Dat dosyası nedir, nasıl açılır ve dönüştürülür

seto__
30-09-2020, 17:40   |  #1  
seto__ avatarı
OP Yönetici
Teşekkür Sayısı: 41
866 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2011

DAT uzantılı dosyalar genel veri dosyalarıdır. Örneğin VCD'lerde bulunan DAT dosyalarıysa sıkıştırılmamış ses ve MPEG görüntü barındıran basit video dosyalarıdır. Tabii birçok diğer yazılımdaverilerin saklanması için bu dosya uzantısını tercih edebilir.

DAT uzantılı dosyayı açmak için dosyaya tıkladığınızda, otomatik olarak önerilen bir program yoksa dosyanın içeriğine göre kendiniz bir program seçebilirsiniz. Yani DAT dosyasının hangi program tarafından oluşturulduğunu bulmanız gerek.Yani multimeya içerikli bir dat dosyası için Windows Media Player gibi bir program kullanacakken mail üstünden aldığınız bir dosyayı açmak için Outlook, Windows Live Mail gibi uygulamalar kullanmanız gerekir.

Bu dosyaları farklı bir formata dönüştürme işlemine gelecek olursak bu işler için birçok uygulama mevcut. Bunlardan en bilinenlerinden biri VCDGear'dır. Dönüştürmek istediğiniz multimedya içerikli DAT dosyaısnı mp4 uzantılı bir dosyaya çevirebilirsiniz. Diğer uygulama örnekleri: Free DAT to MPG SE, Free DAT to AVI Converter.

zombi
01-10-2020, 03:05   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 106
1,026 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

data datadan geliyor. genel, o anda adam gibi bir format bulunamamış yeni yeni gelişen dosyaların hepsine verilir bu isim. vcd formatının dat olarak kalmasının nedeni ise bu cd lerin özel playerlerde çalışması, ve bu playlerin de firmwarelerinin değiştirilememesidir. yoksa dat formatındaki mpeg videoları çoktan kendine bir format bulmuştu.