Çeviri bilimi yunus dilini çözecek!

CHIP Online
14-05-2011, 20:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Siz konuşun yunuslar dinlerin; onlar konuşsun siz dinleyin... İşte kulağa şaka gibi gelen bir haber.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/cevi ... -cozecek_26886.html

Resimlerle: İnternetin en şirin, en komik hayvan fotoğrafları

Wild Dolphin Project'in kurucusu Denise Herzing ve Atlanta'daki Georgia Teknoloji Ensitüsü'nden yapay zeka araştırmacısı Thad Starner, yunuslarla insanlar arasındaki bağı kuvvetlendirmeyi hedefliyorlar. Bunu yaparken ise iki ayrı cins arasında ortak bir dil kurmak istiyorlar.

Yunuslar yer küredeki en akıllı hayvanlar olarak düşünülüyor. Geçmişten günümüze de yunuslar ve insanlar arasında bir iletişim kurulmaya çalışılmış ancak bu iletişim hep tek taraflı olmuştu. İnsanların kullandığı bazı kelimeleri öğrenebilen ve komutlara yanıt verebilen yunuslarla iletişim, hep insanların sözleri üzerine kurulmuştu.

Araştırmacıların ortaya koymak istedikleri yeni teknik sayesinde, insanlar ve yunuslar karşılıklı konuşabilecek. Yunusların sesini algılamaya yarayan iki hidrofon ve bir led ekrana sahip olacak dalgıç, yunusların sesininin anlamını önündeki ekranda görebilecek ve klavyeyle yunuslara karşılık verebilecek. Tabi 200 kilohertz frekanslara varan yunusların seslerini ve perdelerini değiştirerek tek bir nota üzerinden uzun süreler boyunca ses çıkarabildiklerini düşünürsek bu oldukça zor bir işlem gibi görünüyor.

Araştırma bu yılın oratlarında başlayacak ancak ne kadar sürecek bilinmiyor. Hatta Herzing'in şu sözleri araştırmacıların da tam olarak neyle karşılaşacaklarını bilmediklerini gösteriyor; "Yunusların kelimeleri var mı onu bile bilmiyoruz."

Tüm konu: Çeviri bilimi yunus dilini çözecek!

Resimlerle: İnternetin en şirin, en komik hayvan fotoğrafları

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Bu proje gerçeğe dönüşebilir mi?