dns ayarları hakkında

santi
18-09-2009, 19:04   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
162 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2007

 dns ayarlarını değiştirince herkes gibi youtuba giriyorum, ancak bu yerel ağ bağlantılarından oluyor. mozilla ve opera dns ayarları vekil sunucu olarak geçiyor ve birçok ayar var baktığımız zaman, bunların özelliklerini buradaki sorularla verilecek cevaplarla toparlansın diye düşünüyorum.

1- dns değiştirirken port kısmıda var bunu ağ bağlantılarından yazmadığımız halde nasıl işe yarıyor, halbuki farklı numaralarda portlar var.
2- Farklı ayarlar var resimde örnek olarak koydum


3- Yukardaki resimde üstteki diğer yapılandırma özelliği ne işe yarar normalde otomatik yaptığı durumdan farkı, iyi tarafı kötü tarafı nedir?
4- XP için C:\WINDOWS\system32\drivers\etc altındaki “hosts” dosyasının üzerine çift tıklayalıp , NotePad ile açtığımızda yapmış olduğumuz uygulamanın yukardaki resimle farkı nedir?
dns numarasını sitenin yanına yazdığımız bu dosya ile sadece o site için mi dns ayarı yapmış oluyoruz. Zararları nedir? Bunun hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir?
örnek: 

5- youtube de olduğu gibi yasaklar yüzünden dns ile haşır neşir oluyoruz, bu sebeple direk dns ayarlarına ağ bağlantılarından daha hızlı kısayol yapılabilir mi? Sadece istediğimiz siteye bu uygulamayla girmemiz daha uygun olur. Çoğu kişide bunu istiyor.
6- Mozilla ve Opera da bu dns özellikleri  iyi işlemiyor gibi bunun nedeni ne olabilir. Bu konu önemli çünkü dns ile girmek istediğimiz siteye o tarayıcıyla girmek daha iyi olurdu. Sürekli dns gibi hizmet veren hızlı vekil sunucu yok mu mozilla ve opera için?

Son Düzenleme: santi ~ 23 Eylül 2009 11:30
santi
19-09-2009, 13:27   |  #2  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
162 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2007

aşağıdaki diğer yapılandırma ayarlarının kullanımını ne işe yaradığını merak ediyorum.

bosluk
23-09-2009, 11:48   |  #3  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

1 - DNS sunucu adresi kısmında bir port girişine gerek yok. Zaten başka bir sunucu üzerinden bağlandığınız ve duruma göre onlarca farklı bağlantı noktası üzerinden bağlantı kuracağınız için (misal paylaşım programı kullanıyorsanız), zaten tek bir porttan giriş durumu olamıyor dns'lerde. Vekil sunucu'lara tek tek ve ayrı ayrı bağlantı noktasından bağlanma durumu ise biraz daha özelleştirilmiş ve güvenlik kapsamlı bir yöntem.
3 - Diğer yapılandırma seçeneği, statik ip adresine sahip kullanıcıları ilgilendiriyor. Gerçi artık kablosuz ağ üzerinden internet ve dosya paylaşımı kullanıldığından, bu seçeneğin statik ip'lerde de fazla bir geçerliliği kalmış değil.
4 - O dosya şu demektir. Alan adı ile çözülemeyen bir adresin, yasaklı değilse ip numarası ile girişine izin verilmesine yarar. Kısaca şöyle diyebiliriz. Misal o kısma 165.232.23.12 www.chip.com.tr yazarsanız, aynı bir kısayol gibi, siz tarayıcınıza chip.com.tr yazıp tıkladığınızda, yazdığınız bu adres otomatik olarak 165.232.23.12 olarak değiştirilip tıklanılır. Çoğu yasaklı site bu şekilde açılmıyor yanlız. Sadece kem gözlerin bilgisayarımızdaki bazı siteleri kolaylıkla açamamaları için kullanıyoruz bu özelliği (127.0.0.1 http://www.xxx.com dersek, basit bir ebeveyn denetimi gerçekleştirmiş oluyoruz aslında)
5 - Bu durum ancak proxy kullanılarak yapılabilir. En azından bunun için bir yazılım çıkmış değil henüz (araştırmak gerekli esasında çıkmış mı böyle birşey diye)
6 - DNS ayarları, tarayıcıdan bağımsız olduğundan aslında hem opera hem de ff'un normal çalışması gerekli. Sadece girdiğiniz dns sunucusu her siteyi açacak diye bir kural yok malesef. Çoğu dns sunucusu, aynı ttnetimizde olduğu gibi kendi kurallarına uymayan siteleri engellemiş durumda. Türkiye kaynaklı sitelerimize de ulaşımda bazen zorluklar ve yavaşlamalar olabiliyor (dns numarası girmekle, hemen dibinizde bulunan ttnet sunucusu üzerinden değil de, amerika, almanya, vs.. ülkelere yönelip, onlar üzerinden Türkiye'ye geri dönüş yapıyorsunuz esasında. Bu geri dönüş, dns sunucusundan istek/yanıt gelinceye kadar da hissedilir yavaşlamalar olabiliyor. Özellikle yurtdışı kaynaklı sitelerin DNS kullanımında hızlanıp, Türkiye kaynaklı sitelerimizin yavaşlamalarının esas nedeni de bu zaten)

Eksik yazdığım konular varsa diğer arkadaşlarımız da yardımcı olacaklardır sanıyorum. Saygılarımla...

santi
23-09-2009, 23:57   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
162 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2007
Alıntı: bosluk  
(dns numarası girmekle, hemen dibinizde bulunan ttnet sunucusu üzerinden değil de, amerika, almanya, vs.. ülkelere yönelip, onlar üzerinden Türkiye'ye geri dönüş yapıyorsunuz esasında. Bu geri dönüş, dns sunucusundan istek/yanıt gelinceye kadar da hissedilir yavaşlamalar olabiliyor. Özellikle yurtdışı kaynaklı sitelerin DNS kullanımında hızlanıp, Türkiye kaynaklı sitelerimizin yavaşlamalarının esas nedeni de bu zaten)
Teşekkürler yazdıklarınızı okudum, portlu olanların güvenlikle ip gizlemekle ilgili olduğu anlaşılıyor, keşke dns gibi işleyenleri olsa..  yukardaki alıntı yaptığım konu üzerinde sorum:
En hızlı olarak hangi ülkeyi seçmeliyiz ve en hızlı dns yi nasıl anlarız.

moon
24-09-2009, 01:31   |  #5  
moon avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
113 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Kullanmis oldugun DNS'ler belli araliklar ile web sayfalarinda problem cikartabilir. (acmama gibi)

Sana tavsiyem, http://makat.org/tr adresine girip, gerekli setupu pc ye kurman. DNS yapmanada gerek kalmaz. (viruslu degildir merak etme.)

santi
24-09-2009, 16:53   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
162 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2007
Alıntı: moon  
Kullanmis oldugun DNS'ler belli araliklar ile web sayfalarinda problem cikartabilir. (acmama gibi)

Sana tavsiyem, http://makat.org/tr adresine girip, gerekli setupu pc ye kurman. DNS yapmanada gerek kalmaz. (viruslu degildir merak etme.)

BU makattan daha önce bahsetmiştimancak yaptığı nedir, anlamasak bile şurada açıklansa, internette  anlaşılmayan  çok bilgi var, bu yasaklara giren exelerin içeriğide buraya açıklanıp en azından bu işten anlayan biri test edip öyle olup olmadığına bakar, yorumlarda bişeyler öğreniriz. Nedir ne değildir. Virüs yok diyelim, küçücük bişey zaten ama bunlar, regedit gibi ayarları veya bilmediğim şeyleri değiştiriyormuş. İnsanların bu işlerin içeriğini bilmeside haklı bi gerekçe? Yaptığı değişiklik nedir?  İşin uzmanları neden cevaplamıyor anlamıyorum, bilen mi yok, anlamayız diye mi? İlaçların üstündeki prospektüsü de anlamıyoruz değil mi?  

Şimdi tabi bunların kodlardan yazılardan oluşan bir içeriğini buraya dökseler elbette bişey anlaşılmaz, ancak diyorum ya programcılar  ne olduğunu bilir herhalde, içi açılmıyor mu bunun.. Neyse artık rahat bırakalım uzmanları kendi yağımızda kavrulalım, Allah ne verdiyse artık vuralım exe lerin setupların dibine..

moon
25-09-2009, 15:47   |  #7  
moon avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
113 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Bir rahatsizligin varsa bu konuda, Dns ler ile yol almaya devam et