Dünyanın en eski bilgisayarı hayata döndü

CHIP Online
22-11-2012, 16:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Dünyanın en eski bilgisayarı inanılmazı başardı ve 61 yıl sonra yeniden çalışmaya başladı...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/dun ... ta-dondu_37114.html

Resimlerle: Hayatımızı değiştiren 12 bilgisayar

WITCH diye de bilinen dünyanın en eski bilgisayarı The Harwell Dekatron, üç yıllık onarım sürecinden sonra yeniden hayata döndürüldü. 61 yaşında ve iki buçuk ton ağırlığındaki dev emektar, 828 valf, 480 röle ve bir dizi kağıt bank okuyucudan meydana getirilmiş.


1951 doğumlu bilgisayarı tekrar çalıştıracak National Museum of Computing'den (TNMOC) ekibin lideri Delwyn Holroyd, restorasyon sürecine dair açıklamalarda bulundu: "Süreç bir hayli zorlu geçti. Zira günümüzde nadir bulunan röle, valf ve kağıt bank okuyucu gibi parçaları bir araya getirmek oldukça zaman ve uğraş getiren bir işti."


Hızdan ziyade sağlamlık ve sürerlilik göz önünde bulundurularak tasarlanan bilgisayarın iki rakamı çarpması 10 saniyeyi buluyor. Üstelik ikilik değil, onluk sayı sistemine sahip.


1957 yılında kullanılmaz hale geldikten sonra Wolverhampton ve Staffordshire Teknik Üniversitesine gönderilen bilgisayar, burada "WITCH" (Wolverhampton Instrument for Teaching Computation from Harwell) ismini alarak yeniden çalıştırılıyor ve 1973 yılına kadar kullanılıyor.


Nihayet 2008 yılında TNMOC tarafından yeniden hayata geçirilmesi gündeme gelen WITCH, üç yıllık çalışmadan sonra bu hayali gerçekleştirmiş bulunuyor.


Müze vekillerinden Kevin Murrell, sonucun oldukça mutluluk verici olduğunu söyledi. "TNMOC ekibi müthiş bir işe imza attı. Genç ve yaşlı iş arkadaşlarının bir araya gelerek dünyanın en eski bilgisayarının iç dinamiğini görmemize vesile olması, heyecan verici bir olay."

Tüm Konu: Dünyanın en eski bilgisayarı hayata döndü

Resimlerle: Hayatımızı değiştiren 12 bilgisayar

Kaynak: www.chip.com.tr