Depolamada yeni "mucize!"

CHIP Online
12-07-2013, 16:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

"Tek bir optik diske, tam 360 TB sığacağını" söylesek inanır mısınız? Bizce inanın...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/depolamada-yeni-mucize_41459.html

Resimlerle: Verilerinizi bozuk disklerden kurtarın

Bilim insanları depolama teknolojileri konusunda sınırları zorlamaya devam ediyor.Günümüzün optik depolama teknolojisinin imkan verdiği 128 GB depolama sınırını 360 TB'a taşıyacak bir hayal, İngiltere'nin Southampton Üniversitesi bilim adamlarından Jingyu Zhang tarafından gerçeğe dönüştürüldü.


Gelecekte çok katmanlı Blu-ray (BDXL) gibi optik disklerin yerine geçmesi öngörülen kristal disk teknolojisi veriyi bugüne kıyasla pratikte sonsuz bir süre boyunca ve çok daha zorlu şartlara dayanabilecek şekilde koruyabiliyor. Öyle ki, Superman filmlerinden aşina olduğumuz kuartz kristallerinde saklanan veriler 1.000 dereceye varan sıcaklıkta bozulmuyor, optik disklerde 5 ila 10 yıl olarak belirlenen depolama ömrü ise kristal söz konusu olduğunda şaka gibi ama, tam 1 milyon yıla çıkıyor.


Femtosecond adı verilen bir lazer uygulaması ile 5 boyutlu olarak kristale yazılan veriler -x,y ve z koordinatlarına ek olarak kristal ebatları ve yönü de kullanılabilir - bir mikroskop ve polarizer adlı bir aygıt ile okunuyor.


İlk denemesinde sadece 300 KB boyutunda bir dosyanın yazılıp okunduğu kristal depolama teknolojisinin ticari hale gelebilmesi için yazıcı / okuyucu ünitelerinin bir hayli küçülerek, toplu üretime hazır hale gelmesini beklemek gerekiyor.

Tüm Konu: Depolamada yeni "mucize!"

Resimlerle: Verilerinizi bozuk disklerden kurtarın

Kaynak: www.chip.com.tr