ekrana görüntü gelmiyor acil yardim

cimbomasil
09-08-2013, 14:40   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Arkadaslar oncelikle soyle baslayim forumdaki benzer.konulari göndermeyin denedim.ancak olmadı.

Pc birkac gün önce acarken ekrana goruntu gelmedi birkac defa denedim sonra acildi cok umursamadim ertesi gün de biraz ugrastirdi ve acildi daha sonraki gun ise acilmadi ramlerin yerlerini degistirdim geldi bugün ise hicbir şekilde calistirmayi basaramadim ramleri tek tek tüm slotlarda denedim ama olmadi sata kablosunu 4 slotta da denedim olmadi ekran karti yeni ancak söküp onboarta taktim yine görüntü gelmedi.

Ekran da bir sorun yok ni signal yazisi geliyor daha sonra cikmasi gereken beyaz renkli casper yazisi gelmiyor.

Sorun hdd diye düşünüyorum ancak baska bi pcde deneme sansi bulamadim. Lütfen acil yardim edin çözemedim bir türlü.

badwizard
09-08-2013, 18:40   |  #2  
badwizard avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 99
1,008 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

Bir sistemden görüntü sinyali alabilmen için harddiske ihtiyacın yoktur yani; sorunun harddisk değil ;) anladığım kadarıyla oldukça eski bir külüstürle uğraşıyorsun anakartın üzerinde bios speakerı varmı onu kontrol et, eğer yoksa bir yerden edinip anakartın üzerinde speaker soketine bağla, bu sorunu çözmende çok yardımcı olur makinayı başlattığında sorun yoksa dıt diye tek kısa bir sesle açılır ve çalışır ama sorun varsa farklı hata kodları verir bunlar markaya göre değişsede burada hata uyarısını paylaşırsan sorunu bulmana yardımcı olabiliriz. şahsi fikrim sorunun ram veya işlemci hatası olduğu, muhtemelen işlemciyi değiştirip deneme şansın yoktur ama ram daha kolay test edilebilir mesela 2 adet ram varsa bunları tek tek deneyerek sorunlu ram varsa hangisinin sıkıntı olduğunu bulabilirsin eğer ram denemesi başarısız olursa düşük ihtimal işlemcin arızalanmış olabilir. ayrıca denemeler esnasında onboard ekran kartını kullanman daha iyi olur, diskleri varsa cd dvd rom gibi şeyleride çıkart, pci slotlarındaki ethernet ses kartı veya benzeri kartları çıkart, normal çalışan bir makinada görüntü sinyali  alabilmen için sadece işlemci ve ram yeterlidir.

cimbomasil
09-08-2013, 21:18   |  #3  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Bios speaker maalesef yok o yüzden bi hata kodu alamiyorum ve isim deneme yanilma yontemine kaliyor.Ramleri daha once denemistim tek tek tum soketlere takarak denedum ancak olmamisti simdi yeniden her seyi söktüm ve tekrar dedenedim ancak bir sonuç alamadim makine bir hayli eski core duo2 islemcim ve aldigimizda ilk ciktigi yildi anakartim ms-7383. Islemciyi daha once bi söküp takmistim fani takmasi zor oldugu icin onu oynayasim pek gelmiyor ancak ramlerim 3 yillik 2 adet 1 gblik kingston.

excel_mustafa
09-08-2013, 23:25   |  #4  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 511
4,227 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2012

anakartın üstündeki herşeyi sök(hdd-cd rom kablolarıda dahil),(bios pili en son).söktüğün parçaların bi üzerini incele.15-20 dk sonra tekrar tak(bios pili en başta).olmazsa başka ekran kartı,ram ve psu ile dene.olmazsa anakart gitmiştir.

badwizard
09-08-2013, 23:29   |  #5  
badwizard avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 99
1,008 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

Hm yani işemciyi yakacak kadar sıkıntılı bir durumu yok anladığım kadarıyla, sorun biosun başlayamaması, kasanın içi çok kirliyse bütün parçaları söküp temizlik yaptıktan sonra hayata dönebilir aşırı tozlanma anakartın yardımcı bileşenlerle iletişimini bozacağından sistemin kararsızlaşıp sende olduğu gibi kafasına göre çalışmasına neden olur, yok makinam pırıl pırıl dersen ve ram ve işlemciden eminsen son olarak bios arızasına kesin gözüyle bakabiliriz.

cimbomasil
10-08-2013, 00:21   |  #6  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Makine temiz birkac hafta once temizledim ramlerin.ikisi birden mi bozuldu ikisinden biri calismali en azindan diye düşünüyorum bios arizasi olabilir pili cikardim birazdan takacam ancak makinede jumperi bulamadim

cimbomasil
10-08-2013, 00:24   |  #7  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Abi suan anakartin ustunde usb power kablosu fanlrin kablolari ve powerin kablosu takili hdd kablosunu ve cdrom kablosunu ekran karti ve tv katini söktüm en son da bios pilii cikardim birazdan takacam sadece bios pilini mi yoksa hepsini mi takip deneyim sadece bios yeterli olacaktir sanirin

cimbomasil
10-08-2013, 00:26   |  #8  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Rlimde denemek icin baska ekran karti ram ve hdd yok zaten bunlar da olmazsa bilgisayarciya goturecem

cimbomasil
10-08-2013, 00:28   |  #9  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Bu arada soylemeyi unuttum islemciyi tekrar soktum taktim ancak bi degisiklik olmadi

cimbomasil
10-08-2013, 00:55   |  #10  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Patlak kondansotorden kaynaklanir mi 10 tanesi patlak da

badwizard
10-08-2013, 01:00   |  #11  
badwizard avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 99
1,008 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

Kapasitörlerin patlak olduğunu nerden anladın? fiziklsel hasar yada sızıntı varmı? eğer regülasyonu düzgün olmayan bir psu kullandıysan kapasitörleri bozmuş olabilir ancak fotoğrafını çekip eklersen bu konuda daha detaylı yorum yapabiliriz.

cimbomasil
10-08-2013, 01:28   |  #12  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Bilgisayar 8 yillik falan ve hic degismedi Kondansatorler.  Kondansatorler sismis ve 10 tanesi sismis bu sorun yaratir mi degismesi lazim zaten

murat5038
10-08-2013, 11:58   |  #13  
murat5038 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 681
6,682 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2012

Anakartı değişme imkanın varsa değiş sonrasında sisteminle uyumlu 80+ PSU al. çoğunlukla bunlardan kaynaklı. Ramleri de test ettir bir bilgisayarcıda.

cimbomasil
10-08-2013, 14:03   |  #14  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Bi anakart deneme.imkanim yok bilgusayarcida kondansatorleri tamir ettirecem degistirsin eger olmazsa yeni.bi bilgisayara bakacam

badwizard
10-08-2013, 14:54   |  #15  
badwizard avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 99
1,008 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

8 yıl az bir zaman değil bu süre zarfında makina aktif olarak kullanıldıysa kapasitörlerin arızalanmış olması muhtemeldir. kapasitör arızaları devrelerde ölümcül arızalara neden olmaz. genelde ömrünü tamamlamış kapasitor akıma direnç göstermeye başlar devredeki yük dirençlerini yada gürültü bobinlerini yakar buda devrenin enerjisini keseceğinden diğer parçaların zarar görmesini engeller. nadirende olsa ağır hasarlı yada patlamış, sızıntı yapmış kapasitörlerin tepkisiz duruma geçmesi devrede onarılması daha zor sorunlara neden olabilir. anakart tamiri çok basit bir iş olmadığından yenilemek daha basit bir tercih :/

cimbomasil
11-08-2013, 04:13   |  #16  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
31 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Bi anakart deneme.imkanim yok bilgusayarcida kondansatorleri tamir ettirecem degistirsin eger olmazsa yeni.bi bilgisayara bakacam

orhantatar
11-08-2013, 08:15   |  #17  
orhantatar avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 56
895 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

aynı sorunu bende yaşadım, sorun ekranda. ekranı tv tamircisine götür kondansatör patlamıştır.

badwizard
11-08-2013, 08:57   |  #18  
badwizard avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 99
1,008 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

Monitor arızalı olsaydı no signal yazısınıda göstermezdi, geçenlerde 2004 te aldığım samsung 740N monitorde böyle bir sorun yaşadım monitor çalışıyor ama aydınlatma olmadığı için görüntü vermiyordu sadece yüksek ışık altında bakıldığında görüntü çok zayıf olarak seçilebiliyordu. monitoru söktüm psu katında 3 tane 820mf 25v kapasitor vardı ve üzerlerindeki çizikler şişmişti, bu durum genelde kapasitorun voltajının üzerinde gerilime maruz kalmasından olur ama bazı kalitesiz markaların ürettikleri kapasitorler düşük voltajda bile şişebiliyor. kapasitorleri çıkarıp yerlerine 1000mf 25v taktım çalıştırdım ama aydınlatma hala yoktu üzerlerindeki gerilimi ölçtüğümde 17v gösteriyordu, tabi aydınlatma çalışmadığından psuda yük yoktu ve bu voltaj çalışırken biraz daha düşük olacaktı. enerjiyi kesip devreyi inceledim aydınlatmayı besleyen elemanları izledim aradaki bir yük direncini ölçtüğümde tepkisiz olduğunu gördüm, renk kodu olmadığı için ilk başta yerine 10 ohm yük direnci taktım, manitoru açtım aydınllatma geldi ama hem çok zayıftı hem 10 saniye sonra güç yetmediği için aydınlatma kapanıyordu, direnci 4 ohm yaptığımda bu sorunda çözüldü kendisi hala gayet iyi durumda ;)

burada olan olayı kısaca özetlersek, psu kapasitorleri yıpranmadan yada kalitesiz üretimden kaynaklı deforme oldu, akımı yeterince düzeltemedikleri için aydınlatma devresi aşırı yük çekmeye başladı ve yük direncini yaktı. senin kartın sorunu böyle birşey ise uzman birisi tamir edebilir.