Disk okuma hatası!

wampirus45
15-04-2010, 13:23   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2010

merhaba arkadaşlar.ilk defa böyle birşeyle karşılaşıyorum diyebilirim ve garibime gitti.hdd im 80gb samsung sata.sorun şu xp yazıp altındaki çubuklar görünmeden disk okuma hatası verip yeniden başlat diyor.buraya kadar normal.ama garip olan şu.pc açılıyor ama yaklaşık olarak 8-9 kere yeniden başlatıyorum ve artık tak etti.bir kerede ilk açtığımda yine aynı hatayı verdi.o anda telefon geldi ve yaklaşık olarak 15 dk sonra geldim 1 yeniden başlattım ve sorunsuz çalıştı.Bana soğuktamı böle aksaklıklar olur dedim acaba? şimdiye kadar sorunu halletmek için yaptığım şeyler
1-biostan kontrol ettim harddiski sorunsuz tanıyor 80gb hatta modeline kadar söylüyor
2-harddiskin komple elektrik ve data kablolarını değiştirdim
3-bilgisayarcım ramlerin yerini değiştirirsen sorun düzelir dedi(ne alaka ise)

şu ana kadar bunları yaptım arkadaşlar ve çıldırmak üzereyim harddisk veya power supy artık hangisiyse ısındıktan sonra sorun kalmıyor sizce ana sorun nedir??????
yardım lütfen........

bosluk
15-04-2010, 16:06   |  #2  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

Olası çözümler için sorununuza göz gezdirelim.

"harddiskin komple elektrik ve data kablolarını değiştirdim" demişsiniz, bu durumda sabit sürücünün güç/bağlantı ayarlarında birşey yok gibi gözüküyor.

Olası bir neden : Bad sektör denilen bozuk alanlar oluşmuş olabilir. 80 gb'tın taranması çok uzun sürmeyeceğinden, bir sonraki açılışta tarama yaptırmaya çalışın bakalım ne çıkacak (tabi bilgisayar kapanmazsa)

Bir de yapılması istenen şey : Güvenli kipte açın bilgisayarı birkaç kez. Hiçbir seferinde sorun vermezse, o zaman problem sürücülerde, Windows'ta ya da bu tarz yazılımsal şeylerde, veya veya diğer donanımlardan birinde. İş daha kolay tabi bu durumda.

3 - Hafıza modülleri konusunda bilgisayarcı haklı aslında. Bu tarz garip problemleri çıkartan en başlıca donanımlardan bunlar. Tümünü çıkartıp tekrar yerleştirerek deneyebilirsiniz. Tecrübeyle sabittir ki sizinki gibi tuhaf biçimde oluşan hataların yarısından fazlasında sorun alakasız gözükse de hafıza modülleri (ve bir de yerine tam oturmamış ekran kartı) ile yakından ilişkili.

Muhtemel bir başka neden : 80 gb'lık hdd oldukça eski gibi duruyor. Artık piyasada bu boyutlarda, heleki Sata sürücüler pek kalmadı gibi. Sizin sürücü de eskidir diye tahmin ediyorum. Bu bakımdan eski de bir disk, artık miadını doldurmuş olabilir. Hazır bu tarz bir problem çıkmışken epey geç kaldığınız sabit sürücü değişimini yapmanızı öneririm. Yeni ve daha büyük boyutlu sata sürücüler, 2. sürüm sata özelliği ile de birlikte genel sistem performansında gözle farkedilir artışlar yaratabiliyorlar.

Pek olası olmayan, ancak unutulmaması gereken bir başka neden : Nadir de olsa bazı virüsler de bu tarz disk yok hatalarına yol açabiliyorlar. Sizinkisi kadar net olmasa da yer yer benim de başıma gelebilen bir hadise bu. Sisteminiz düzgün açıldığında şöyle sağlam bir programla tam bir tarama yapmanız iyi olacak.

Başka başka bir neden daha : Bios ayarlarındaki hatalar. Bios'a girin ve tüm ayarları tek tek kontrol edin. Yanlışlıkla girilmiş anakartın da hassas davrandığı bir ayar ve de güncel olmayan bir bios (sitesinden kontrol etmenizde yarar var), her türlü soruna yol açabilir. Aslında donanımsal sorunlarda ilk bakılması gerekilen yer bios olmalıdır.

Biraz karışık oldu ama görüyorsunz nedenler uzayarak devam ediyor. Bu adımları tek tek ama ciddi biçimde ve gerçekten sıkılmadan kontrol edin lütfen (çoğu arkadaşımız hata nedenlerini yazdığımızda yaptım denedim diyor ama aslında hiç denememiş oluyor). Sorununuzun hiçbiri ile alakası yoksa tekrar belirtirsiniz. Aklına başka çözümler gelen arkadaşlarımız daha iyi yardımcı olacaklardır. Geçmiş olsun...

wampirus45
15-04-2010, 21:40   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2010

cevabınız için teşekkür ederim sorun ortaya çıktı harddisk hasar görmüş ve kafa atıyor.Sonuç:yeni harddisk:(

bosluk
15-04-2010, 22:51   |  #4  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

Rica ederim, geçmiş olsun...

musaökkeş
19-03-2011, 14:44   |  #5  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Selamlar, bende de benzer bi sorun var, ama ben ne yaptıysam sorunu çözemiyorum. Sorunu kısaca özetleyim, makinamı normal bir şekilde kapattım, ertesi gün açtığımda windows açılmadı, çökmüş olabileceğini düşünerekten windowsu kurmak istedim, (kurulu olan sistem windows 7 ve 2 harddiskim var.) Sistemin kurulu olduğu hdd yi seçip win7 kuracaktım fakat sadece 2. hddyi görüyordu. Uzun uğraşlardan sonra bir sonuç alamadım, 2. Hddye sistemi kurdum ve bozuk hddyi bilgisayara taktım. Bozuk HDD Bilgisayarım kısmında C: D: şeklinde görünmüyor fakat aygıt yöneticisinde gözüküyor. Bilgisayarın biosunda da gözüküyor ama karşısında 0 MB yazıyor. Bir bilgisayarcıda usb den taktık yeni donanım bulundu dedi fakat yine C: D: şeklinde göremedik. Onun aygıt yöneticisinde de Hdd göründü. İçinde tüm okul evraklarım bulunuyor. Kurtarma çaresi var mı acaba.

HDD: 500 GB. Maxtor 32 MB önbellkli SATA 2.