Çin'in hedefi Ay'a koloni kurmak

CHIP Online
03-09-2013, 10:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Genellikle "çakma" ürünler veya sansürle sayfalarımıza konuk olan Çin'in bu seferki hedefi çok büyük

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/cin ... i-kurmak_42426.html

Çin bu yıl aya çıkıyor. Önce robot, sonra insan, sonra da koloni...


Çin'in teknolojideki gelişimi artık onu Ay'da koloni kurma planları geliştirecek düzeye taşıdı. Çin bu yılın sonunda aya bir robot indirecek. Sonraki planları ise daha da çarpıcı. Aya önce insan indirecek, ardından da ay kolonisini kuracak.


Resmi raporlara göre, Chang'e 3 isimli robot araç, şu anda fırlatma rampası için hazırlanıyor ve 2013 bitmeden Ay'a fırlatılacak. 100 kg ağırlığındaki altı tekerlikli robot, aynı Mars'a gönderilen NASA robotları gibi, ayın yüzeyini keşfedecek ve Çin'in nihai Ay planı olan Ay Kolonisi'ni inşaa edecek doğru yeri bulacak.


Chang'e 3 ile Çin, ilk defa dünya dışında bir noktaya iniş denemesi yapmış olacak. Eğer başarılı olursa, Çin'in ay programı tüm dünyayı kıskandıracak bir hızda ilerleyecek gibi görünüyor. NASA Apollo programından sonra Ay programını iptal etmişti. Komplo teorisyenleri ise Ay kadar Dünya için hayati öneme sahip bir uyduya NASA'nın ilgisini aniden yitirmesini çok "şüphe" çekici bulmuş, NASA'nın Ay yüzeyinde Dünya dışı varlıklara dair iz buldukları için NASA'nın sivil görevlerini iptal ettiğini ve Ay görevlerini, ABD silahları kuvvetlerinin gizli birimlerinin devraldığını iddia etmişlerdi.


Şimdi Çin'in Ay üzerinde sivil ve askeri görevler yürütme kararıyla, gözler yine Ay'a çevrildi. Çin, 2007'de gönderdiği ilk robotla Ay yüzeyine inmemiş ancak Ay'ın yörüngesine girerek yüzeyin üç boyutlu haritasını çıkarmıştı.


Çin'in Ay robotu, güneş enerjisiyle çalışacak ve üzerindeki radarlar yardımıyla yerin 30 metre altına kadar olan derinliği tarayabilecek. Çin 2017 yılında ise Ay'a insan göndermeyi planlıyor. Eğer her şey yolunda giderse, 10 yıl içinde ilk Ay üssünün (Veya Ay kolonisi) kurulması mümkün olacak.

Tüm Konu: Çin'in hedefi Ay'a koloni kurmak

Kaynak: www.chip.com.tr