Ceplerin foto kalitesi böyle artacak!

CHIP Online
17-01-2009, 21:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Cep telefonlarının düşük kalitedeki fotoğraf çekimlerinin ilacı bulundu: Nano-teknoloji!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Cepl ... -artacak_10496.html

Resimlerle: Cep telefonlarının çeyrek asırlık hikayesi

Günümüzde neredeyse tüm cep telefonlarının üzerindeki kameralar, fotoğraf makinelerini cebimizde taşımamızı sağlıyor. Fakat telefonların üzerindeki kameralar doğal olarak profesyonel fotoğraf makinelerinin ulaştığı kalite ile yarışamıyor. Hatta çoğu zaman ortaya lunaparklardaki komik aynaların yansıttıklarına benzer görüntüler çıkıyor. Haddinden fazla büyük burun ya da bir tarafa doğru devrilmeye çalışıyor gibi görünen bina görüntüleri en iyi ihtimalle bu şartlar altında "kabul edilebilir" sayılıyor. Fakat Wisconsin Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Zhenqiang Ma'nın geliştirdiği yeni bir teknoloji artık bu görüntülerin sadece lunaparklarda görünmesini sağlamayı hedefliyor.

Profesör Ma'nın geliştirdiği esnek ışığa duyarlı bir materyal, son derece ince nano zar şeritleri sayesinde bu optik hataları ortadan kaldırmayı başarıyor. Bir dijital kamera çekim yaptığında, lensten geçen ışık bir alıcının üzerine düşüyor. Fakat ışığın geçtiği lens, ışığın bükülmesine neden olduğu için netlik alanı kayarak, görüntü üzerinde bozukluklara neden olabiliyor. Profesyonel kameralar birden fazla gelişmiş lens kullanarak netlik alanını düzeltebiliyor fakat bu lensleri cebe sığdıracak kadar küçültmenin imkanı yok. Profesör Ma, bunun yerine insan gözünden ilham alarak son derece ince bir lens geliştirdi ve bu sayede ışık bükülmesini büyük oranda ortadan kaldırmayı başardı. Bu yeni geliştirilmiş cep kameralarını yakın zamanda piyasada görmeye başlayabileceğiz.

Tüm konu: Ceplerin foto kalitesi böyle artacak!

Resimlerle: Cep telefonlarının çeyrek asırlık hikayesi

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce cep telefonlarının fotoğraf kalitelerinin yükselmesi, fotoğraf kameralarına bir darbe vurabilir mi?

thur@n
17-01-2009, 22:51   |  #2  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
40 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

Amamtör fotoğraf kameralarına darbe vuracağı kesin bana göre.. Ama profesyonel kameralarla yarışması sözkousu olamaz... Zaten bu teknoloji gelişince fotoğraf makinası herzaman yanında oluyorki buda normal kameralrı öldüreceği kesin....