Cd Kiralama

loveholic
25-12-2008, 22:37   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2006

Veri tabanı ile ilgili bi başlık olmadığı için bu bölüme açtım ..

Elektronik Müh. öğrencisiyim .  Hoca Cd kiralama yapan bi şirketin bilgilerini kontrol edebileceği bir veritabanı oluşturmamızı istedi. MySQL kullanılarak yapılacak ödevin içeriği ise şu şekilde ;

Video Film Bilgileri
Bir film isim,vizyona çıkış tarihi, rating, süresi , yönetmeni , bir veya birden fazla oyuncu isim bilgileriyle tanımlanacaktır.Filmler yerli ve yabancı olmak üzere ikiye ayrılıyor.Yerli filmlerde kendi arasında  komedi , drama, aksiyon ve korku olarak dört gruba ayrılıyor . Komedi türü filmlerin 1 ile 5 arası komiklik derecesi var. Ayrıca drama filmleri de  kısa açıklama içeriyor. Herbir film bir veya birden fazla eleştirmen tarafından değerlendirilebilir.(Eleştirmenler filmlere 1ile 5 arasında not veriyor.)Eleştirmenin isim ve telefon bilgisi var.Bir eleştirme bir veya biden fazla filmi eleştirmiş olabilir.Video kiralama şirketinde her bir filmin bir veya birden fazla kopyası olabilir.Her kopyanın kendine özel numarası ve kira durumu (rafta veya kirada ) var. Her film için kaç kopyanın rafta ve kaç tanesinin kirada olduğu hesaplanabilmelidir.Aynı zamanda her bir film dağıtım şirketi  tarafından  kiralama şirketlerine dağıtılabilir. Bir dağıtım şirketi bizim kiralama şirketine bir veya daha fazla filmi getirmiş olabilir.Şirketimiz her dağıtım şirketinin ismini ,adresini ve telefon numarasını bulundurmalı.Dağıtım şirketlerinin adresine sokak numarası, şehir, il, ve  posta koduyla ayrı ayrı ulaşılabilmeli.Tüm adres de aynı zamanda bir tek elemanmış gibi elde edilebilmeli.
Çalışan Bilgileri
Her çalışanın ismi, T.C. kimlik numarası, doğum tarihi , maaşı , ve telefon numarası bilgileri var.  Bir çalışan şef statüsünde olabilir. Çalışanlar kendi arasında kalıcı ve geçici çalışan olarak  ikiye ayrılıyor. Şef statüsünde olanlar kalıcı çalışanlar arasında olabilir.Bütün kalıcı çalışanların bir çalışan numarası var.
Müşteri Bilgileri
Her müşterinin T.C. Kimlik bilgileri , ismi, telefon numarası ve adres bilgileri saklanıyor. Her bir müşterinin bir veya daha fazla kredi kartı bilgileri olabilir.Her kredi kartının türü(visa, mastercard_ kart numarası ve son kullanım tarihi bilgilerinin saklanması gerekiyor.

Kira İşlem Bilgileri
Her müşteri bir veya birden fazla filmi aynı anda bir çalışandan kiralayabilir.Herbir kiralama işleminde kiralama günün kayıt dilmesi gerekmektedir.Şirket aynı zamanda film geri geldiğinde dönüş tarihini de kayıt etmektedir.

Fatura Bilgileri
Her müşteriye kiralama işlemine dair bir fatura düzenlenmektedir.Faturada fatura tarihi,fatura numarası,kiralanan film isimleri ve toplam ödene para bilgileri bulunmaktadır.Fatura numaraları her müşteri için tek olmalıdır.(Belli bir müşteri için aynı fatura numarası iki kez verilmez,farklı fatura numarası verilmelidir.)Ancak farklı müşteriler için  aynı  fatura no verilebilir.
Vizyona çıkış faturalandırma Bilgisi
Herbir film için vizyona çıkış bilgisi tanımlanıyor.Yeni vizyona çıkanlar için “Yeni” , eski tarihliler için “normal” işaretlemesi yapılıyor.Şirket vizyona çıkış bilgisine göre farklı faturalandırma yapılmaktadır.
Yeniler için kiralama ücreti günlük 3 YTL, Günlük gecikme ücreti 1 YTL dir.Diğer filmler için 2 YTL 3 günlük ve gecikme bedeli hergün için 1 YTL dir.

Bu konuda bilgili olan yardımcı arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim ..     


Kapalı Hesap (79876)
25-12-2008, 23:31   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
1,252 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Bir sorum olacak mysql veritabanı kullanılacak demişşin uygulamayı web tabanlı mı yapacaksın, yerel uygulama ile uzak mysql bağlantısı mı kuracaksın. Yoksa hepsi yerel mi olacak.

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (34376) ~ 25 Aralık 2008 23:34
secman
29-12-2008, 20:03   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
247 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

hocan hazırda program arıyor herhalde :) bu kadar kapsamlı profesyonel programlarda olur ancak senin yapabileceğin iş değil ayrıca anlamadığım sql ile elektronikle ne alakası var? sql programcılığa girer bu tür bir program yapmıştım benden etkinleştirme kodunu ücretsiz istediler o kadar cürzi bi fiata rağmen

loveholic
02-01-2009, 05:28   |  #4  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2006

uygulamanın hepsi yerel olacak ..  tabloları teker teker oluşturuyorum ama içerik geniş olduğu için  hepsini birleştiremiyorum  ..  Çoğu birbirinden bağımsız tablolar oluşuyo  ..