya şirket veya kurumlar açısından ise yetkin kişilerden hizmet alınmasını zorunlu kılıyor.


Tüm konu: Bu konferans CSI meraklıları için


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Bu seminerin faydalı olacağını düşünüyor musunuz?

Fattur
31-01-2009, 00:41   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Peki, bilgisayarınızdaki tüm verileri silmeniz, gerçekten onlardan kurtulduğunuzu mu ifade ediyor?


Öyle bir kurtulurumki 1000+ sene uğraşlar gene geri gelmez :D