Bu tartışmada kim haklı?

CHIP Online
04-04-2010, 18:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Google'ın Çin'den çekilmesini yanlış bulan Microsoft'a kimden ve neden tepki geldi?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/bu-tartismada-kim-hakli_19114.html

Resimlerle: Çin'de 60. yıl kutlamalarından enfes kareler...

Daha önceki haberimizde Google ve Microsoft'un arasındaki gerginlikten bahsetmiştik.

Google'ın Çin'den çekilmesinden ve Microsoft'un Çin'i haklı görmesinin ardından bir çok konuşma olmuştu. Bir BM kongre panelinde de Google'ın kararı yüceltilirken Microsoft'un kararı tepki aldı.

Senator Byron Dorgan; "Çin, ürün piyasasının içinde olmak istiyor ama fikir piyasasını ülkesinin dışında tutuyor. Çin ne zaman insan haklarına saygılı olur ve özgür fikir akışını desteklerse ancak o zaman ulusal topluluğun bir parçası gibi muamele görebilir" dedi.

Temsilci Chris Smith de Google'ı yüceltirken; "Dikkat çekici, tarihi ve hoş karşılanan bir hareket" sözlerini kullandı. Smith ayrıca Microsoft için; "Şu anda yaptıkları gibi zorbalığın yanında olmaktansa insan haklarının tarafına geçmeliler" dedi.

Tüm konu: Bu tartışmada kim haklı?

Resimlerle: Çin'de 60. yıl kutlamalarından enfes kareler...


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce kim haklı?

posicor
04-04-2010, 19:28   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Herkes haklı :)

Microsoft genel olarak yerel kuralları uyguluyor, şirketin global bir etik anlayışı yok ve bölgesel olarak problem çıkarma ihtimali küçük de olsa var olan durumlarda tedbirli davranmayı tercih ediyor .

Google ise tam tersi yerel yerine global etik değerler ile hareket ediyor.Bütün dünyaya (çok zorda kalmadığı sürece) aynı standartlarla hizmet veriyor.

Microsoft'un yaklaşımının artısı bölgesel olarak çok daha rahat kabul görüyor ve iş yapabiliyor.Eksisi ise bazı konularda yerel etik değerleri yanlış anlıyor (bizi bing'de arap ülkeleri kategorisine dahil etmesi) bazen de oldukça yanlış olan yerel etik değerlere itibar ediyor (ırkçı olduğu bilinen ülkelerde siyah modellerin yerine beyazların monte edilmesi)

Google'ın yaklaşımının artısı global özgürlüğü ve etik değerleri temsil ediyor, firmanın dünya çapında itibarı artıyor.Eksisi ise bu fazla geniş özgürlük bazı yerel değerlerle çakıştığında ortaya çıkıyor.Genel olarak herşeyi eleştiren ve herşeyle dalga geçebilen bir kültürde doğduğu için bazı yerel hassasiyetleri anlayamayabiliyor.(Örneğin bizim Atatürk hassasiyetimiz gibi)

İkisinin ortası birşey olması lazım ideali, lokal ve global değerler arasındaki denge iyi ayarlanmalı.Yani örneğin bing benim ne aradığıma karışmamalı ama youtube'da Atatürk'ü aşağılayan videoları ya filitrelemeli ya da kaldırmalı gibi.