Detaylı makro için focus stacking çekim tekniği...

qukamber
24-10-2017, 11:42   |  #1  
qukamber avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2017

Makro fotoğraflarında karşılaşılan en önemli sorun çok yakın çekim sebebi ile net alan bölgesinin nerede ise kalemle çizilmiş bir hat kadar dar bir bölgede olmasıdır. Bunun önüne geçebilmek için çok yüksek büyütme oranlarında makro çeken aşırı detaylı makro fotoğrafçıları "focus bracketing" : "odak dilimleme" ve sonrasında "focus stacking":"odak bindirme" işlemlerini uygularlar. Eskiden , yani Olympus bu özellikleri gövdeye yazılımsal olarak bize sunmadan evvel !.. Bu işlem için birsürü harici takım-alet vs. gerekiyordu. Olympus OM-D serisi ve PEN-F modelinde ise bu şekilde detaylı fotoğraflar çekebilmek için ihtiyacınız olan tek şey sadece fotoğraf makinanız ve tabi her zamanki gibi bir de işleme programı. 

 İşte Olympus gövdelerde çoğunlukla makro konusunda kullanılan ve aslında manzara konusunda da kullanılabilen focus stacking nasıl uygulanıyor bunu gösteren bir video.

 https://www.youtube.com/watch?v=kXRAkXxP-kg

Göreceğiniz gibi bu uğraştırıcı ve uzun süreçli çekim tekniği Olympus'un OM-D E-M10 Mark II ve Mark III, M5 Mark II, M1 ve M1 Mark II, PEN-F modelleri ile anlık bir işe dönüşmüş. 

Bugün yani Ekim 2017 tarihinde bildiğim kadarı ile bir tek bu özellik sadece Nikon'un D850 modelinde mevcut ve bu makina 16.000 TL.

Son Düzenleme: qukamber ~ 24 Ekim 2017 11:42 Neden: