Dev santralde katliam üzüntüsü!

CHIP Online
20-02-2014, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

ABD'de devreye giren dev güneş enerjisi santrali, beraberindebir de katliam getirdi!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/dev ... uzuntusu_45501.html

Resimlerle: Futbolun "güneşli" mabedi!

ABD'de geçtiğimiz günlerde faaliyete giren güneş enerjisi santrali, dünyada büyük heyecan uyandırmıştı. 350 bin adet aynanın bilgisayarlar ile yönlendirilerek merkezde bulunan kuleye doğru çevrilmesi sayesinde kuledeki suyun buharlaştırılmasıyla türbinlerin çalıştırılması prensibine dayanan santralde elektrik üretimi tam kapasiteyle devam ediyor. Ancak beklenmeyen bir etki de ortaya çıktı.


Santralin üzerinde uçan kuşların, "eriyerek" öldüğü gözlenmeye başlandı. Santralin üzerinde, aynalardan yansıyan güneş ışınları nedeniyle sıcaklığın 600 C dereceyi bulması, bu bölgede uçan kuşların 5 kilometrekare'lik "ölüm" alanına girdiklerinde giderek artan yoğun bir sıcak hava dalgasının içinde çaresiz kalmalarına neden oluyor. İşin acıklı yanı ise, aynalardan yansıyan ışık, kuşların bu bölgeyi bir göl olarak algılamasına ve balık, solucan, böcek, su gibi hayati ihtiyaçlarını karşılayacakları bir "yaşam" alanı sanmalarına neden olarak çölün ortasında çok sayıda kuşu bölgeye çekiyor.


Santral bölgedeki 140 bin eve elektrik sağladığı için hayati bir öneme sahip ve kapanması söz konusu değil. Ancak kuşlar için bir çözüm bulunması da şart gibi görünüyor...


Tüm Konu: Dev santralde katliam üzüntüsü!

Resimlerle: Futbolun "güneşli" mabedi!

Kaynak: www.chip.com.tr