Ekran Kartı Satın Alma Rehberi

kamar33
27-08-2013, 16:51   |  #1  
kamar33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 35
495 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2011

Şu anda oyun bilgisayarlarının vazgeçilmezlerinden olan ekran kartları şüphesiz kullanıcıların en çok yatırım yaptığı parçalar. Ama okurlarımızın çoğu zaman yanlış yönlendirmeler ve bilgiler yüzünden çoğu zaman yanlış ekran kartlarına yüksek maliyetlerle sahip olup pişman olabiliyorlar. Okurlarımızın paralarını en doğru şekilde harcaması ve iyi performans elde edebilmesi için bu yazıyı hazırladım.

EKRAN KARTLARI NASIL YAPILMAKTADIR ? ANA ADIMLARI NELERDİR ?


Ekran kartları yapımında önce Nvidia-AMD (Eski adıyla ATI) gibi GPU yapan firmalardan GPUlar alınır. Bu GPUlar ekran kartı işlemcisi olarakta adlandırılabilir. Zaten açılımıda Graphic Processor Unit'tir. Türkçesini Grafik İşleme Ünitesi olarak çevirebiliriz. 


Ekran kartı üreticileri, Nvidia veya AMD tarafındaki GPUları alır, kendi baskı devre tasarımını hazırlayıp kendi özel soğutma çözümleriyle birlikte bir ekran kartını oluşturmuş olurlar ve piyasaya sürerler. ASUS, MSI, POWERCOLOR bunlara örnek verilebilir. Ayrıca bilinen bir yanlış vardır ki ZOTAC ve SAPPHIRE aynı firmanın ekran kartı üreticileridir. Firma özel bir satış politikası izleyip Nvidia tabanlı kartlarını ZOTAC markası adı altında, AMD tabanlı kartlarını da SAPPHIRE markası adı altında satışa sunmaktadır.

GPU ÜRETİCİLERİNİ TANIYALIM

Nvidia çok uzun zamandır GPU üreten bir firma olmasıyla birlikte kendi özel teknolojiyle birlikte çok başarılı bir firmadır. Phsyx özellikleri sayesinde patlamalarda ve benzeri oyun alanlarında gerçekçilik oranını ve kalitesini üst seviyeye çıkarmayı başaran Nvidia GPUları bazılarının gönlünde sadece bu sebepten bile şimdiden taht kurmuş durumda. Tabii ki Grafik işi yapanların işini kolaylaştıracak Cuda özelliğini de unutmamak gerek. Tabii ki buna benzer bir çok yardımcı program ve işlev sunan Nvidia bu Hardware alanında iyi olduğu kadar Software alanındada iyi olduğunu kanıtlıyor.

AMD, daha çok ürettiği bilgisayar işlemcileriyle (CPU) tanınan bir firma olmasına rağmen 2006 yılında ATI yi satın alarak CPU ve GPU larda ilklere imza atacağının sinyallerini verdi. Geçtiğimiz yıllarda çıkarttığı ilk APU ile çok büyük bir işe imza atan AMD şu anda da yeni jenerasyon konsollara can verecek olan APUlara da el atmış durumda. APU yu açıklamak gerekirse, İçerisinde grafik işlemciside bulunduran bir bilgisayar işlemcisidir. Ekran kartlarında şu anda Eyefinity özelliğiyle öne çıkan AMD çoklu monitör kullanımlarında çok daha iyi FPSler sağlayabiliyor. Ayrıca AMD son yıllarda başlattığı yeni bir projeyle oyuncularına Aldıkları ekran kartına göre oyunlar hediye etmekte. 

ÇOKLU EKRAN KARTI TEKNOLOJİLERİ

NVIDIA SLI, AMD CROSSFIREX


Kullanıcılar çoğu zaman ekran kartlarının performanslarından memnun olmadıkları taktirde yeni bir ekran kartı alıp performanslarını ikiye katlamak istiyorlar. Bunun için ihtiyacınız olan özel bir şey yok. Çoklu ekran kartı teknolojilerini destekleyen bir anakart, aynı GPU ya sahip iki ekran kartı ve AMD kullanıyorsanız Crossfire köprüsü Nvidia kullanıyorsanız SLI köprüsü. Ancak çoğu oyun çoklu GPU yu desteklemediği için şu anda çokta bir performans kazancı sağlamayabilir. Ayrıca Crossfire veye SLI düzeni kurmak istiyorsanız unutmamanız gereken bir şey daha var ki sağlam bir güç kaynağına ihtiyacınız olacak.


BAMBAŞKA BİR TEKNOLOJİ HYBRID


Nvidia dan bahsederken Phsyx özelliği olduğundan bahsetmiştim. Phsyx ekran kartını çok zorlayan bir özellik olduğundan Normal bir ekran kartının yanına Phsyx desteği olan bir Nvidia kartı takılıp özel ayarlamalarla birlikte takılan ilk kartın normal görüntü işlerini yapmasını, ikinci kart olan Phsyx destekli kartında Phsyx işlemlerini yapmasını sağlayan bir yöntem olan Hybrid, özellikle Phsyx ten vazgeçemeyen ama AMD kullanıcısı olanların imdadına koşuyor. Hybrid bazı kullanıcılar için şehir efsanesi olsada, bazı kullanıcıların evindeki sisteminde hazır bulunuyor. Yinede tavsiyem bilmiyorsanız bulaşmamanızdır. Çünkü bilenler bile yapamıyor. 

EKRAN KARTININ TASARIMINI UNUTMAMAK GEREK


Çoğu kullanıcımızın aklına özel görünümlü ışıklı ekran kartları gelmiş olabilir. Ama Kasanızın yan kapağı kapalıysa ve pencere yoksa bunlar hiç işe yaramayan özellikler olarak kalacaktır. Benim asıl dikkat çekmek istediğim nokta soğutma çözümünde kullanılan tasarım. 



Bilgisayarların en büyük problemlerinden olan sıcaklık sizin bu konuda çok bir şey yapamayacağınız bir konu. Özel çözümler dışında ekran kartlarının üzerindeki stok soğutucunun değiştirilmesi pek mümkün olmadığından alırken bu konuda iyi bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Bu noktada zaten çoğu firmanın adı ezberlenmiş soğutma çözümleri var. Gigabyte: Windforce, Asus: DirectCU, MSI: Twin Frozr vb. Ancak yinede siz alırken kullanıcı yorumlarını okumayı unutmayın. 


EKRAN KARTI ALACAKLARA ÖZEL İPUÇLARI


Alacağımız ürünlerin performansını anlamak için aslında model numaralarına bakmamızın yettiğini biliyormusunuz ?*


Nvidia alacaklara


Nvidia ürünlerinin yüksek performanslı olanlarına GTX, düşük performanslı olanlarına GT harflerini koyuyor. Bunların arasındaki en önemli farkta GT olan ekran kartlarının Belleklerinin GDDR3, GTX olan ekran kartlarının belleklerinin GDDR5 olmasıdır. Aralarında 4 kata varan bellek hızı varkı vardır. Ve tabiiki GPU yapılarıda farklıdır. Model numaralarına gelirsek. Nvidia yeni ürünlerinde 3 haneli rakamlar kullanıyor. Bunları AB0 olarak simgeleyelim. Çünkü ekran kartlarının son rakamı hep sıfırdır (İstisnai 5 olan ürünler var ama onlarında satışı ülkemizde çok nadir.) İlk rakam olan A ekran kartının kaçıncı seri ürün olduğunu gösteriyor. İkinci rakam ise GPUnun gerçek performansını gösteren asıl önemli rakam. Nvidia ekran kartlarında ikinci rakamı 5 olan kartlar ve üstleri GTX olarak adlandırılıyor ve GDDR5 belleklerle geliyorlar. Ayrıca Nvidianın üst modellerinde kullanılan Ti takısı bulunmakta. Bu Ti takısı üst model ekran kartıyla alt model ekran kartının ortasında bir performans sunduğunun göstergesi. Yani GTX 650 Ti, GTX 650 ile GTX 660'ın arasında performans gösteriyor demek. GTX 650 ve üstü ekran kartları oyun için önerimken altını pek tavsiye etmiyorum. Bu arada ilk rakamda önemli. Çünkü eski serilerde güç tüketiminin ve performansın daha az olduğunu hatırlatmak isterim. Örneğin GTX 550, GTX 650 ye göre daha az performanslı ve daha çok güç tüketimine sahip bir karttır. Bu nedenle ekran kartı alırken son seri ürün seçmenizi öneririm. 


AMD alacaklara


AMDde de aynı mantık mevcut. Ama AMD her ürününü HD adı üzerinden çıkartıyor. Modellemelerde 4 rakam kullanan AMD yine son rakamda 0 kullanıyor. Biz bunları XYZ0 olarak simgeleyelim. İlk rakam X Nvidia da olduğu gibi hangi seri ürünü olduğunu gösteriyor. İkinci rakam olan Y Nvidia da olduğu gibi asıl performansı gösteren rakam. Ancak AMD de biraz daha detaya inilmiş ve 3. bir rakam daha kullanılmış. 3. rakam olan Z ise daha detaylı performans bilgisi veriyor. AMD oyuncu kartları ikinci rakamı 7 olanlardan başlıyor. Yine Nvidiada olduğu gibi Seri rakamlarıda önemli. HD 6770, HD 7770 den daha az performansa ve daha çok güç tüketimine sahiptir. 3. rakamı tam açıklamak içinse HD 7730, HD 7750, HD 7770 ve HD 7790 ı göz önüne alalım. 3. rakam arttıkça performans artıyor ama aralarında uçurum fark olmuyor. Yine bir örnekleme gerekirse. HD 7750 iler HD 7770 arasında fark, HD 7750 ile HD 7850 arasındaki fark kadar çok değil. 


Rehber tamamen tarafıma aittir, tarafımca hazırlanmıştır. Alıntı yapılsa bile alıntı linki ve adım verilmesi zorunludur. Okuyan arkadaşlara yardımcı olması dileğiyle.

kamar33 bu faydalı başlığı için aşağıdaki 4 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
MegaFreak
27-08-2013, 20:59   |  #2  
MegaFreak avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 55
856 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2010

güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık

DiamondMines
27-08-2013, 21:09   |  #3  
DiamondMines avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 988
10,394 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2012

Kamar çok iyi araştırmışsın ve baya efor sarf etmişsin kardeşim güzel paylaşım eline sağlık.

kamar33
28-08-2013, 00:31   |  #4  
kamar33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 35
495 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2011
Alıntı: MegaFreak  
güzel bir çalışma olmuş elinize sağlı
 
Sağolasın kardeşim. 
Alıntı: DiamondMines  
Kamar çok iyi araştırmışsın ve baya efor sarf etmişsin kardeşim güzel paylaşım eline sağlık.
 

Eyvallah hocam. Herkes balık derdinde biri de tutmayı öğretin demiyor. Bende direk öğreteyim dedim :D

DiamondMines
28-08-2013, 00:42   |  #5  
DiamondMines avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 988
10,394 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2012
Alıntı: kamar33  
 
Sağolasın kardeşim. 


Eyvallah hocam. Herkes balık derdinde biri de tutmayı öğretin demiyor. Bende direk öğreteyim dedim :

Gir bunu technopat da da paylaş ihtiyacı olan insanlar var.

kamar33
28-08-2013, 00:46   |  #6  
kamar33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 35
495 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2011

Hocam paylaşacaktımda o forumda farklı bir şey var sanki :D  bu yanlış bunu bizde biliyoruz idare der falan diye taşlanacak gibi hissediyorum.

DiamondMines
28-08-2013, 01:30   |  #7  
DiamondMines avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 988
10,394 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2012
Alıntı: kamar33  
Hocam paylaşacaktımda o forumda farklı bir şey var sanki :D  bu yanlış bunu bizde biliyoruz idare der falan diye taşlanacak gibi hissediyorum.
 

Ordakiler (hepsi değil) biraz zengin masasında geviş getirenler Nazım Hikmet'in değimiyle. Boşver. Burda kalsın buraya girenler görür. Tekrardan tşk.

kamar33
28-08-2013, 23:52   |  #8  
kamar33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 35
495 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2011
Alıntı: DiamondMines  
 

Ordakiler (hepsi değil) biraz zengin masasında geviş getirenler Nazım Hikmet'in değimiyle. Boşver. Burda kalsın buraya girenler görür. Tekrardan tşk.

 Sayenizde hocam. Eyvallah.

Death Punch
29-08-2013, 01:23   |  #9  
Death Punch avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 42
373 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2013

Kamar kardeş eline sağlık çooook işime yaradı adamın dibisin

kamar33
02-09-2013, 13:34   |  #10  
kamar33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 35
495 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2011
Alıntı: HP Pavilion p6 007  
Kamar kardeş eline sağlık çooook işime yaradı adamın
 
Rica ederim kardeşim.

kamar33 bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]