CACHE BELLEK NEDİR

Banned
17-07-2006, 12:31   |  #1  
OP Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2006

ARKADAŞLAR BU İŞLEMCİLERDE CACHE BELLEK NEDİR YAW.AMD DÜŞÜK TUTARKEN İNTEL YÜKSEK TUTUYOR.PERFOTMANSTA BİR ETKİSİ OLURMU.DETAYLI AÇIKLAMA LAZIM.

TEŞŞEKKÜR EDERİM HEPİNİZE

Son Düzenleme: Banned ~ 17 Temmuz 2006 15:06
kadirkayik
18-07-2006, 14:57   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
196 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2006

işlemcinin uzerinde var olan ve işlemci ile en hızlı sekilde iletisim kuran uzerinde bilgilerin adresllerini barındiran l1 işlemcıyle aynı l2 daha yavas olmak uzere iletisim kuran belleklerdir bu bellerlerden mımarıye göre bi fayda vardır ancak işemcıyle verials verisinin yuksek olması ve bellek mıktarının fazla olması iyidir ama dikkat !! l2 nin fazlalıgı bazı programlarda işe yaramaz intein minari yapısında l1 lerin boyutu cok dusuktur halbuki asıl işi bunlar görur ustelik l1 de aranan bilgi yoksa aynı bilgi l2 de de vardır intelin en buyuk eksigi budur amd de işe durum cok farklı bu gune kadar oyunlardaki ustunlugunu yuksek olan l2 bellege borcludur (he tabi mimari olarak vurus basına verimi ve az vurusta cok performas gibi etkilerle beraber )cache nin yuksek olması performansı etkirmi demissin tabiki dikkat et işlemciler cıktıktan sonra daha az performaslı ( sempron ve celeron gibi ) kardesleri ustelik aynı hızda (ghz olarak ) cıkyorlar ama daha ucuz satılır burda performası bi nebze duzuktur ve cacheleride dusuktur, işlemcılerin yarıdan fazla transistörunu cacheler aldıgı icin malıyet azalmıstır ve ucuza bu sebeple satılır coklu uygulama performansında dusus hissedilir ancak unutmadan söyliyeyim amd inteli yuksek l1 ile gecmiştir ( bi zamanlar ghz ile kullanıcıları kandırıyordu simdi cacheyle ama l2 ile l1 hala dusuk !!!) conreo ile bazı seyler duzelmış gibi görunsede ben sahsen l1 in i neden bu kadar az oldugunu sorgulamak istiyorum yoksa bu mimariyi yıllarca kullanacakta yavas yavas l1 artırarak performas artıracak ta olabilirler neyse ben konuyu fazla dagıtmadan l2 ye kanma derim salt performans testi cevrendir unutma yada internetten yabancı forumlara bak bu performas icin bide efazla performas göz cıkarmas ama cepten para cıkarır !!!!!!!!!!

Son Düzenleme: kadirkayik ~ 18 Temmuz 2006 15:01
murat_02_02
18-07-2006, 16:18   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2006

KARDEŞ BEN ÖYLE ŞEYLERİ BİLMEM AMA SENİN BİLGİSAYAR ALACAĞINI ANLADIM BAK BEN AMD ATLON 2 ALDIM POK GİBİ İSTERSEN ENSON ÇIKANI AL YANİ NEDİYOLAR ÇİFT ÇEKİRDEK ONDA BİLE DONMA ÇOK HII BİDE FOTO SHOPTA OYNAMA YAPARSAN MAL DONAR VE RESET ATMAK ZORUNDA KALIRSIN O YÜZDEN İNTEL SÜPER HELE SON ÇIKANI AL 9 SENE FISTIK GİBİ İDARE EDEER VE MODASI GEÇMEZ VE İSTERSEN SATARSIN VE İKİNCİ ELİ SIFIR FİYATINA GİDİYOR NERDEYSEGöz kırpma

asigenc
18-07-2006, 18:42   |  #4  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
30 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2005

Cache Bellek en son yaptığınız işlemleri değerlendirerek bir sonraki yapacağınız işlemi %90 tahmin edip bu bilgileri uygular

black_flood
18-07-2006, 19:07   |  #5  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

anakart sağlam ise eğer amd çok iyidir.sallama anakart alınırsa gerek intel gerekse amad bir p3 1200 işlemci kadar bile performans veremiyor malesef ama gerçekten iki işlemci türünede orjinal ürün kullanılırsa eğer ama çok açık ara lider olur.intel için gerçek intel anakarttan şaşmayacaksın sonuçta işlemcisinide anakartınıda aynı üretici üretiyor.amd anakartlarında ise msi'den şamam gayet iyi performans sağlıyor 512 ramlen bile.yukardaki arkadaşın sotunu amd işlemci değil anakarttır burdan belirteyim aynı sorunu ben asus k9n ai ve epox anakartlarda yaşadım 64 bit cpumu taktım yoksa celeron 433'mü anlamadım pc antivirüs kurulmamış haliylen bile geberiyordu birde üstüne üstlük 1 gb ram vardı.msi anakarta taktım parçaları direk performans %98 arttı.

Banned
18-07-2006, 19:18   |  #6  
OP Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2006

TEŞŞEKKÜR EDERİM ARKADAŞALR

KOMANDO AZİZ
19-07-2006, 10:32   |  #7  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2006

CACHE BELLEK DENEN OLAY ASLINDA ŞU.
:: Cache Bellek Nedir?

Siz bir uygulamayı ikinci çağırışınızda ilk çağırışınızdan hızlı açılıyorsa cache bellek ile tanıştınız demektir. Peki bu olayın perde arkası nedir?

Cache Bellek en son yaptığınız işlemleri değerlendirerek bir sonraki yapacağınız işlemi %90 tahmin edip bu bilgileri tutan L1 ve L1 in %10 tutturamaması durumunda bu %10 un da %90'ı oranında (siz hesaplayın artık) tahmin edip bu bilgileri tutan L2 adında işlemci çekirdeğine gömülü iki adet statik Ram den oluşur.

Cpu L2'de de bu bilgileri bulamamsı durumunda RAM'e gider. Orada da yoksa HDD'e gider.

Cache Belleği ilk icat edildiği yıllarda board üzerine koymuşlar ve sadece L1'den oluşuyormuş. O zamanlar da bu tahmin mekanizması bayağı işe yarasa da board üzerinde olduğu için Cpu L1 ile iletişime geçeceği zaman board'un veri yolu hızına düştüğü için pek şimdikisi kadar kullanışlı değildi. Abiler bu Cache'i Cpu içine koymak istiyorlardı. Fakat bu o kadar kolay değildi. Milyonlarca transistörü Cpu içine koyan adamlar, bir türlü Cache'i çekirdeğe gömemiyorlardı ki çekirdek hızında erişebilsinler. Bir ara akıllarına bir fikir geldi. Madem biz bunu çekirdeğe koyamıyoruz çekirdeğe en yakın yere koyalım dediler ve bu fikrin ürünü olan SLOT işlemciler piyasaya çıktı. Bu tip işlemcilerde çekirdeğin etrafında Cache'ler görülebilir. Fakat bu yöntemle hem istedikleri performans'ı alamadılar hem de işlemci board üzerinde dikine durduğu için sabitlemek zor oluyordu. Bir süre sonra Cachle'i çekirdeğe gömmeyi başardılar. Hatta L2 ile birlikte. Cache li işlemciler normallerinden daha pahalıydı. Çünkü cache'i çekirdeğe gömmek zor bir işlemdi. Öyle ki ürettikleri 100 işlemciden 98'ini çöpe atmak zorunda kalıyorlardı.

İşte bir işlemci alırken dikkatimizi çeken 512 cache olayının hikayesi kısaca böyle.

Nasıl Çalışır?

Her zaman şu örnek verilir. Bir lokantaya ilk defa gidip bir kase çorba istediğinizde Çorbanın yapılıp gelmesi uzun sürebilir. Eğer yemeğin yapıldığı yerin(HDD) hemen ön tarafında belirli bir miktar yemeği sıcak tutabilecek bir hazne varsa (RAM) ve siz oradaki çeşitlerden birini yiyecekseniz çorbanın pişmesini beklemezsiniz. Siz eğer aynı yere daha sık gelmeye başlarsanız garson sizi tanır ve sizin geleceğiniz saatlerde yemek arabasına(L2) sizin çeşitlerinizi de koyar. Sürekli müşterisi olursanız ve %90 aynı siparişleri veriyorsanız geleceğiniz saatte çorbanızı masanızda(L1) hazır bulursunuz.

Ne işe yarar?

İşte siz örn: Excel'i ilk açtığınızda normal hızda açılır. 2. Açtığınızda nasıl açıldığını bile fark edemezsiniz.

Cache farkını Setup'tan L1 ve L2 seçeneklerini DİSABLE yapıp test edebilirsiniz.

Statik ram den bahsettik onu da açıklayalım;

Çalışma prensibi olarak temelde 2 tip RAM vardır. Dynamic ve Static.

Static RAM makine açık olduğu sürece üzerine yazılan veriyi tutabilir. Transistörlerden imal edilmiştir.

Dynamic RAMler üzerindeki veriyi tutabilmek için belirli aralıklarla kondansatörlerle tetiklenmeleri gerekir. Aksi takdirde üzerindeki veri kaybolur. Bunun için ana kart üzerinde bu tetiklemeyi yapacak ayrı bir devre dizayn edilmiştir ve bu yüzden dynamic ramler cache bellek olarak çekirdekte kullanılamazlar. Bildiğimiz ramler Dynamic ramdir. Static ramler yapılarında transistör kullanıldığı için daha pahalıdır.

Son Düzenleme: KOMANDO AZİZ ~ 19 Temmuz 2006 10:34