CHIP Online Rep Puanı nasıl işler?

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Selçuk İslamoğlu
25-06-2009, 12:34   |  #1  
Selçuk İslamoğlu avatarı
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003

Aslında bir çok eski kullanıcılar bilse de, CHIP Rep, diğer forumlardaki repler gibi dilediğinde alınıp verilen bir şey değildir. Hayır, REP puanlarını yönetici veya denetmenler (mod) de veremez.
 
Neden diğer bazı forumlardaki gibi değil?
Bu sistemi oluştururken, diğer REP uygulamalarını gözden geçirdik ve bir çoğunun istismara çok daha fazla açık, gerçekten bilgisini paylaşan veya çözüm üretenlerden çok, kendi emeği olmayan ve sağdan soldan kopyalayıp yapıştırmalardan forum içerisinde bir ün elde etmeye çalışanların oyuncağı olduğunu düşünüyoruz. Biz basit de olsa, bir ünvan verirken, bunun hakederek, yardım ederek, diğer insanların bilgisayar ve teknoloji sorunlarına çözüm üreterek verilmesinden yanayız.
 
Rep Puanı nasıl alınır?
REP Puanı ve yıldızlar sadece Uzmanına Sorun bölümünde verilir. Bildiğiniz üzere Uzmanına Sorun Bölümü forum üyeleri olmayan kişilerin, siz forum uzmanlarımıza sorduğu sorulardan oluşur. Eğer Uzmanına Sorun bölümünde sorulmuş bir soruya yardımcı olma derecenize göre, soruyu soran kişi her yanıta 1 (hiç yardımcı olmadı) - 5 (oldukça yardımcı oldu) arasında bir puan verir ve sadece bir kez verebilir.
 
REP yıldızları neye göre belirlenir?
REP yıldızları Ağırlıklı ortalama hesaplamasına göre belirlenir. REP yıldızlarının görünebilmesi için en az 10 tane Uzmanına Sorun yanıtından puan almak gereklidir.  Merak edenler için ağırlıklı ortalama en meşhur örnekle IMDB sitesinin filmler için kullandığı Bayes (veya Bayez) Teoremine göre verilir.
 
Daha matematiksel bir dille:
Yıldız Sayısı = (v ÷ (v+m)) × R + (m ÷ (v+m)) × C
R = Kişinin yanıtlarında aldığı ortalama puan
v = Kişinin puan aldığı yanıt sayısı
m = Listelenmek için gerekli en az oy sayısı (10)
C = Herkese verilen toplam oyların ortalaması
 
Yani yıldız sayısı basit bir artış değil, sürekli değişkenlik içindedir. Bu hem eskilerden çok oy almış kişilerin, sonradan yanıtlarından başarılı olamamışsa düşmesini getirir, hem de genel başarıya oranla puanlarını belirler.
 
Uzmanına Sorun Yanıtlarında REP alabilmek için genel olarak nelere dikkat edilmeli?
Gerçekten okunaklı ve anlaşılır bir dil kullanmaya dikkat etmelisiniz. Unutmayın, herkesin bilgisayar deneyimi veya kullanım jargonu sizinki gibi olmayabilir. Örneğin: "Şu registry anahtarını değiştir" çoğu kişiye pek bir şey ifade etmeyebilir. Regedit'e giden yolu da açıklamanız, hem soruyu soran kişiye daha çok yardımcı olacaktır ve doğal olarak size verilecek puanı etkileyecektir.

PcMaKeR
28-06-2009, 10:10   |  #2  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Şu rep işi çok iyi.
 
Ama bazıları varki sadece rep için olmadık cevaplar veriyorlar. Uzmanına soruna arada bir gidiyorum ilginç yanıtlar görüyorum.
 
Çok ilginç.