cafelere 18 yas sınırı,oyunlar katil yapar cıs!!!

lazrailefsanesi
18-04-2006, 17:43   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,393 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

Bu aralar farkındasınızdır medyada bir oyunlar cocuklarımızı kotu etkiliyor,okulda adam yaralama olaylarının artması cafelerde cocukların tu kaka oyunlar oynaması hatta bir dergimiz wow vb oyunlar icin ölüm oyunu tarikatı diye baslık bile attı.Bir yerde bunun insanların giderek evde oyunlara kaydıgı icin medyanın bilincli olarak yaptıgını okumustum.İnanıyorumda artık.Bu tür elestirilere gercekten kızıyorum bu yazılanlardan etkielenen bircok aile var ve cocuklarını yok yere oyunlardan uzak tuttukları icin o cocuklarada üzülüyorum.
Oyunlar bagımlılık yapar.Bunu kesinlikle tartısmam.Dur sunuda geciyim,crysis cıkıyor geri sayımdayız 10,9,8 bu bagımlılıktır.Ama futbolda bir bagımlılıktır bu yüzden ben bunu hicbir zaman sorun etmedim.
Yanliz gercekten oyunlar cocukları deli piskopat mı yapıyor?
ben bunu tartısmak istiyom? Oyunlar cocuklarımızı kotu etkiliyor diyen ailelere,yetkililere bazı sorularım var,
1) Cocugunuzla hic ilgilenmez,onu sadece alsın basında oyalansın diye eline oyunu verirseniz dogruyu-yanlısı ordan ogrenirse suc o oyunun mu? sizin mi?
2) Televizyon dizilerinde ki kahramanlarımız oyunlardakilerden cok mu masum?
3) Oyunlar madem bu kadar zararlı kucuklugumden beri oyun oynayan ben (FPS bide en gunah saydıkları) niye bu güne kadar kimseyi dovmedim,niye elime levyeyi alıp sizi suan dovmuyorum.
4) Sırf abi bu cok meshur simdi herkes bunu oynuyor diyerek cocugun yasını hic bakmadan meshur diye her oynu aldıktan sonra o oyun suclu mu? her yas gurubuna hitap eden oyunlar var.Buna hic dikkat ettiniz mi?
5) Maclarda birbirimizin kafasını yarmanın cok dogal olan ülkemizde şiddeti cocuk gercekten oyunlardan mı ogreniyor yoksa baska kaynaklarda mevcut mu?
6)Son olarak oyun gibi gorsel birseyden cocgun etkilendigini  inanıyorsanız tv'den,sokakta gordüklerini ne yapacaksınız.

Bence önemli olan egitim,sadece cocukları degil velileride egitmeli cocuk bunun bir oyun oldugunun farkında olabilecegi oyunlar oldugunun farkında olursa,dogruyu yanlısı ayırt edebilirse oyunlar hicbir sekilde tehlikeli degil.En vahsi oyun bile.İnsanlar kendi vurdumduymazlıklarından sucu kendilerine degil oyunlara atmayı daha uygun goruyorlar.Deliyurekten beri turevleri dahil genclikte bir mahallenin namusu benden sorulur dayı dayı hareketler basladı.Yuruyusleri bile hatta konusmaları bile bu insanların bi onceki bolumdeki repliklerden alıntı.
Ama ben hicbir ogrencinin koridorda fire in the hole diye bagırdıgını duymadım.
duyan var mı?

CU_GS7
18-04-2006, 21:33   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Haklısın kardeşim; yazdıklarının altına imzamı atarım..
Velilerin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi gerekiyor..Çünkü onların çoğu daha bilgisayarı açmayı bilmiyor..(Ailem ve çevremdeki arkadaşlarımın büyükleri)
Bu bilgisayarı açmayı bilmeyen insanlar nasıl çocuklarını bir bilgisayar uygulaması,programı olan oyun hakkında yönlendirebilir ki..
Daha oyunun türünü,özelliklerini bilmeden,oyunda neler yapıldğını bilmden yasaklama yapanların olduğundan eminim..

Bu olanlara bir dur denilmezse, oyun oynamak yasaklanırsa vay halimize..
Özellikle Türkiye`de, oyunların daha fazla gelişmesi, senin,benim gibi genç arkadaşların veli olup çocuklarını, bildikleri bu konuda bilinçlendirene kadar durur gibi geliyor bana..

Ayrıca ben de gerçek hayatta, "Suppressing Fireeeeee..!!" diye bağıran bir çocuk görmedim..:))

Son Düzenleme: CU_GS7 ~ 18 Nisan 2006 21:37
Banned
18-04-2006, 23:44   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
1,148 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

bence tv çok daha zararlı ama kimse bundan söz etmiyor...anne ve babalarda buna dahil


özellikle babalar çocuğundan önce tv yi ziyaret ediyor..
ailede ilgi görmeyen çocuk nasıl bir psikolojiye sahip olabilir ki...
şiddeti ve törörü önlemenin tek yolu ahlaki eğitimden geçmektedir...
ahlaklı bir çocuk ve gençler zaten böyle şeylere yeltenmezler....
sonuç olarak  oyunlarda bir etki yapar ama bu tv nin yaptığının yanında bahse konu bile olamaz ....
saygılar...

cursed
19-04-2006, 08:41   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2005

camdan şöyle bir dışarı baktğımda sniper la yoldan geçenleri rahatlıkla vurabileceğmi düşünmeye başlarken dalgın bi şekilde kendimi bulduğumda birazda olsa etkiliyor dedim ben kendi kendime :)

birgaripaskbestesi
19-04-2006, 18:59   |  #5  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
43 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2005

son zamanlarda ailelerde bir bozulma var. yani çocuklarına yeterli özeni göstermiyorlar, atıyorlar sokağa mevlam getire...
internet cafelere yasaklar getireceklerine, gidip bir aileleri bilinçlendirip kökten sorunu çözsünler bence, yoksa ailede yeterli eğitimi alamayan birine okulla falan eğitemezsiniz...

theironman
19-04-2006, 21:58   |  #6  
theironman avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

aileleri bilinçlendirmek mi, bu işin o kadar kolay olacağını hiç sanmıyorum, çünkü sorun sandığımızdan çok daha büyük.

CU_GS7
20-04-2006, 01:50   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Evet sorun büyük ve zor..
Ama sorun büyük deyip işin içinden çıkmak ve bu sorunu alakasız yollarla kökten bitirmek yoluna da gidilmemeli..
Bir yerden başlanmalı..
Kitle iletişimin en gelişmiş zamanlarında yaşıyoruz..Bilinçlendirmek ve eğitmek artık daha kolay ve sorunların küçültülmesinde de kullanılabilir..

Son Düzenleme: CU_GS7 ~ 20 Nisan 2006 01:51
Mdg
20-04-2006, 04:07   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
258 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

Medyanın Bilgisayar oyunlarına  bu kadar  yüklenmesinin bana  göre  bi sebebi  var
tam emin değilim ama  bi şekilde bir çıkarları olmasa  hepsi  ağız birliği edip oyunlar kötü diye bağırmazdı. Bugün açıkça görüyoruz her kanal  ötekisinin reyting yapan program ve dizisine nasıl çomak  sokarım diye düşünüyor. her kanal  birbirine bunu yapıyor
ama nedense  hepsi  hepbir ağızdan oyunlara  yükleniyor,ilginç...
Vardır Bir Hesapları çıkar yakında ortaya.
açıkçası oyunlar ciddi şekilde  oynandığında çok ciddi bir biçimde etkiliyor
kendimden biliyorum bunu, 1992 yılından beridir oyun oynarım sırasıyla
sega master system2 - 486dx2 - playstation - p2 - dreamcast-amd athlon - xbox - amd64
sistemlerini kullandım kullanırım belli  dönemlerde sokağa çıkmadan oyun oynarım gün gelir 2 gün uyumadan oynadığım olmuştur.
pekçok kez  rüyalarıma  bile girdiğimi bilirim.
ancak yapacak bi işim geçmem gereken bi dersim vs..... olduğu zamanlarda oyunların beni etkilemeside azalıyor  bunu garipde  olsa fark ettim.
yani işin aslı her konuda olduğu gibi boş duran insan belli yönlerden çekiştirilde o yöne gitmeye başlıyorfakat  bunu dengelediğin zaman gayet'De yararı oluyor  buna en basit örnek ise  kopya oyunlar.
biraz radikal bir örnek ama ben dosyalama  sisteminin ne olduğu  oyunlara  crack yaparken öğrendim yıl 98-99 felan bu gün aldığım hardware dersinde  zorlanmıyorsam  bu bilgisayar  oyunları sayesindedir.
hiç unutmam bundan 3-4 yıl önce gta:vice city 'yi daha hızlı oynayabilmek için kasamın yanına  büyük bir vantilatör koymuştum 2-3 fps fark etmişti....  o gün soğutmanın donanım üstündeki etkisini  gayet etkin ve  okullarda gösterildiğinde anlaşılamayacak kadar derin bi şekilde  anladım.
Gün Geldi Diablo2 oynarken balta ile gezmek istedim ama kimseyede bi taş bile atmadım.
Bazı kişiler yok Kurtlar Vadisi,Deliyürek ,Alacakaranlık vs... dizilerin insanları etkilediğini söyledi bu ne kadar doğru tartışamayız  çünkü sonuca  varmak çok güç ama
Açıkçası bugün birinin bir dizinin güdümüyle silah taşıyabileciği biliyorum, bu diziler bireysel silahlanmayı arttırıyor ama marifet silahı taşımak değil kullanmak,
bu kullanma güdüsü ise  bırakın 150-200 bölümlük bir diziyle binlerce sayfalık kitapla  kazanılamaz.
şu an etrafıma baktığımda 8 yaşındaki  kuzenim günde en az 2-3 saat bilgisayarda oyun oynuyor.ama daha hiç ben o oyunda gördüm diye  bana  tabanca alın dediğini görmedim
bunun  aksine televizyonlarda  gördüğü aptal  programlardan etkileniyor.
Hiç farkettinizmi bilmiyorum ama  şu anda  büyük televizyonların hiç biri çizgi film vermiyor.benim çocukluğumda her sabah en az 2-3 saat  gayet içeriğe sahip güzel  çizgi filmler verilirdi  bunların bir çoğu bugün klasik olmuştur (hatılarım sabahları kalkıp interstar'da  transformers trt'De robotech showtv'de captain cobra  izlediğimi)
bugün ise hiç çizgi  film yok sabahları o saatlerde  seda sayan çıkıyor sen kimi aldattın mevzusu  onu konuşuyor öteki kanalı açıyorsun birileri havaya altın saçıp insanları rezil ediyor (gerçi ordaki kimse şikayetçi değil).
hatta eskiden öğleden sonra gene çocuk programları olurdu bugün o saatlerde kendini şovmen iddia etmiş bi abimiz tanınmamış oryantel  şarkıcı manken vs...'yi toplayıp
gene ordan burdan topladığı belirli zaafları  yüzünden aşağılanmış hor görülmüş insanlar eşliğinde birilerine eşleştiriyor.
geçen gün denk geldi stüdyoda yılanlara fobisi olan bi adam getirmişler
birileri onu tutuyor bir yandanda  seyircilerin arasından kaldırdığı birine seni amerikaya göndericem diyerek verdiği  yılanları adamın üstüne attırıyor.
yaw bu nasıl iş nasıl bi aşağılama nasıl bi ver parayı kaldır adamı zihniyeti
o yandan mafya babası polat alemdar karakteri bile kimseyi tetikçi tutmadı
neden kimse bunları  görmüyor gündeme getirmiyor.
geçen yıl duymuştum feminist bi kadın programı yüzünden 2-3 erkek intihar etmiş
günü birlik medyanın meşhur ettiği bi ana kuzusu  daha bu eylül'de  mafya tarafından öldürüldü medyada bunu  çok güzel örtbas etti kimsede  kalkıp bu adam uyuşturucu sattı sonra paraları gereken adamları vermedi  adamlarda kendi malıyla öldürdüler diyemedi
ama buna  benzer bir olay  kurtlar vadisinde anlatılmıştı.
bazen birden çok amaç olabilir ama tek bi şans vardır.
bugün bu şans internet kafelerde kullanılamadı  kaybedildi şimdide yasaklanıyor.
Diyeceğim O Ki :
Şimdi bunları kıyaslarsak polat alemdar birilerinin kafasını  kesiyor kanlar akıyor
ölüyor  öldürüyor ve dikkat ederseniz  öldürdükçe dahada batıyor (sonunda her ne kadar bunu marifetmiş gibi anlatıp kendine ters düşsede) diğer köşede ise  iş yapamayan esi bi manken kasetleri satmayan ne idüğü belirsiz bi popçu ile 15-20 yıl öncesinin aktrislerini  birilerine peşkeş  çekip  insanlara altın atarak  birbirine saldırtarak prim yapıyor.

Burda Şunu Sormalıyız Bireyleri Öldürmekmi katliam yoksa beyinleri ve gururları yok ederek içi boş bireyler yaratıp ortalığa salmak mı yada insanların zaaflarını maşalarla yüzüne vurmakmı.
öyle bir noktaya gelindiki Din bile Silah oldu birileri şurayı protesto edin ötekini alın dedi parayı kazanan öteki ortaya saçtı
Sonumuz iyi değil TSK ciddi anlamda huzursuz eğer her beraber bi yerlerden tutup düzeltmezsek elimizde ulaşamadığımız özgürlükler kalacak

Saygılarımla

Banned
21-04-2006, 10:17   |  #9  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
1,204 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2005

bir büyügün oynamasıyla 10 yaşını geçmiş birinin oynaması arasında hiç bir fark yok bence yasak anlamsız olur.

lazrailefsanesi
22-04-2006, 13:49   |  #10  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,393 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

Mdg daha ne diyim.Ellerine saglık.Aslında bu konuda herkes dertliymis ben bunu bi sinirle yazmıstım.Birimiz haric onu sniperla ben indirecem simdi istibarat yapıyom :P

birgaripaskbestesi
27-04-2006, 15:16   |  #11  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
43 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2005
elvis32
aileleri bilinçlendirmek mi, bu işin o kadar kolay olacağını hiç sanmıyorum, çünkü sorun sandığımızdan çok daha büyük.
elbetteki ailelerini bilinçlendirmek gerekiyor. ben eğitimci olarak okulda derslere girdiğimde görüyorum, ve rapor falanda hazırladım. öğrenciler öğretmenin söylediklerini pek takmıyorlar ama ailenin yeri başka ve aile içi eğitim okuldanda önemli bence..
aileleri bilinçlendirmek bir başlangıç noktası,zaten sorun bir tane değil... devamında başka uygulamalar ile bu işi çözmek gerekiyor. yoksa gidişat kötü..

samet1986
28-04-2006, 16:30   |  #12  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
944 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

Ya birkaç ay oluyor, internet cafede 10-13 yaşları arasında bir çocuk gördüm. Boyu o kadar ufakki gelmiş oturdu masaya klavyeye boyu yetişmiyor yaw. Oynadığı oyunda kanlı ve adam öldürmeli bi oyun. Bizim geleceğimiz bumu? diye sordum  kendi kendime. Aslında sorunun çözümü var. Aileler bilinçlendirilmeli. Ben sadece oyunlara karşı değilim , tv'de yayınlanan her bölümünde rol icabı en az 10 kişi ölen abuk sabuk diziler var. İşte bu gibi diziler ve medya yüzünden geleceğimiz köreliyor ve farkında değil çoğu kişi. O diziler yüzünden gerçek hayatta kaç  olay oldu. Yanılmıyorsam ölenler bile oldu. Neymiş; katil adamı öldürürken veya yaralarken kurtlar vadisi tekniği kullanmışşş. Bak senn??? Derhal bu yaş sınırıylave gereksiz tv program ve dizileriyle  ilgili ciddi yasaların çıkması gerek. Eğer bizden bir sonraki nesil internet cafede sap gibi half-life ve benzeri oyunlar oynayacaksa  vay halimize derim. Tamam oyun hiç oynanmasın demiyorum ama bukadarına pess. Aileler hiçmi merak etmiyor çocuklarını? Bizim dünyaya örnek olmamız lazım. Böyle küçüklere ve ailelerine ciddi eğitim-öğretim verilmeli. EĞİTİM ŞART!!!

Saygılar...

CU_GS7
28-04-2006, 19:39   |  #13  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006
samet1986
Derhal bu yaş sınırıylave gereksiz tv program ve dizileriyle  ilgili ciddi yasaların çıkması gerek.
Çıkara çıkara "akıllı işaretler"i çıkardılar..
Oyunlarda da,yurtdışında bu tür "rate olayı" var..
T=Teen; M= Mature gibi..Ama gerçekten uygulanıyor ve aileler de neyin ne anlama geldiğinin farkında.