[dosya klasör vs.. ]silme yöntemleri

viking20
27-12-2008, 00:35   |  #1  
viking20 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006


Bilgisayarınız ile çalışırken ihtiyacınıza göre dosyalar yaratırsınız ve bir süre sonra bu dosyalara ihtiyacınız kalmayabilir.PC'nizi ilk aldığınızda sabit diskinizdeki alan pek çok dosyayı saklayabilmek için kesinlikle yeterlidir. Fakat zaman içinde dosyalarınız tahmininizin ötesinde bir hızla artarak sabit diskinizi doldurmaya başlayacaktır. Bu durumda eski dosyalarınızı silmekten başka bir çareniz kalmaz.
SİLMENİN TEMELLERİ
Silme işlemini gerçekleştirmek için başvurabileceğiniz birçok farklı yöntem vardır.Örneğin klavye üzerindeki "DEL" tuşunu kullanabilir ya da sadece fareden yardım alabilirsiniz. Sonuç her zaman aynı olacaktır ve istemediğiniz dosyalar sabit diskten silinecektir. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken birkaç küçük ayrıntıyı gözden kaçırmamanızda büyük yarar var. Bu ayrıntılardan az sonra bahsedeceğiz. İsteğinize göre tek bir dosyayı, bütün bir klasörü, halta birçok klasörü aynı anda silme şansına sahipsiniz. Bildiğiniz gibi klasörler, alt klasörler ve dosyaları içerebilirler. Unutmamanız gereken nokta; bir klasörü silmeye karar verdiğinizde, klasör ile birlikte içerdiği tüm bilgilerin de silineceğidir. Bu yüzden klasörleri silerken çok dikkatli olmalısınız ve Windows'un uyarılarına kulak vermelisiniz.Öncelikle silmek istediğiniz dosya ya da klasörü seçmelisiniz. Bunun için simge üzerine farenin sol tuşu ile sadece bir kez tıklamanız yeterli olacaktır. Simgenin rengi değiştiğinde seçim işleminin gerçekleştiğini anlayabilirsiniz. Ama ardından başka bir dosya ya da klasöre tıklarsanız, bu renk tekrar eski haline döner ve seçim de ortadan kalkar. Aynı anda birden fazla öğeyi seçmek için "Ctrl" tuşuna basılı tutarak tüm öğeleri sırayla tıklayabilirsiniz. Artık bu dosyaların ya da klasörlerin hepsini tek bir öğe olarak düşünebilir ve ona göre davranabilirsiniz.Zaman zaman belgelerin dışında ",EXE" uzantılı "uygulamalar"! da silmeniz gerekebilir. Bu durumda Windows sizi bir kez daha uyaracaktır. Çünkü uygulama dosyalarını silerken çok daha dikkatli olmak gerekir. Özellikle Windows işletim sisteminin kullandığı bir uygulama dosyasını silmekten kesinlikle kaçınmalısınız.Onay pencereleri her ne kadar sık sık karşınıza çıkıp canınızı sıksalar da şunu asla unutmayın; bazı hayati dosyaların silinmesi sisteminize zarar verebilir. Böylesine büyük bir yanlışı yapmanızı önleyecek tek dostunuz ise, çoğu zaman onay pencereleri olacaktır.Eğer sabit diskinizde boş alana ihtiyacınız olursa, yapacağınız en mantıklı hareket gereksiz dosyaları silmektir.Fakat silme işleminin ardından sabit diskinizde hiç alan boşalmadığını görürseniz de şaşırmamalısınız.Bu durumun nedeni,Windows'un dosyaların hata ile silinmesine karşı önlem almasıdır.Bir dosyayı sildiğinizde dosya ortadan yok olmaz, "Geri Dönüşüm Kutusu" adı verilen klasöre taşınır.Boş alan oluşturmak için yapmanız gereken, Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltmaktır.
FARE İLE SİLMEK
Silme işlemi için kullanabileceğiniz bir yöntem de fareyi kullanmaktır.Bunun için yine sileceğiniz dosya ve klasörleri seçmelisiniz.Daha sonra işaretçiyi seçtiğiniz öğelerin herhangi birisinin üzerine getirip farenin sağ tuşuna bir kez basın.Açılacak menliden "Sil" seçeneğini tıkladığınızda silme işlemi gerçekleşir.
I-https://www.chip.com.tr/forum/Ger ... faciasi_t83833.html
II-Erişimi engellenen dosyaları silmek
https://www.chip.com.tr/ipucu/Eri ... alari-silme_48.html
Erişim engellendi==> olayı :Windows'un karşınıza çıkardığı bu engeli kolayca aşabilirsiniz. Bunun için öncelikle tüm etkin uygulamalardan çıkın ve Başlat / Çalıştır'dan "cmd" komutuyla Komut İstemi'ni ve [Ctrl]+[Alt]+[Del] tuş bileşimi ile Görev Yöneticisi'ni çalıştırın. Aşağıdaki işlemleri gerçekleştirirken her iki pencere de açık kalmalı. Görev Yöneticisi penceresinde İşlemler sekmesinde explorer.exe öğesini sonlandırmalısınız. Bunun sağ fare tuşuyla üzerine tıklayın ve açılan bağlam menüsünden İşlemi Sonlandır'ı seçin. Görev Yöneticisi Uyarısı penceresinden Evet'e tıklayın.
Komut İstemi penceresine geçin ve burada "cd" komutuyla (change directory) silmek istediğiniz dosyanın yer aldığı klasöre geçin. "Del" (delete) DOS komutuyla silme işlemini gerçekleştirin. Yine Görev Yöneticisi penceresinden Yeni Görev'e tıklayın ve Aç alanına "explorer. exe" komutunu girdikten sonra Tamam'a tıklayın. Daha sonra Dosya / Görev Yöneticisinden Çık ile Görev Yöneticisi'ni, exit ile Komut İstemi'ni sonlandırın. Bu yöntem yalnızca dosya erişimi explorer.exe adlı işlem tarafından engelleniyorsa geçerli. Diğer durumlarda Windows'un 2000, XP ve 2003 sürümlerinde Unlocker adlı ücretsiz yazılımdan yararlanabilirsiniz (CHIP -Code hKATALOG). Sihirbazdan yardım alarak kurulumu tamamlayabilirsiniz.
III-Unlocker seçeneği, dosya ve klasörlerin bağlam menülerindeki yerini alıyor.
dosya üzerine sağ klik yapıyoruz,
Özellikler\güvenlik\düzenle(sizin hesabınızı seçip)
alt kısımdaki ==>tam denetim kısmını[izin ver]seceneğini seçip kaydediyoruz.Böylece tüm haklara sahip olmuş oluyoruz ve dosya üzerinde istediğimiz işlemi(silme de dahil)gerçekleştirebiliyoruz.
----
IV-Uninstaller programlarının kendi Search(arama)linkleri vardır,buradanda istediğiniz dosyayı aratıp,bulduğunuzda programa sil komutunu verebilirsiniz.
----
V-Görev Yöneticisine de bakın, burada hala aktif durumda ise önce burdan kapatıp sonra silmeye yönelin(aynı şekilde sistem tepsisinden de).
----
VI-başlat\çalıştır\regedit==>ile kayıt defterine girin ve burdaki tüm software başlığı altında==>(yer alan) dosyanızı,klasörünüzü,programınızı[neyi silmek istiyorsanız]..vs.araştırın,bulduğunuzda[üzerine sağ klik yaparak]silin.
Edit:bu yöntemi,özellikle''bir aracı\programı bilgisayarınızdan temelli kaldırdığınızda''muhakkak tatbik edin.
----
VII-Unlocker ile (sağ klik)silin,PC kapa\aç yapın.
http://www.download.com/Unlocker ... 3998.html?tag=mncol
----
VIII-baktınız olmadı zip setup'u[veya silmek istediğiniz neyse]yeniden kurup bu sefer Revo Uninstaller[veya Your Uninstaller]ile tümden silmeye bakın.
---
IX-başlat(üzerine sağ klik)\araştır\kök dizininde ==>Application Data,Local Settings,Admin,All Users,Default Users ve nihayet Program Files altında bakın,arayın,araştırın bulduğunuzda silin.
Edit2:Dikkat!aradığınız şey burada kendi ismi ile değilde,üreticisinin ismi veya başka bir ad ile de yer alabilir.Bulamamanız herzaman yok anlamına gelmez.Örnğ.Everest değildir,Lavalys dır gibi.
----
X-her silme işleminin ardından CCieaner ı çalıştırın.RegCleaner i kurun,bunun oluşturduğu silinenler listesine bakın.Yer alıyorsa burdan da silebilirsiniz.
http://regcleaner.en.softonic.com/download
----
XI-hala da direniyorsa,son çare East Tech Eraser i kurun.Bunun ile silin(kesin çözüm).
---
XII-Unlocker ile (ücretsiz)silmeyi deneyin.Nasıl kullanılacağı forumda var aratın.
http://www.download.com/Unlocker ... 3998.html?tag=mncol
http://www.filehippo.com/download_unlocker/
Edit3:işlemin uygulaması bittiği halde(silindiği)dosyanız hala masaüstünde duruyor olabilir.Telaşlanmayın,bu durumda sadece PC kapa\aç yapın ortadan tamamen kalkacaktır.
Yazılımın Kullanımı
Silmeye çalıştığınızda uyarı iletisi almış olduğunuz bir dosyayı Unlocker yardımıyla silmek için silemediğiniz dosyaya sağ fare tuşuyla tıklayın. Unlocker programı kendisini zaten sağ tıklama menüsüne yerleştirmiştir. "Unlocker" ifadesine tıklayın, karşınıza o dosyanın hangi uygulamalar tarafından kullanıldığını gösteren bir pencere çıkacaktır. Burada yapmanız gereken tek şey seçim menüsünden "Sil" komutunu kullanıp, "Bütün kilitleri aç" tuşuna tıklamak olacaktır. Daha sonra dosyayı rahatlıkla silebilirsiniz. (Özellikle dosyanın Explorer.exe uygulaması tarafından kullanıldığı için silinemediği ve bir sonraki sistem açılışında temizlenmesi gerektiği yazılı bir uyarı mesajı alırsanız, bu uyarıyı gözardı edebilirsiniz. Zira program, bir sonraki açılışta dosya silmeyi teklif etse de ekranı yenilediğinizde, tekrar başlatma zorunluluğu olmadan silindiğini görüyorsunuz)
---
XIII-Erişim engellendi uyarısı alıyorsanız(xp)
Dosya(sağ klik)\özellikler\güvenlik\düzenle\(sizin hesap isminizi secip)\(alt kısımdaki)tam denetim kısmını izin ver seçeneğini secip kaydediyoruz.Böylece tüm haklara sahip olmuş oluyoruz ve dosya üzerinde istediğimiz işlemi artık yapabiliriz.
---
XIV-Vista da Dosya veya klasör silme
http://windowshelp.microsoft.com ... ista+da+dosya+silme
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/tr-TR/files.mspx
Dosyaları oluşturma ve silme
http://windowshelp.microsoft.com ... 883e076bbe1055.mspx
Yeni dosyalar oluşturmanın en yaygın yolu bunun için bir program kullanmaktır. Örneğin, sözcük işleme programında metin belgesi ya da video düzenleme programında film dosyası oluşturabilirsiniz.
Bazı programlar açıldığında bir dosya oluşturur. Örneğin, WordPad'i açtığınızda, boş bir sayfayla başlatılır. Bu, boş (ve kaydedilmemiş) bir dosyayı temsil eder. Yazmaya başlayın ve çalışmanızı kaydetmeye hazır olduğunuzda, menü çubuğundan Dosya'yı ve ardından Farklı Kaydet'i tıklatın. Gösterilen iletişim kutusunda ileride dosyayı yeniden bulmanıza yardımcı olacak bir dosya adı yazın ve ardından Kaydet'i tıklatın.
Varsayılan olarak, çoğu program dosyaları ileride dosyaları bulmayı kolaylaştıran Belgeler, Resimler ve Müzik gibi genel klasörlere kaydeder. Yeni dosyalar oluşturmayla ilgili daha fazla bilgi için, bkz. Dosya kaydetme.
Artık dosyalara gerek duymadığınız zaman, yer tasarrufu sağlamak ve bilgisayarınızın istenmeyen dosyalarla dolmasını önlemek için, bilgisayarınızın sabit disk'nden kaldırın. Dosyayı silmek için, dosyayı içeren klasörü açın ve ardından dosyayı seçin. SİL'e basın ve ardından Dosya Sil iletişim kutusundan Evet'i seçin.
XV-Dosyayı sildiğinizde, geçici olarak Geri Dönüşüm Kutusu'na depolanır. Geri Dönüşüm Kutusu'nu, yanlışlıkla sildiğiniz dosyaları veya klasörleri kurtarmanızı sağlayan güvenli bir klasör olarak düşünün. Bazen, istenmeyen dosyalarınız tarafından kullanılan sabit disk alanının tümünü geri kazanmak için Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltmalısınız.
XVI-Dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu'ndan kalıcı olarak silme:
http://windowshelp.microsoft.com ... 34c00e20171055.mspx
Bilgisayarınızdan bir dosyayı sildiğinizde, geçici olarak Geri Dönüşüm Kutusu'nda depolanır. Böylece, dosyayı aslında silmemeniz gerektiğini fark ederseniz, onu özgün konumuna geri yükleme fırsatınız olur. Dosyaları bilgisayardan kalıcı olarak kaldırmak ve bunlar tarafından kullanılan sabit disk alanının tümünü geri kazanmak için, dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu'ndan kalıcı olarak silmelisiniz. Geri Dönüşüm Kutusu'ndan dosyaları bağımsız olarak silebilir veya Geri Dönüşüm Kutusu'nun tamamını aynı anda boşaltabilirsiniz.
1.  Masaüstündeki Geri Dönüşüm Kutusu'nu çift tıklatarak Geri Dönüşüm Kutusu'nu açın.
2.  Aşağıdakilerden birini yapın:
• Bir dosya silmek için dosyayı tıklatıp, ardından DELETE tuşuna basın.
• Tüm dosyaları silmek için, araç çubuğunda Geri Dönüşüm Kutusu'nu Boşalt'ı tıklatın.
Geri Dönüşüm Kutusu'nu açmadan boşaltmak için onu sağ tıklatın, ardından Geri Dönüşüm Kutusu'nu Boşalt'ı tıklatın.
Bir dosyayı önce Geri Dönüşüm Kutusu'na göndermeden kalıcı olarak silmek için, dosyayı tıklatın ve ardından SHIFT+DELETE tuşlarına basın.
Notlar
XVII-Bir dosya veya klasörü Geri Dönüşüm Kutusu'na sürükleyerek veya o unsuru tıklattıktan sonra DELETE tuşuna basarak da silebilirsiniz.Bir uygulama dosyasını silmek istediğinizden eminseniz, Windows'un size yol göstermesine izin verin. Her dosya için bir onay penceresi açılır ve "Evet" ya da "Hayır" düğmelerini kullanarak silme işlemini onaylamanız istenir. Eğer birden fazla dosyayı silmek istiyorsanız, karşınıza "Tümüne Evet" şeklinde farklı bir düğme de çıkabilir. Bu düğme, her defasında kararınızı tek tek onaylamak istemediğiniz durumlarda son derece kullanışlıdır. Ama kullanımının çok riskli olduğunu da bilmeniz gerekir. Bilgisayar konusunda ciddi bir tecrübeye sahip olmadan bu seçeneği kullanmaktan kaçınmalısınız.
İPUCU: Dosya ve klasörleri silebildiğiniz gibi, oluşturulmuş kısayolları da silebilirsiniz.Bir kısayolu sildiğinizde orijinal dosya değil,sadece ona ulaşmak için kullanılan küçük simge silinmiş olur.
XVIII-Bir dosyayı Geri Dönüşüm Kutusu'na göndermeden kalıcı olarak silmek için dosyayı tıklatın, ardından SHIFT ve DELETE tuşlarına basın.
Silmek istediğiniz dosya veya klasörü sağ tıklatın, sonra Sil'i tıklatın. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
Bir dosya veya klasörü neden silemiyorum ?
http://windowshelp.microsoft.com ... 434a1999831055.mspx
XIX-Bir dosya veya klasörü silmemi ne engelliyor olabilir?
Bir dosya veya klasör için uygun haklara sahip değilseniz, bu dosya veya klasörü silemezsiniz. Dosyayı oluşturan siz değilseniz, Ortak klasör içinde görünüyor olsa da bu dosyayı silemeyebilirsiniz. Durum buysa, dosyanın sahibinden bu dosyayı silmesini istemeniz gerekir.
Ayrıca, bir dosyayı (veya bu dosyanın içinde bulunduğu klasörü), dosya o anda bir programda açıksa silemezsiniz. Dosyanın hiçbir programda açık olmadığından emin olun ve dosya veya klasörü silmeyi tekrar deneyin.
XX-Bir dosyayı silmeyi denediğimde, dosyanın kullanımda olduğunu belirten bir hata görürsem bu ne anlama gelir?
Bir dosya, bir program tarafından kullanılıyorsa, bu dosyayı silemezsiniz. Dosyayı silmek için dosyanın açık olduğu programı bulmanız ve hem dosyayı hem de programı kapatmanız gerekir. Bilgisayarda oturum açan tek kişi siz değilseniz, başka bir kullanıcının dosyayı kullanıyor olabileceğini unutmayın.
XXI-Bazen bir klasördeki tüm dosyaları sildikten sonra klasör kalıyor.Klasörü nasıl silebilirim?
Tüm açık programları kapatın ve ardından klasörü silmeyi deneyin. Bu işe yaramazsa, bilgisayarı yeniden başlatın ve klasörü silmeyi tekrar deneyin. Çoğunlukla klasör, klasördeki bir dosya başka bir program tarafından kullanıldığı için silinmez.
---
XXII-CCleaner ile de kullanılmayan dosyaları ve bilgisayarınızda yüklü programları silebilirsiniz.
---
XXIII-Your Uninstaller 2008 programının:
{1-Click Disk Cleaner(Cleaning)by Your Uninstaller!} aracını belirli aralıklarla(haftada 1-2 kez)çalıştırın.
----
XXIV-Ftp den dosya silme
http://forum.ceviz.net/visual-basic/54996-dosya-silme.html
http://forum.ceviz.net/php/31264-ftp-den-dosya-silme.html
----
XXV-Belki yetkilendirme ile ilgili bir karışıklık olmuştur. Masaüstündeki o ikonu seçip mouse ile sağ tıklayıp properties > security kısmında dosyanın sahibini (owner) kendiniz yapın.Sonra silin.
----
XXVI-Bilgisayarınızı güvenli kipte açın ve şimdi silmeye çalışın yada güvenli kip ve komut istemiyle silmeye çalışın.
----
XXVII-hijackthis adlı programın yan araçlarında işine yarayabilecek bir araç var.Windowsda ki servisler, programlar vs yüklenmeden(çalıştırılmadan)seçtiğin dosyayı siliyor.
----
XXVIII-Revo Uninstaller ile silin(Avcı modu dahil)
https://www.chip.com.tr/forum/screen..._t75933.html
----
XXIX-Silinemeyen dosya ve klasörleri silmek
NTFS dosya sisteminin zaaflarından bir tanesi içerisinde yabancı karakter barındıran dosya ve klasörleri silememesidir. Bu dosya ve klasörlere en güzel örnek olarak Symantec ürünleri tarafından oluşturulan NPROTECT klasörünü gösterebiliriz. Ana dizini altında, RECYCLER klasörünün içerisinde yer alan bu alt klasör maalesef hiçbir şekilde silinemez. Norton Protected Recycle Bin'in kullanımı ile oluşturulan NPROTECT klasöründen kurtulmak istiyorsanız yapabileceğiniz tek şey Microsoft Knowledge Base'de bahsedilen yöntemi kullanmaktır. WIN + R tuş kombinasyonunu kullanarak komut çalıştırma penceresini görüntüleyin, CMD yazıp ENTER tuşuna basın. Yukarıda örneğini verdiğimiz ‘c:\recycler\nprotect\' klasörünün içeriğini silmek için şu komutu kullanmalısınız:
del \\?\c:\recycler\nprotect\*.*
Klasörü tamamen silmek içinse,
rd \\?\c:\recycler\nprotect\
komutunu çalıştırabilirsiniz.
Bu dosya ve klasörleri kaldırdığınızda normalden daha az görünen disk alanının artık doğru olarak rapor edildiğini görebilirsiniz. Bu püf noktamız sadece yabancı karakter barındıran dosya ve klasörler için geçerlidir. Herhangi bir sebepten dolayı Windows tarafından kullanılan ve silinmesine izin verilmeyen alanları yukarıdaki komutları kullanarak silmeniz mümkün değildir.
XXX-Son kullanılan belge bağlantılarını silin:
Üzerine çift tıklayarak açtığınız tüm belgeler Başlat menüsünde görüntüleniyor.Bu bağlantıların listelenmesini istemiyorsanız Windows'un oturum sonlandırılırken otomatik olarak silmesini sağlayabilirsiniz.
https://www.chip.com.tr/ipucu/Son ... arini-silin_60.html
XXXI-Program Ekle/Kaldır listesini temizlemek: Program Ekle/Kaldır özelliğini kullanarak kurulu bir programı kaldırmanıza ve sabit diskten tüm bileşenleri silmenize rağmen bazen sadece ismi listede kalabilir ve programı yeniden kurmanızı engelleyebilir.Bu durumda registry içindeki HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/ Microsoft/Windows/CurrentVersion/ Uninstall anahtarına başvurmanız gerekir. Burada yer alan programlardan istediğinizi silebilirsiniz. Ancak bu işlem sadece listedeki ismi silecek ve asıl programlara dokunmayacaktır.
https://www.chip.com.tr/forum/Pro ... larin-S_t80612.html
XXXII-Bir kayıt anahtarının otomatik olarak silinmesi: Normal olarak bir reg dosyasından registry anahtarlarını otomatik olarak silemezsiniz.Ancak bunun için de bir yol bulunmaktadır.Ana anahtar’ın hemen başında yer alan parantezler içine bir eksi (-) işareti koymak yeterli olacaktır. Örneğin eğer HKEY_LOCAL_MACHINE\ Software\Microsoft\Office\ 8.0\Common\Assistants anahtarını silmek istiyorsanız anahtarı [-HKEY_ LOCAL_ MACHINE\Software\Microsoft\ Office\8.0\Common\Assistants] şeklinde değiştirin. Sonuç olarak o ve altındaki diğer tüm alt anahtarlar da silinecektir.
XXXIII-Run menüsünde istenmeyen programlar: Kurduğunuz çoğu program işletim sisteminin her başlatıldığında hafızaya yüklenmek isteyebilir. Bu yüzden de kendini Run menüsüne yazar. Ancak bu sayı artıkça açılış da gecikecektir. Açılışta istemediğiniz programları silmek için once regedit altından HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / Windows / CurrentVersion altındaki Run ve RunServices anahtarları altında bulabilirsiniz. Daha sonra bulunan bu anahtar altındaki istenmeyen programları kaldırın. Artık Windows’u baştan başlatabilirsiniz.
https://www.chip.com.tr/konu/Artik-Registryden-Korkmayin_342.html
XXXIV-a)Başlat/çalıştır/regedit/HKEY_LOCAL_MACHINE /SOFTWARE /Classes
b)Başlat/çalıştır/regedit/HKEY_CURRENT_USER/SOFTWARE/Classes
==>Classes alt anahtar(lar)ını açarak dosya,klasörünüzü burada da araştırın ve bulduğunuzda üzerine sağ klik yaparak,sil komutu ile silin.
XXXV-Silmek istediğiniz dosya,klasör,..vs.neyse bilgisayarınızda arıyor fakat bulamuyorsunuz:Masaüstü Arama araçları(Search Everything,Windows Desktop Search,AvaFind,CoolFind,Google Desktop Search,Yahoo Desktop Search,Copernic Desktop Search...vs)ile taratıp,program arayüzü veya kendi bul.yerinden silebilirsiniz.
http://desktop.google.com/
http://www.microsoft.com/windows ... search/default.mspx
http://www.copernic.com/en/products/desktop-search/
http://www2.think-less-do-more.com/avafind/
XXXVI-Index.dat dosyasını silmek;
Siz,tüm internet kayıtlarını silsenizde,gezdiğiniz sitelerin hepsi index.dat dosyasına kaydediliyor ve bu dosyaların  Windows' un bir parçası olmasından dolayı silemiyorsunuz.Üstelik bu dosya 64 kb' den 600 mb gibi bir boyuta ulaşabiliyor ve sisteminizde yer işgal ediyor.
Bu index.dat dosyası problemsiz nasıl silinir?Klasör seçeneklerinden Görünüm yolunu izleyerek Gizli dosya ve klasörleri göster'i seçmeniz gerekir.Windows XP sisteminizi yeniden başlatın.BIOS' tan sonra F8 veya F5 tuşuna basın arkasından Windows Boot dediğimiz seçeneklere yönlendirileceksiniz. Buradan sisteminizi "safe mode with command prompt"seçeneği ile başlatın.Daha sonra Başlat > Çalıştır > cmd ile komut penceresine ulaşın.
Buradan CD\ komutu ile Sabit diskinize yönelin.
Son olarak del index.dat /s yazıp Enter ile onaylayın.
Bu komut ile Windows içerisinde yer alan tüm İndex.dat dosyalarını silmiş olacaksınız. Bu işlemler sisteminizi hiç etkilemez. İndex.dat dosyaları internete girdiğiniz andan itibaren Windows tarafından tekrar oluşturalacaktır.
XXXVII-PureRa Araçı ile dosya temizliği:(açıkkaynak güçlü bir temizlik yazılımıdır)
http://raproducts.org/click/click.php?id=7 
*.sqm uzantılı dosyalar
Config.msi dosyaları
FNTCACHE.DAT dosyaları
İconCache.db dosyaları
Temp dosyaları
Thumbnail Önbellekleri
Güncelleştirme Log’ları
Eski Windows Güncelleme Dosyaları
WMI logları
' gibi dosyaların temizliğini yapar.
XXXVIII-IObit Unlocker 1.0 (Ücretsiz)
https://www.chip.com.tr/forum/iobit-unlocker-ucretsiz_t219952.html
------
Edit4:Forumda zaman zaman bu tip sorunlar ile karşılaşabiliyoruz,karşımıza çıkabiliyor.Gözümden kaçan bir yöntem olduysa eklerseniz sevinirim.Uzun süreli bir birikimin sonucu(kendi derleme çalışmam)olan bu metin,umarım herkese yararlı olur.
Edit5:konumuz silme;bilgisayardan temelli kaldırma(Uninsatall)değil.Dolayısıyla herhangi bir yanlış anlaşılma olmaması için belirtmek istedim.Sistemden silmek denilince,buradaki yöntemlerin en az birkaçının birlikte uygulanması gerektiğini hatırlayalım.Saygılar[viking20].

Son Düzenleme: viking20 ~ 28 Şubat 2012 11:30
DarkHellKnightX
27-12-2008, 17:39   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
1,663 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

Çok detaylı bir anlatım olmuş, Teşekkürler Göz kırpma

ShoLesLoT
27-12-2008, 18:28   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
354 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2008

Çorbada bizim de bir tuzumuz olsun: Geri dönüşüm kutusuna göndermeden silmek için shift+del kullanılabilir.

Düzeltme:Zaten yazıyormuş:)

Son Düzenleme: ShoLesLoT ~ 27 Aralık 2008 18:29
trinity
27-12-2008, 18:50   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,103 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2008

faydalı bir paylaşım

mahir6688
29-12-2008, 16:35   |  #5  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

çok güzel olmuş ellerine sağlık

rapperboy
29-12-2008, 20:00   |  #6  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

saol ellerin dert görmesin bide benim yazdıgım soruna cözüm ulursan sewinirimm...

MeDD
30-12-2008, 10:48   |  #7  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
32 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

oldukça detaylı bir çok silme yöntemi var tşk ler

silici06
15-01-2009, 18:28   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
702 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

yazılar buradan http://www.bilgisayarogren.com/dosya_silmek.htm ve buradan http://www.pcnet.com.tr/makalele ... windows-xp-poktalar alıntıdır. lütfen emek hırsızlığı yapmayalım. kopyala yapıştır yapmanızda hiçbir sakınca yoktur fakat nerden alıntıysa alıntı yaptığınız yeri de yazınızın sonuna eklemelisiniz.

samsat86
15-01-2009, 22:04   |  #9  
samsat86 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
307 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

sağol.....

hsngrms
05-12-2009, 22:01   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
401 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009
Alıntı: silici06  
yazılar buradan http://www.bilgisayarogren.com/dosya_silmek.htm ve buradan http://www.pcnet.com.tr/makalele ... windows-xp-poktalar alıntıdır. lütfen emek hırsızlığı yapmayalım. kopyala yapıştır yapmanızda hiçbir sakınca yoktur fakat nerden alıntıysa alıntı yaptığınız yeri de yazınızın sonuna eklemelisiniz.
bu yazı tipinde bile olsa belirtmekte fayda var