Donma problemi çözümü için yardım gerekiyor..

Kotronakis
13-11-2016, 02:47   |  #1  
Kotronakis avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2016

Herkese merhabalar,

2013 yılından bu zamana kullandığım Toshiba Satellite L755-1mj model bir notebookum var. Laptopun donanımıyla ilgili detaylı bilgiyi aşağıdan da görebilirsiniz:

http://www.toshibatr.com/(S(0fs4o2b3c2o0bshlc11cenrj))/ProductDetail.aspx?ProductID=140

Geçtiğimiz yazın başından itibaren laptopta çok ciddi kasmalar başladı. Bilgisayarım çok fazla ısınıyordu ve aşırı ısınmaya bağlı olarak(tahminimce) oynadığım oyunların başlamasından 15-20 dakika sonrasında bilgisayar kendini direk kapatmaya başlamıştı. Cs:GO, League of Legends, Dota 2 gibi oyunlarda yaşadığım ani ve 2-3 saniye süren fps düşüşleri sebebiyle zaten oynadığım hiçbir oyundan keyif alamayacak düzeye gelmiştim, üzerine bu kapanma durumu da eklenince bilgisayarı temizlik işlemi için bir bilgisayarcıya verdim ama sorunuma çözüm üretemedi malesef. Bunun üzerine internetten kendim araştırma yapmaya başladım problemimi giderebilecek muhtemel çözümler için ama şuana kadar geldiğim nokta başladığım noktadan pek te uzak değil notebook ve bu sorunu çözmek için desteklerinizi bekliyorum..

Bilgisayardaki bu ani kasma olayına çözüm olabileceğini düşündüğüm ve yaptığım bazı şeyleri sıralamak istiyorum sizlere yardımcı olmak için:


  1. Notebook'un bütün iç, dış temizliklerini yaptırdım. Termal macun yenilemesi ve bozulmuş olması düşüncesiyle işlemci fanı kontrolünü de yaptırdım.
  2. Notebook'un güncel driverlarını indirdim. Ekran kartı güncellemesini yeni versiyon çıktığı gün yaptım ve bunun dışında BIOS gibi Toshiba'nın kendi updatelerini de yaptım. Oyunların FPS lerini arttırmak için oyunların ekran kartı ayarlarını yaptım GeForce Denetim Masasından.
  3. Bilgisayarın sıcaklığını düşürmek için Zalman ZM-NC3 notebook soğutucu aldım. Bilgisayarımın ısınmasını azalttı diyebilirim ama ani donmalara çözüm olmadı.
  4. Oyunların dosyalarıyla alakalı bir problem olabileceğini düşündüm ve oyun dosyalarını onardım, sorunu çözemedim.
  5. Anakart ile işlemci, ram gibi parçaların iletişimini daha iyi sağladığı gerekçesiyle chipset update'i yaptım bugün. İyileştirdi durumumu ama çözmedi yine.
  6. Oyunların arayüzlerinin ve ekran kartı güncellemelerinin Windows 10'a uygun olarak yapıldığını düşünerek internetten bulduğum bilgisayarımı Windows 10' a güncelledim ve bütün otomatik güncellemelerini de yükledim.
  7. Windows Defender aracılığıyla bilgisayarın virüs taramalarını yaptım defalarca, herhangi bir virüs bulamadım bilgisayarımda. Bilgisayarımda önceden birkaç defa recovery yapmıştım ama sorunu çözmemişti.

Yaşadığım problemi çözümlemenize faydalı olacağını düşündüğüm bazı bilgileri de belirtmek istiyorum:


  1. Oynadığım bütün oyunlarda sesler bazen geç geliyor. Örnek olarak counter strike'ta herhangi bir silahla ateş ettikten sonra atış sesinin 1-2 saniye geç gelişini verebilirim.
  2. Ani donmalar sadece oyun oynarken olmuyor. Bilgisayarda video izlerken, google chrome kullanırken de karşılaşıyorum ama daha çok oyunlarda oluyor.
  3. Bilgisayarımda League of Legends oynuyorkenki CPU, Bellek ve Disk kullanımı grafikleri aşağıdaki gibi oluşuyor.

Bilgisayarımı temizlik için götürdüğüm bilgisayarcı bilgisayarımın işlemcisinde problem olduğunu söylemişti ve bunu da uyguladığı 3DMark testini bilgisayarımda uygulamasına dayandırmıştı. Konuştuğum şirketin bilgisayarcı ise problemin büyük olasılıkla Disk'ten kaynaklanabileceğini söylemişti notebook'un eskimesine veya hasar almış olmasına bağlı olarak. 

Umarım yardımcı olabilirsiniz bana çözümle alakalı.

Sistem Bilgilerim