Bu volkan güneş sisteminde ikinci!

CHIP Online
15-09-2013, 10:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Güneş sisteminin en büyük ikinci volkanı Dünya'da, ama biraz "aşağılarda" ortaya çıktı!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/bu- ... e-ikinci_42517.html

Bugüne kadar güneş sisteminin en büyük volkanlarının başka gezegenlerin acımasız atmosferlerinde bulunduğunu sanıyorduk ancak bilim insanları yanıldığımızı ispatladılar


Bilim insanları, güneş sisteminin en büyük ikinci volkanının, Dünya gezegeni üzerinde bulunduğunu keşfetti. Keşf, Japonya'nın 1500 kilomete doğusunda, okyanus altında yapıldı. Bulunan devasa volkanın dünyanın en büyük volkanı olduğu gibi, güneş sisteminin de ikinci büyük volkanı olduğu hesaplandı. yaklaşık 200 bin kilometre karelik bir alanı kaplayan volkanın boyutlarını tasavvur etmek için verilen örnek ise ürkütücü. Volkan, İngiltere ve İrlan'danın toplam yüzölçümü kadar büyük.


Volkanın en üst noktası denizin 2000 metre altında. En derin noktası ise 6 kilometre derinlikte bulunuyor. Yani 4 kilometre yüksekliğinde dev bir volkandan bahsediyoruz.


Volkan, güneş sisteminin en büyük volkanı olan, Mars'taki Olympus'tan sonra bilinen en büyük volkan sıfatını da bu boyutlarıyla kazanıyor.


Tamu Massif adı verilen volkanın 145 milyon yaşında olduğu hesaplanıyor. Son püskürmesinin ise 120-130 milyon yıl önce gerçekleştiği düşünülüyor.

Tüm Konu: Bu volkan güneş sisteminde ikinci!

Kaynak: www.chip.com.tr