Downsampling: Oyunlara sihirli dokunuş!

CHIP Online
05-04-2010, 13:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Downsampling terimini duymamış olabilirsiniz; ama oyunlara neler kattığına çok şaşıracaksınız...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/down ... -dokunus_19173.html


Resimlerle: Oyunlarda downsampling farkı...

Oyunlarda karşınıza çıktıysa bunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını merak ediyor olabilirsiniz. Cevap aslında çok basit: Downsampling işlemi grafikler işlenirken kullanılan özel bir tekniktir ve amacı oyunların grafik kalitesini arttırmaktır.

PC oyunları monitörün gösterebileceğinden daha yüksek bir çözünürlüğü göstermek için kandırılır. Mesela ekran kartında grafikler  6400 x3600 çözünürlükte hesaplanır ve ekrana yine oranlanarak küçültülür. Sonuçta güçlü ekran kartlarının kaldırdığı bu işlem ile kenarlar çok daha yumuşak görünür, piksellenme olmaz ve görsel kalitesi de bariz bir şekilde artar. Bir nevi anti-aliasing benzeri etki elde edilir ama sonuçlar çok daha iyidir.

Ancak her oyunda aynı sonuçlar elde edilemez. İşletim sistemi, ekran kartı, oyunun kendisi bunda rol oynar. Bunun en başarılı örnekleri arasında Unreal Engine III kullanan Mass Effect II'deki kullanımı verilebilir.

Galerimizde downsampling işleminin oyunlar üzerindeki etkilerini görebilirsiniz. Bu konuda sizi bilgilendirmeyi ilerleyen yazılarımızda sürdüreceğiz.

Tüm konu: Downsampling: Oyunlara sihirli dokunuş!

Resimlerle: Oyunlarda downsampling farkı...

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Oyunun grafik ayarlarına ne kadar hakimsiniz?

Ahmet Ertuğrul
10-04-2010, 16:27   |  #2  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Bu ayar oyunların video ayarlarında destekleniyorsa mı uygulanabiliyor sadece? Nasıl yapılacağına dair bir bilgi vermemişsiniz.