EkranKartı Çalışmıyor,PSU ile ilgili mi?

HPQ-User
19-10-2008, 15:29   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 26
30,997 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

 

burhanettin sormuş:
Bu sisteme yeni bir ekran kartı aldım: GeForce FX5500 256 MB
Kartı takıp driver.lerini yüklediğim halde kart çalışmıyor, görüntü geliyor ama net değil, renk değeri 8 bit oluyor ancak. Ve şu hatayı veriyor:
"Kod 12 Bu aygıt, kullanabileceği yeterli boş kaynak bulamıyor. Bu aygıtı kullanmak istiyorsanız, sistemdeki diğer aygıtlardan birini devre dışı bırakmanız gerekiyor."

Diğer  kartları tek tek söküp denedim, format çektim, driver güncelledim ama bir türlü olmadı. Acaba PSU ile ilişkisi var mı? 200W yeterli mi, yeni PSU alırsam kart çalışır mı? Teşekkürler.


Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
Intel Pentium 3 işlemci, 650 Mhz
256 MB RAM
Gigabyte marka GA-6VXE7 ana kart
Award Modular BIOS v4.51PG
Çalışan ve şu an kullanılan ekran kartı Nvidia Geforce 2 MX 400
PSU (Güç Kaynağı): Codagen 200W

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; tr; rv:1.9.0.3) Gecko/2008092417 Firefox/3.0.3

sticker
19-10-2008, 15:47   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
669 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

200 wattmı?güç kaynağı bile değil o...hangi donanımı beslerki 200watt..tabiiki sorun psu da.

kalamarr
19-10-2008, 16:46   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
561 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008
sticker
200 wattmı?güç kaynağı bile değil o...hangi donanımı beslerki 200watt..tabiiki sorun psu da.
adamın sisteminin özelliklerini okudun mu acaba? adam core quad işlemcim var. hd4870x2 ekran kartı taktım çalışmadı mı demiş?
burhanettin
Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
Intel Pentium 3 işlemci, 650 Mhz
256 MB RAM
Gigabyte marka GA-6VXE7 ana kart
Award Modular BIOS v4.51PG
Çalışan ve şu an kullanılan ekran kartı Nvidia Geforce 2 MX 400
PSU (Güç Kaynağı): Codagen
sisteminizi o psu'nun çekmesi lazım.

tekrar yazıyorum. o sisteme 200 watt yetmeli.

Son Düzenleme: kalamarr ~ 19 Ekim 2008 17:23
sticker
19-10-2008, 16:54   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
669 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

200 watt! yani 2adet 100wattlık ampul:)) güldürme beni kalamarr kardeş.bugün dandik bi elektrik süpürgesi bile 200 wattan daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar.hesap edelim:bir adet fanı olsa arkadaşın35 weatt.desek,ekran kartıatalım 35 watt desekki 35 watta ekran kartı çalışrmı?çalıştı dielim,etti70watt.hdd,ramefendim hoparlöre gider,kulaklığa gider%0.01i ki daha fazlası çok fazlası kaybagider.ben diyim sorun psu da.ama diyelim ben yanlışım..sen öneride bulunurmsun?benim demem arkadaşın işlemcisideğil,psu nunzayıflığı..

Son Düzenleme: sticker ~ 19 Ekim 2008 16:58
kalamarr
19-10-2008, 17:25   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
561 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008
sticker
200 wattmı?güç kaynağı bile değil o...hangi donanımı beslerki 200watt..tabiiki sorun psu da.
adamın sisteminin özelliklerini okudun mu acaba? adam core quad işlemcim var. hd4870x2 ekran kartı taktım çalışmadı mı demiş?
burhanettin
Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
Intel Pentium 3 işlemci, 650 Mhz
256 MB RAM
Gigabyte marka GA-6VXE7 ana kart
Award Modular BIOS v4.51PG
Çalışan ve şu an kullanılan ekran kartı Nvidia Geforce 2 MX 400
PSU (Güç Kaynağı): Codagen
sisteminizi o psu'nun çekmesi lazım.

tekrar yazıyorum. o sisteme 200 watt yetmeli. STİCKER ADAMIN PARÇALARINA BAK!!! DDR RAM BİLE KULLANMIYOR!!! SDRAM KULLANIYOR. ATA-66 DESTEKLİYOR, 370 PİN İŞLEMCİ DESTEĞİ VAR!!!

Son Düzenleme: kalamarr ~ 19 Ekim 2008 17:26
sticker
19-10-2008, 17:35   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
669 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

peki kalamarr neden çalışmıyo ozman bukart?kart tamı sorun var?yoksa yazılımındamı?bunu bilmek lazım.donanım değerleri düşük olabilir.ama sende hak verki 200watt aşırı derecede düşük bir güç,bir bilgisayara göre.

kalamarr
19-10-2008, 17:56   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
561 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

sana üstte cevap verdim. formattan sonra eski kartını driverını yüklemiyorsun değil mi? bu sorun bana driver güncellemesi gerektiren bir sorun olarak göründü. belki en güncelini indirmemişsindir?

en son driver:
Windows XP 32bit:

http://www.nvidia.com/object/winxp_175.19_whql.html

bu driverı yükle olmazsa buraya yaz. birde anakartta sorun çıkartabilir. anakartının chipset driver'ıda da bu:

http://www.1driver.org/driver_detay.asp?id=4195

Son Düzenleme: kalamarr ~ 19 Ekim 2008 18:04
burhanettin2
19-10-2008, 19:20   |  #8  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Hocam sağolun ilgilendiğiniz için. Bunları yükledim yine sorun devam ediyor.
kod 12 hatası yazıyor aygıt yöneticisinde.

kalamarr
19-10-2008, 19:29   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
561 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

bende internette araştırdım şu linki buldum bir dene:
http://www.hardwaremania.com/for ... ti-kod12-98568.html

burhanettin2
19-10-2008, 19:33   |  #10  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Hocam bu konuyu zaten ben açmıştım ama orda da çözüm bulamadık.

kalamarr
19-10-2008, 19:40   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
561 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

bu chipset driverlarını dene:

GA-6VXE7+  (rev. 1.0):

http://www.gigabyte.com.tr/produ ... -6vxe7_plus_10.html

GA-6VXE7+  (rev. 3.0):

http://www.gigabyte.com.tr/produ ... -6vxe7_plus_30.html

senin anakartının revizyonuna göre indir.

ya da anakartının revizyonundan ve modelinden eminsen bios update te yapabilirsin.(çok dikkatli ol!)

GA-6VXE7+  (rev. 1.0):

http://www.gigabyte.com.tr/products/mb/bios/ga-6vxe7_plus_10.html

GA-6VXE7+  (rev. 3.0):

http://www.gigabyte.com.tr/products/mb/bios/ga-6vxe7_plus_30.html

Son Düzenleme: kalamarr ~ 19 Ekim 2008 19:49
burhanettin2
19-10-2008, 19:47   |  #12  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Hocam revizyonu 1 mi 3 mü nasıl bakabilrim acaba?

kalamarr
19-10-2008, 20:17   |  #13  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
561 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

gigabyte kartlar için windows üzerinden bios update(senin anakartın destekliyor):

http://www.gigabyte.com.tw/FileL ... ech/tech_a_bios.htm

ama çok dikkatli ol!!! bu işlemi yaparken antivirüs vb. herşey kapalı olmalı!!! ne olursa olsun update işlemi sırasında bilgisayara müdehale etme! bios çökerse işin zor. İstanbuldaysan kadıköy yazıcıoğlunda çöken bios yüklerler. zaten windows üzerinden update pek tavsiye edilmiyor. ama ekran kartı için denemeye değer. bu arada senin 1xagp'en varmış. o ekran kartı 8xagp yani hem arayüz hemde cpu yüzünden o ekran kartından verim alamayacaksın. ikili darboğaz yapıyor. ama eski ekran kartından iyidir.

Son Düzenleme: kalamarr ~ 19 Ekim 2008 20:20
burhanettin2
19-10-2008, 20:58   |  #14  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

@BIOS programını kurdum. Açmak istediğimde  "Load flash.dll failed" hatası veriyor. Tamam dediğimde "Load library failed" hatası veriyor.

kalamarr
19-10-2008, 21:06   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
561 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

buradaki linkte mi seninKahkaha?

https://www.chip.com.tr/forum/Bios-Guncelleme_t61199.html

Son Düzenleme: kalamarr ~ 19 Ekim 2008 21:06
burhanettin2
19-10-2008, 21:09   |  #16  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

:D evet hocam o konuyu da ben açmıştım. bir daha deniyorum ama yine olmuyor. PSU değiştirsem sorunum çözülür mü acaba?

piRe_
19-10-2008, 21:20   |  #17  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,183 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007
Kod 12

Bu aygıt, kullanabileceği yeterli boş kaynak bulamıyor. Bu aygıtı kullanmak istiyorsanız, sistemdeki diğer aygıtlardan birini devre dışı bırakmanız gerekiyor. (Kod 12)

Önerilen çözüm

İki farklı aygıta (BIOS, işletim sistemi veya her ikisi tarafından) aynı G/Ç bağlantı noktaları, aynı kesme veya aynı Doğrudan Erişim Belleği kanalı atanmıştır. Bu hata iletisi, BIOS tarafından aygıt için yeterli kaynak ayrılmamışsa (örneğin, bozuk bir Çok İşlemcili Sistem (MPS) tablosu nedeniyle evrensel seri veri yolu (USB) denetleyicisi için BIOS tarafından kesme işlemi uygulanmazsa) da görüntülenebilir.

Çakışmanın yerini belirlemek ve çakışmaya neden olan aygıtı devre dışı bırakmak için Aygıt Yöneticisi'ni kullanabilirsiniz. Aygıtın Genel Özellikler sekmesinde, Sorun Gider'i tıklatarak Sorun Giderme Sihirbazı'nı başlatın.

Yazan eksik yazmış ilave edeyim;
Kaynak çakışması varsa yapılandırmayı elle ayarlayın.

Son Düzenleme: piRe_ ~ 19 Ekim 2008 21:21
burhanettin2
19-10-2008, 21:23   |  #18  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Elle ayarlamayı nasıl yaparım acaba?

piRe_
19-10-2008, 21:31   |  #19  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,183 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

Sizin sorununuz psu dan ziyade e.kartınızın sürücülerinden kaynaklanıyor. Ve sanırım eski sürücüleriniz ile yada kullandığınız başka bir aygıt ile kaynak çakışması var. Bu sorunu çözmeniz için aygıt yöneticisinden sorunlu olan donanımı bularak, özellikler > kaynaklar sekmesinden kaynak ayarlarını kontrol etmeniz. Aynı menünün altında çakışma listesi kısmında çakışma yok yazıyorsa sorun yok. Eğer başka bir aygıtla çakışma varsa otomatik yapılandırma seçeneğini iptal ederek ayarlamayı elle yapmalısınız.

Ayrıca ilave edeyim;
Yeni e.kartı için yüklenmiş sürücü sonrası pc açılışında görüntü çok bozuk ve 8 bit gibi değerle karşılaşıyorsanız, aynı sürücü paketini ikinci bir kez daha yükleyin. Bir sonraki açılışta görüntünün düzeldiğini göreceksiniz.

Son Düzenleme: piRe_ ~ 19 Ekim 2008 21:34
burhanettin2
19-10-2008, 21:37   |  #20  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Çakışma Yok yazıyor.Sürücüyüde 3-4 kere yükledim farklı sürücüler denedim yine olmadı

piRe_
19-10-2008, 21:47   |  #21  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,183 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

Bios ayarlarınızın default ayarlarında olduğundan eminmisiniz.?

Son Düzenleme: piRe_ ~ 19 Ekim 2008 21:47
kalamarr
19-10-2008, 21:58   |  #22  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
561 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

bir öneride bulunacam. ilk önce pire'nin dediği gibi bios ayarlarınızı default yapın. sonra windows'u güvenli modda açın. sonra ekran kartı driver'ınızı TAMAMEN kaldırın. sonra size daha önce verdiğim linkteki veya başka güncel bir driver'ı yüklemeyi deneyin ve kurulduktan sonra windows'u normal açmayı deneyin.

Son Düzenleme: kalamarr ~ 19 Ekim 2008 22:00
sticker
19-10-2008, 23:36   |  #23  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
669 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

kalamarr karışmayacaktım ama sana bişey sorsam ?elektrikten anlarmısın kardeş?sistemi ne olusa olsun200watt enerji psu nun çıkışında yoktur.ben senelerdir elektrik okuyorum sana burada 200watt ın ne olduğunu anlatamadım kardeş.bak arkadaşın sorunu yazılımsal değil,donanımsal!çünkü adam güncelleme yapmış.yani güncellemeye güvenemeyecekmiyiz?sorun bahse girerim nesine dersen psu.çünkü o psu ancak iki adet lamba yakabilir.:))))tekrar söylüyorum..işlemcinin ne çektiği önemli değil.veya donanımın.makina çalışırken güç kaynağından enerji talep eder.(ister)eğer bu enerjiyi alamazsa donanımlardan en zaaf olana bu sekmeyi verir.

kalamarr
19-10-2008, 23:54   |  #24  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
561 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Yahu daha nasıl açıklayalım? adamın anakartı ilk agp 1x destekli chipset bulunduran anakartlardan ve pentium 3'e coppermine'den sonra destek vermiyor, ata 66 destekliyor, işlemci pentium 3 650 mhz sistemin teknolojisi 10 yıl öncesinin teknolojisi hatta agp teknojisinin ilk örneklerinden ve üstelik amd o zamanlar kendisini herkese tanıtıcak olan athlon işlemcilerini bile çıkarmamıştı. bu kadar eski sistemin çok aşırı enerji istemeyeceğini söylüyorum. sorun driver sorunu ya da başka çakışma vb. bir önceki söylediklerimi uygulamasını önerdim. çünkü eski makinaların sağı solu belli olmaz. çok saçma denilen bir çözüm bile işe yarayabiliyor.

Son Düzenleme: kalamarr ~ 19 Ekim 2008 23:58
piRe_
20-10-2008, 00:04   |  #25  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,183 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

sticker kardeş bu konuda bende size katılmadığımı belirtmek zorundayım Zira benim oğlandaki pc özelliklerini düşündüğümde;
p4 celeron 1.7 işlemci
asus p4xp-x anakart
geforce4 64mb e.kartı
512 ddr ram
30 gb hdd
********************
psu ise 230watt...
********************
Tüm parçaları ilk alındığı gibi hala orjinal ve şimdiye kadar hiç bir sorun çıkarmadı. Sizin deyiminizle 230w bunada yeterli değil o zaman. Ki yukarıdaki pc ile bunun arasında dünya kadar fark var. Ve üstteki p3 pc si olan arkadaşla benim yazdığım sistem arasında bir dvd için gereken enerji fazlalığı var. Kısacası sorunun psu dan kaynaklanmadığı ortada. Yinede söylediğiniz gibi psu dan bir kuşkusu varsa bios tan güç değerlerini kontrol edebilir.

Son Düzenleme: piRe_ ~ 20 Ekim 2008 00:05
Turhost