CD'ler ve DVD'ler neden bozulur?

CHIP Online
12-05-2014, 15:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

CD ve DVD'ler neden bozulur; neden sonsuza dek sağlam kalamaz? Cevap, içeride...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/cd- ... -bozulur_47080.html

Resimlerle: Verilerinizi bozuk disklerden kurtarın

Optik diskler, yaklaşık 30 yıldır bizimleler. Bu 30 yıl içerisinde CD ve DVD'lerin gelişimi açısından büyük bir aşama kaydedildi ve onları nelerin yıprattığı keşfedildi. Optik diskler için 200 yıla kadar ömür biçilse de onların ne zaman bozulacağını kestirmek oldukça güç. Ancak optik disklerin ömrünü belirleyen ve onların bozulmasına neden olan faktörleri bilerek kayıtlı verilerinizin ömrünü büyük ölçüde uzatabilirsiniz.


Optik disklerin ömrünü ne belirler?


Tüm optik diskler, ortak olarak şu üç katmana sahiptirler: Yansıtıcı katmanı koruyan koruyucu katman, lazeri yansıtan parlak katman, verileri depolayan polikarbonat disk.


Koruyucu katmanın üzerine ek olarak bir etiket de uygulanır. Yeniden yazılabilir diskler, yansıtıcı ve koruyucu tabakalar arasında bir boya katmanına sahiptir.


Optik disklerin maksimum ömrünü belirleyen faktörlerden bir tanesi, yansıtıcı katmanın türüdür. Diğer faktörler arasında kullanılan maddenin ve üretimin kalitesi, kullanıcının diske nasıl davrandığı vardır. Diski nasıl tuttuğunuz, onun ömrü için oldukça önemlidir.


Optik diskin ömrü çok sayıda faktöre dayandığından, ne kadar süre hizmet verebileceğini tahmin etmek oldukça güçtür. Ancak tahminlere göre kaydedilmiş CD-R'ler ve Blu-Ray diskler 200 yıla kadar dayanabiliyorlar. Kaydedilmiş CD-RW ve DVD-R'ler ise 20 ile 100 yıl arasında bir ömre sahipler.


Dolayısıyla önemli verileriniz için bu medyalara güvenmemeniz gerekiyor. Çünkü optik diskler eninde sonunda bozuluyorlar.


Devamı, ikinci sayfada...


Tüm Konu: CD'ler ve DVD'ler neden bozulur?

Resimlerle: Verilerinizi bozuk disklerden kurtarın

Kaynak: www.chip.com.tr