Dosya sistemlerinin sırları!

CHIP Online
05-08-2013, 01:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

FAT, NTFS, ZFS ve diğerleri... Farklı dosya sistemleri ve birbirlerinden  farkları mercek altında!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/do ... -sirlari_41732.html

Resimlerle: 1.000 dolara 10 MB'lık disk!

Dosyalarınızı okurken veya yazarken, sabit disklerinizin nasıl çalıştığını biliyor musunuz? Sabit diskler artık çok büyük miktarda verileri depolayabiliyorlar. Elbette bu dev depolama alanı, çok iyi bir organizasyonu da gerekli kılıyor. Sabit disklerin çalışma şekillerini organize etmek için de dosya sistemleri kullanılıyor. Bu dosya sistemleri ise, bilgisayarın kurulumu aşamasında, işletim sistemi tarafından çalışmaya hazır hale getiriliyor.


Ancak, bildiğiniz gibi, birden fazla dosya sistemi bulunuyor. Bunlar ne yapar, nasıl yapar ve farklı nelerdir? İşte en çok bilinen ve kullanılan dosya sistemleri...


FAT


FAT dosya sistemi, dünyadaki en yaygın dosya sistemidir. Tam ismi, File Allocation Table olan FAT sistemi Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Çok uzun zamandır kullanılan bu sistemin teknolojideki gelişimle beraber FAT16 ve FAT32 edisyonları da çıktı. Ancak genel olarak tüm bu sistemlere, FAT ismi verilir.


FAT'ın avantajı çok basit ve hızlı bir dosya sistemi olmasıdır. Ancak dosyaların en fazla 4 GB büyüklüğünde olmasına izin verir. Microsoft çok uzun yıllar önce bu dosya sistemini tasarlarken, günün birinde 4GB'dan daha büyük dosyaların var olabileceğine ihtmal vermediği için bu dosya sisteminde açabileceğiniz dosyaların maksimum büyüklüğü 4GB'dır. Şimdilerde sabit disklerde çok nadir görülen bu eski dosya sistemi USB sürücüler veya  SD kartlarda çok daha yoğun olarak kullanılıyor zira neredeyse her işletim sisteminin FAT desteği bulunuyor. Bu da mobil depolama sistemlerinin her sistem tarafından okunabilmesini sağlıyor.


Tüm Konu: Dosya sistemlerinin sırları!

Resimlerle: 1.000 dolara 10 MB'lık disk!

Kaynak: www.chip.com.tr