Doğru Router Seçimi Nasıl Yapılır?

TP-Link Türkiye
07-07-2020, 09:45   |  #1  
TP-Link Türkiye avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
192 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2013

Evde veya iş yerlerinde kullandığımız internet bağlantılarından ve servislerden tam anlamıyla verim alabilmek için doğru router kullanımı son derece önemli. Peki, router seçerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

İnternet Tipine Uyumsuz Router İşinize Yaramayacak!

Kullandığınız internet tipine uygun olan router cihazına sahip olmanız son derece önemli. Evde veya ofisinizde kullandığınız internet ADSL, VDSL, fiber veya kablo gibi seçeneklerden biri olabilir. Bu noktada kullandığınız internet servis türüne uygun olan router cihazını kullanmanız gerekiyor.

Kullandığınız internet tipi VDSL ise alacağınız cihazın da VDSL destekli bir olması önemli. Hem size sunulan internet altyapısından tam anlamıyla faydalanabilmek için hem de ileriye dönük bir sorun yaşamamak adına bu uyuma dikkat edilmesi gerekiyor.

VDSL modem ve router’lar geriye dönük uyumluluk sunar ancak sunacağı hızlar ADSL limitlerine takılacaktır. Fiber ve kablo internet tipi bağlantılar için ise birebir uyumlu modeller kullanmalısınız.

Router seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise kullanım amacı ve şemaları. Router cihazları kablolu ve kablosuz özellikleri aynı anda sunabiliyor. Evinizde veya ofisinizde kablosuz olarak internete bağlanacak olan cihaz var ise mutlaka bu kablosuz ağ erişimi sunan bir cihaz almalısınız.

Bu özelliğe ek olarak, 2.4 GHz ve 5 GHz desteği sunan cihazlar da önemli bir tercih sebebi olabilir. Günümüzde mutlaka çift bant desteği olan ağ ürünlerini tercih etmek gerekiyor. Alacağınız ürünü daha uzun süre kullanabilmek ve daha yüksek verim elde etmek için bu önemli. Özellikle ağa bağlanan cihazların 5 GHz desteği varsa, router’ın sunacağı internet performansı da daha verimli olacaktır.

NAS desteği sunan router cihazları ile uyumlu cihazlar kullanarak, minik server kurulumları yapıp bu depolama cihazındaki verilere uzaktan erişim imkanı sağlayabilirsiniz. Bu kurulum ile aynı ağa bağlı tüm cihazlar, router’a bağlı olan depolama birimindeki verilere erişebilir.

Son olarak tabii ki bütçeden bahsetmek gerekiyor. Çok farklı bütçelere hitap eden router cihazları teknoloji mağazalarında yer almakta. Kullanmayacağınız özellikleri ile daha pahalı olan bir router almanıza gerek yok. Bu noktada ise kriterleri şu şekilde özetleyebiliriz: İnternet bağlantı tipiniz, NAS kullanımı, kablosuz ağ ihtiyacı ve çeşitleri ve son olarak ise bütçe. Tüm bu kriterlerin ardından ise kendinize en uygun router cihazına sahip olabilirsiniz.