DNS sorunları bitecek mi?

CHIP Online
11-05-2010, 18:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İnternet teknolojileri gelişiyor, değişiyor! Bu yeni teknoloji birbirinden ilginç özelliklere sahip

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/dns-sorunlari-bitecek-mi_19954.html

Resimlerle: Dünyayı değiştiren internet siteleri!

İnternet teknolojleri içerisinde en politik olanı geliyor: DNSSEC. Daha önce DNSSEC'in teknik yönüne değinmiştik, şimdi yeni bir açıklama politik yönünü ortaya koydu. Bu teknoloji ile ülkelerin kendi internetlerini kontrol etmelerinden öte, uluslararası bir kontrol mekanizması geliyor.

Bir ülkeye giren verilerin değiştirilerek halka sunulması mümkün ve DNSSEC de bunu önlemek için geliştiriliyor. Yani aslında bir açıdan Çin gibi ülkelerin filtreleme ve sansürleme yeteneklerine karşı geliştirilen bir silah. Ama aynı zamanda internet güvenliği konusunda da ileri bir adım. Çünkü DNS adresinin doğru olup olmadığı ilk kaynağından o yana geçtiği adımlar kontrol edilebiliyor. Bu da kullanıcıların maruz kalacağı tehlikelere ağır bir darbe vuruyor ve çeşitli DNS kaynaklı bağlantı sorunlarına güvenli bir çözüm getiriyor.

INET'den Dengate Thrush bunu Nazi savaş suçlularının Nürnberg mahkemelerinde uluslararası hukuk ile yargılanmasına benzetiyor. Ulus devletlerin yetkilerinin ötesinde uluslararası bir standart getiriliyor ve bunun kontrolü teknolojiyi üretenlerde olduğu için hiç kimsenin söz hakkı yok gibi görünüyor. Yine de internette bilginin değiştirilmesini engellemesiyle, kullanıcıların gizli sansür ve propaganda uygulamasına karşı korunmasını da sağlayacak bu teknoloji büyük destek görüyor.

Tüm konu: DNS sorunları bitecek mi?

İzleyin: Google interneti hızlandıracak!

Resimlerle: Dünyayı değiştiren internet siteleri!

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Dünyayı etkileyen kararları kimler alıyor?