c++ projesi yardım ricası.

yeniüye
27-12-2010, 04:27   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2010

Arkadaşar merhaba,
sizden projem için yardım isteyeceğim.
c++ ta data formatı değiştirmeyi nasıl yaparız.
örneğin ben spss (excel gibi satır ve sütunları olan bir istatistik programı)  formatından excel formatına çevirmek istiyorum bunu c++ da nasıl yazarım.
yardım edebilirseniz çok sevinirim.
teşekkürler şimdiden.

muh34
27-12-2010, 14:54   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
215 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2010

Yapmanız gereken ilk adım,C++ programlama dili icerisinde bir .xls uzantılı bir dosya dolusturmaktır.Ancak bu uzantı sayesinde excel dosyaları olusturabilir.Deklerasyon asagıdaki gibi olabilir.

ofstream file("deneme.xls",ios::app);

Daha sonra excel dosyası icerisinde var olacak satır(row) ve sütünlar(fields) icin gereken boyutta bir dizi(array) olusturulabilirsiniz.Karakterler ve numerik degerler icin ayrı ayrı dizi tipi olusturabilirsiniz.Veya dilerseniz saf degiskenler(variables) yardımıya yazma işlemini gercekleştirebilirsiniz.Burada bir diger husus,cevirmek istediginiz programın uzantısı ifstream() fonksiyonu ile okumanızdır.Ornegin,

ifstream read("dosya_ismi . ?");

Başarılar

yeniüye
30-12-2010, 00:34   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2010

çok teşekkürler yardımınız için. fakat ben daha önce ofstream ve ifstream kullanmadım nasıl kullanacağım hakkında kısa bir örnek verirseniz çok sevinirim. teşekkürler.

muh34
30-12-2010, 01:03   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
215 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2010

C++ dosya giriş cıkıs işlemleri icin ''fstream'' header dosyası programa dahil edilir.Bir dosyadan veri okumak icin olusturulacak nesne ifstream nesnesi,bir dosyaya veri yazma işlemi icin ise ofstream nesnesi kullanılır. iOrnegin bilgisayarımızda deneme.txt adlı bir metin dosyası olusturalım ve icerisine karakterler girelim.Daha sonra olusturdugumuz bu metin dosyasını okuyarak ekranda getirmeye calısalım.Bu işlemler icin ofstream ve ifstream nesnelerinin nasıl kullanıldıgını dikkatle inceleyim.

#include <iostream>
#include <fstream> // dosya islemleri icin programa fstream kutuphanesi dahil edilir

using namespace std;

int main()
{

ofstream writer("deneme.txt"); // yazma islemi icin

    cout << "* Karakterini girdiginizde dosyaya kayit durdurulacaktir\n";
    char ch;
    do
    {
        ch=getche();
        if(ch!='*')
        writer << ch;
        }
  while(ch!='*');

  cout << "\nDosyaya karakterler kaydedilmistir\n";
  writer.close();

  ifstream reader("deneme.txt");

  cout << "Karakterler okunuyor\n";
  while(!reader.eof()) {
                       reader >> ch;
                       if(!reader.eof())
                       cout << ch;
                       }
  reader.close();
  getchar();
  return 0;
}
Yukarıda ilk olarak writer adında bir ofstream nesnesi olusturulmustur.Bu sekilde bir dosyanın yazma modunda(output) acılması saglanır.Daha sonra bir char degiskeni ve getche() fonksiyonu yardımıyla klavyeden herhangi bir tusa basıldıgında(* karakteri haric) otomatik olarak ekranda gosterilerek dosyaya yazan kod satırları eklenmiştir.Akabinde bir reader adlı ifstream nesnesi hazirlanarak,daha onceden yazılan karakterlerin okunması saglanacaktır.Okuma sırasında, while(!reader.eof()) dongusundeki eof() koşulu ise,bir dosya okundugu sırada,dosya sonu kontrol yapan bir fonksiyondur.Yani dosya sonuna gelindigi anda işletim donguden cıkarak programı tamamlayacaktır.Ayrıca writer.close() ve reader.close() komutlarındaki close() ifadesi,bir dosyanın kapatıldıgını bildiren bir metot olma ozelligindedir.

Başarılar