ciddi bir krizin içindesin rusya

raziel34
09-05-2016, 08:27   |  #1  
raziel34 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 25
204 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2015

ciddi bir krizin içine gömülen ülke. geçen gün bir gazetede rusya milli parasını desteklemek yerine milli rezervini arttırma yolunu seçti diye bir haber vardı. bunu yazan ekonomistin bu ülkeyi anlamadığı ortada. sözkonusu olan ülke içindeki döviz rezervlerin yine ülke içindeki merkez bankasına satılması. bunu sayesinde ülke içindeki rezerv miktarı değişmiyor fakat altın rezervleri artıyor. ekonomik ambargo ile uğraşan bir ülkenin altın rezervlerini sabit tutma kararı almış olması normaldir. tüm dünya ile savaş halindeysenin bu karar doğru karardır.
ülkede günümüzde ekonomideki berbat durum ortadayken ciddi hiçbir ekonomik reform yapılmamaktadır. bu da ülkenin geleceğinin belirsiz olduğunu gösterir.
günümüzde rus merkez bankasının görevi ekonomik reformalar değil para birimini desteklemek ve enflasyonu makul seviyelerde tutmak.
günümüzde rus ekonomisine yatırımlar da durmuştur. bu da ekonomideki 2012 de başlayan yavaşlamanın sebebidir. kırımdan sonraki ekonomik yaptırımlar ve hızla düşen petrol fiyatları rus ekonomisi için olabilecek en kötü senaryonun gerçekleşmesini sağlamıştır. 2004-2008 yılları arasında 2 trilton doları yüksek petrol fiyatları ile kazanan fakat bunları reformlar yaparak ekonomisine finanse etmeyi beceremeyen bir ülkeden sözediyoruz. bunu yapmaya da putin iktidarda olduğu sürece niyetleri yok gibi. putin gibi kgb kökenli adamların görevi ekonomiyi değil ülkeyi kurtarmaktır. onlar için bu iki olgu ayrı şeylerdir ve karıştırılmaması gerekir. para ordu ve sistemi ayakta tutan ayrıcalıklı elitlerin finasmanı için gereklidir okadar. ordu ve güçlü polis teşkilatı elit kesimin ve iktidarın korunması için vardır. ülke ve elitlerden oluşan iktidar onlar için bir bütündür.
eylül ayında rusya suriyeye girerken orada uzun savaş sürdürecek kadar parası yok demiştim. amerikan ekonomisi bile ırak savaşını finanse etmekte zorlandı. obama iktidara gelir gelmez parayı savaşa değil sosyal reformlara harcayalım dedi. rusya suriyeden vazgeçmiş değil elbet. kendisini super güç olarak gören bir ülke, kendisine pay çıkardığı dünya üzerindeki hiçbir krizden vazgeçmez kolayca. rusyayı orada esada verdiği siyasi ve askeri desteklerle daha uzun süre göreceğiz. bu politika içerideki seçmenler için de iyi bir ekmektir. onlara sscb yi hatırlatır. rus seçmenler için ise sscb türkiye için osmanlı geçmişi ne ise odur. romantize edilen ihtişamlı bir geçmişin hatırasıyla yaşar rus insanı. putine bir söyleyişinde televizyonda ne yani depolardaki silahları suriyede kullanmayayım da hurdaya mı gitsinler demişti ve bu demeciyle büyük alkışlar aldı. bir diğer lafı da pilotlarım için en iyi eğitim gerçek bombalarla yapılan gerçek savaş eğitimidir. suriyede kazanılan tecrübe eşsiz oldu onlar için demişti. yani suriye olmasaydı bombalar ve onca silah hurdaya gidecekti. hatta bir söylentiye göre atılan bombalar eski olduklarından birçoğu patlamamış bile. sscb gibi bir savaş makinasının envanterindeki silahlara bakarsanız çöpe atılma tehlikesi olan daha birçok silah olduğunu görürsünüz. bu silahlar da biryerde kullanılacak korkarım.
putin iktidarı uzun ömürlüdür. bunun olması için herşey yapılıyor. en son olarak amerikadakine bezer kurulduğu söylenen fakat amaç olarak daha çok iran'daki devrim muhafızlarına benzeyen ulusal muhafız teşkilatını kurdu. başına da esk korumasını atadı. teşkilat bizzat kendisine bağlı çalışacak ve ordudan ayrı olacak. yani ordu dışı bir askeri teşkilat sözkonusu. bu orduya aynı zamanda gösterilere müdahale etme ve silah kullanma yetkisi de verildi. bu da yaşanan ekonomik sıkıntılar ile fakirleşen halkın tepkisinden çekindiklerini gösteriyorlar. kendi halkında korkan bir iktidar.

Emre Kayhan
09-05-2016, 10:49   |  #2  
Emre Kayhan avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 1
85 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

Uçağı düştü diye efelenen rusya'nın gelecekte uçak alacak parası kalmayacak.