Büyük Kırmızı Leke giderek küçülüyor!

CHIP Online
18-05-2014, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Dev gezegen Jüpiter'in efsanevi büyük kırmızı noktası, gizemli bir şekilde yok oluyor!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/buy ... uculuyor_47183.html

Resimlerle: 15 etkileyici gezegen...

Zamanın etkileyemediği şey yok derler... Ama insanlar bu sözü her zaman kendileri ve çevrelerini kastedecek şekilde algılamışlardır. Ama anlaşılan, Uzay bile zamanın etkilerinden bağımsız değil.


Bilim adamları güneş sisteminde ilginç bir değişimi fark etti. Görünüşe göre, dev gezegen Jüpiter'in ünlü "Büyük Kırmızı Lekesi" (Giant Red Spot, GRS) esrarengiz ve hızlı bir şekilde küçülüyor. Eskiden Dünya'nın üç katı büyüklükte olan GRS, artık sadece Dünya büyüklüğünde. GRS'i oluşturan kırmızı fırtınanın, zaman içerisinde yok olması bile söz konusu olabilir.


Hubble Uzay Teleskopu'nun 1995, 2009 ve 2014 yıllarında yaptığı gözlemlere göre bu değişim, otuz yıldan daha kısa bir sürede meydana gelmiş durumda. NASA'nın söylediğine göre, bilim adamları bu ilginç olayın sebebini halen anlayabilmiş değil.


Teorilerden biri ise "gezegenin atmosferinde yaşanan bilinmeyen bir olayın, fırtınanın enerjisini emerek zayıflatması ve küçülmesine sebep olması" şeklinde.


Bilim adamlarının tahminlerine göre, Jupiter'in güney yarım küresinde yer alan bu fırtına yüzlerce yıldır sürmekte. Bilim adamları henüz bu durumun neden gerçekleştiğini veya gezegenin en dikkat çekici özelliklerinden birini kaybedip kaybetmeyeceğini bilmiyorlar. Ancak şu anki küçülme hızına bakılırsa, önümüzdeki yıllarda bu sorunun cevabını, sonucu sevsek de sevmesek de, alacağız gibi gözüküyor. 

Tüm Konu: Büyük Kırmızı Leke giderek küçülüyor!

Resimlerle: 15 etkileyici gezegen...

Kaynak: www.chip.com.tr