Elle bilgisayar kontrolünü Berlin'de denedik

CHIP Online
28-10-2008, 11:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İlk kez CHIP Online'da: Toshiba'nın elle kontrol edilen bilgisayar teknolojisi nasıl çalışıyor?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Elle ... e-denedik_9329.html

Daha önce yayınladığımız haberde, Toshiba'nın Qosmio F50-113 modelinin, kamerası sayesinde el hareketleri ile yönetilebileceğini duyurmuştuk.

Toshiba'nın Berlin'de gerçekleştirdiği ve tasarım trendlerini, gelecek modellerini açıkladığı What's Next - 2008 toplantısını CHIP Online olarak adım adım izledik. Toplantıda elle kontrol demosuna gönüllü olarak katılan CHIP Online Genel Yayın Yönetmeni Cenk Tarhan'ın izlenimleri şöyle:

Web kamerası sayesinde ekrandaki nesneleri uzaktan kontrol etmek oldukça akıllıca bir fikir. Günümüzde bir çok dizüstü bilgisayarın yeni modellerinde gömülü olarak gelen webcam'ları sadece görüntülü telefon için değil, başka uygulamalar için de kullanmak mümkün. Toplantıda demo için gönüllü olduğum bu teknoloji oldukça fazla gelecek vaat ediyor.

Toshiba'nın yeni modellerinde bulunan hücre mimarisi tabanlı medya işlemcisi dört Synergistic Processor Elements (SPE)'den oluşan gerçek zamanlı DVD içeriği yükseltebilme (upscaling), video kurgulama ve yüksek hızlı çevrimleme (transcoding) uygulamalarına imkan veriyor. Görüntü tanıma ve hareket algılama oldukça yüksek işlemci gücü isteyen bir uygulama olduğundan bütün yük bu işlemciye düşüyor, bu sayede sistem performansı etkilenmiyor.  

Toshiba için geliştirilen görüntü algılama ve takip uygulaması oldukça başarılı. Öncelikle insan yüzünü ve elini algılayıp ana karede ayrıca takip edebiliyor ve önceden tanımlanmış el hareketleri sayesinde fare imlecini sürükleme, tıklama, çalan medyayı durdurma vs. gibi işlemlerin kolaylıkla gerçekleştirilmesine imkan veriyor. Uygulama kişiden bağımsız, bu kameranın karşısına geçen kişi değişince çok kısa bir yeniden tanımlama sürecinden sonra kullanıma başlayabiliyorsunuz.


El takibi ve el hareketlerinin algılanması konusunda oldukça başarılı olan uygulamanın zamanla daha da geliştirileceğini ve uygulama sırasında rastladığım ufak tefek aksaklıkların giderileceğini düşünüyorum.


Tüm konu: Elle bilgisayar kontrolünü Berlin'de denedik

İzleyin: Toshiba'dan el hareketi ile kontrol

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Elle kontrol hangi uygulama alanlarında ilgi görebilir?

fthddn
28-10-2008, 12:08   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

yakında televizyona sövdüğümüzde karşılık verirse hiç şaşırmayın

Borga-x
28-10-2008, 13:06   |  #3  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006
fthddn
yakında televizyona sövdüğümüzde karşılık verirse hiç şaşırmayı
KahkahaKahkaha

Fattur
28-10-2008, 19:50   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

ehuehuehu fthddn :D:D

bence ençok spor oyunlarında kulalnılabilinir......