En iyi işlemci hangisi?

CHIP Online
16-08-2010, 01:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Yeni bir işlemci almaya hazırlanıyorsunuz; peki sizin için en iyi seçenek hangisi? İşte rehberiniz!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/en-iyi-islemci-hangisi_21862.html


Yeni bir işlemci alacaksınız, peki kaç çekirdekli işlemci almalısınız? Intel mi AMD mi seçmelisiniz?

Bu soruların cevabı ve seçeceğiniz işlemci, elbette o bilgisayarı hang, amaçla kullanacağınıza bakıyor.

Dört çekirdekli bir işlemci hem masaüstü işlemler, hem de oyunlar için gereken gücü sağamaya yetiyor. 6 çekirdekli bir işlemci, geleceğe dönük sistem toplamak isteyenleri tatmin edecektir. Sadece sörf ve çalışma için ise 2 çekirdekli bir işlemci bütün ihtiyaçla karşılayacaktır.

Bugün yeni bir bilgisayar almadan önce durup bir fiyat-performans değerlendirmesi yapmak gerekiyor.

Tüm konu: En iyi işlemci hangisi?


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce hangi işlemci?

hsaq
16-08-2010, 06:35   |  #2  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
36 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2010

aslinda en iyi islemci diye bir sey yoktur, ihtiyaca yonelik islemci vardir :) 

nedir ihtiyaciniz?

firaristt
16-08-2010, 13:13   |  #3  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,194 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

bnce biraz da olsa yanlış olmuş en iyi işlemci denince akla server işlemcileri gelir ama evde server işlemcisini kaç kişi kullanır o da ayrı bi konu.. en iyi değilde ideal işlemci olmalıydı bnce... sürekli intel in üzerinde durulmuş... i5 750 yaklaşık 400TL... onun yerine x6 1055T almak daha mantıklı :D en azından 4 yerine 6 çekirdek olur ve ucuz olur ;)) i3 530 yerine Athlon II x4 635 alınıp onboard ekran kartlı bi sistem almak daha iyi... 220TL verip zayıf bi i3 almak var 198TL verip x4 635 almak var... intelin reklamı gibi olmuş.. kimse yanlış anlamasın taraf falan tuttuğum yok ama hep intel işlemciler var..

x6 1090T 562TL o fiyata i7 930alınabilir en fazla... çok çekirdekli işlemlerde x6 1090T her şekilde 4 çekirdekli işlemcileri geçer.. heleki küçük bi ayar ile turbo core u bütün çekirdekler için etkinleştirip biraz daha yüksek saat hızlarına ayarladığınız taktirde 980X in hemen arkasında yer alabilecek kadar güçlü bi işlemci...iyi bir soğutma ile 1090T 4GHZ+ hızlarda çalıştırdığımızda 980X i geçebilecek bir işlemci... 1090T ile 980X arasındaki fiyat farkına x6 1090T li sistem kurulabilir... biraz kısıp 1055T alıp diğer parçaları daha iyi alabiliriz... hyperthreading te olsa gerçek çekirdeğin yerini tutmaz...

Eğer çok çok güçlü bi işlemciye ihtiyacınız varsa o zaman 980X yerine AMD Opteron x12 (Gerçek 12 çekirdek) 6176SE modeli çok daha iyi bir seçim olur tabii paranız varsa :D 980X ile arasında 100TL civarında bi fark var o kadar para vermişken o kadarını görmez heralde alan kişi değil mi?

zamanında sadece tek çekirdek vardı ve iş sadece saat hızına bakıyordu... şimdi saat hızı gitti çekirdek ve önbellek kaldı ama eski kural kolay kolay değişmez... yavaş çok çekirdek aynı anda çok iş yapar ama yavaş yapar... bi su ve suyun aktığı yol düşünün.. tek yol var çok su var onu en kolay nasıl bitirirsiniz suyun akışını hızlandırarak.. ( suyun akış hızı= işlemcinin saat hızı )

eskiden böyleydi sonra 2. bi yol oldu daha çabuk bitti sonra suyun akışını da hızlandırınca daha da hızlı bitti... sonra 4 yol oldu daha da hızlı bitti, suyu daha da hızlandırdık ( 965BE en iyi örneklerden biri )... ve bugünlerde 6yol kullanılmaya başlandı su çok hızlı akmasa bile çabucak bitiyor... ama suyu hızlandırdığımızda su hemen bitiyor işte olay bu...  eskiden tek yol ve yavaş su varken şimdi 6 yol ve daha hızlı akan su ile işler hemen bitiyor... nerden nereye gelmişiz... x4 635 render gibi ağır programlar hariç bütün işlere yetecek ve hatta artacak kadar güçlü bir işlemci... render gibi ağır uygulamalar ile uğraşanlara da tavsiyem 1090T veya 6176SE...

Kolay Gelsin...

hsaq
17-08-2010, 05:06   |  #4  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
36 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2010

Evet, aslinda baslik amaca yonelik en iyi islemci hangisi veya spesifik olarak en iyi oyun islemcisi hangisi olabilirdi genelde desktop sistemlerde cogunluk oyun oynadigi icin :) cunku en iyi islemci diye soruldugunda, o islemcinin adini yazmak cok kolaydir. cpubenchmark, en iyi islemcileri vermektedir. Sonucta bu forumda yazanlar, genelde son kullanicilar olduklarindan, en iyi islemci degerlendirme kriterlerini ve testlerini dusunemezler. 

Genelde, son kullanici, buyuk bir yanilgi icinde, marketing unsurlarini kullanarak kiyaslama yapmak zorunda kalir. Nedir onlar? Cekirdek sayisi ve islemci frekans hizlaridir. 

Ne kadar cok cekirdek, o kadar iyi islemci :) yanilgisina, Ghz onundeki sayi ne kadar buyuk ise o kadar iyi islemci mantigi eklenir. 

Hatta bir adim oteye gecip, cekirdek ve frekanslari karsilastiranlar vardir. 

Mesala, soyler bir cikarimi duyabilirsiniz (kafa karmasikligi ve bilgisizlik sonunda uydurmaya neden olur), cekirdek sayisinin frekansi etkileyebilecegi, bu nedenle, yuksek frekansta mumkunse tek cekirdekli sistemle daha iyi performans elde edilebilecegi.. 

Evet cekirdek olayi kafa karistirmaktadir. Ve bu kadar cekirdek cesitlemesi ve farkli frekanslarda calisan yuzleri bulan islemci modelleri varken :), kullanicinin kafasinin karismamasi beklenemezdi. 

Cekirdek olayini biraz acmak gerekiyor: 

Bir kere son kullancinin cekirdekle bir ilgisi yoktur. Cekirdekle ilgisi olan sey kullanicinin kullanacagi programdir. Yani bir bilgisayar oyunu sayet multi-threading (ayni anda birden fazla islem yapma teknigi) yapmiyorsa, o halde 2-4-6-12 cekirdek sayisi farketmeksizin, tek cekirdek uzerinde calismaya devam edecektir, diger mevcut cekirdekler ise atil durumda kalacaktir. Bu sadece kullanici acisindan degil, isletim sistemi icinde onemlidir. Kullandiginiz isletim sistemi cekirdegi mutlak multi-core donanim yapilarina gore dizayn edilmis olmasi gerekmektedir. Hem dizayn hem de iyi bir performance icin optimize edilmis olmalidir. Mesala multi-core islemcilerde her isletim sistemi ayni sonucu ve performansi vermez. O bu performans degerleri arastirildiktan sonra amaca yonelik isletim sistemi secilmelidir.

Cekirdek sayisi kullanildigi taktirde ilgili yazilima katki saglar. Kaldiki ornegin 6 cekirdekli bir sistemin butun cekirdeklerini calisan program kullanmaz. :) Yani oyle birebir bir esleme yoktur. Cunku ortalama bir program 200 tane thread oldugunu dusunelim, bu 200 thread + sistemdeki diger process ve programlara ait yuzlerce thread daha 800 diyelim simdilik, toplamda 1000 kusur thread programinizla birlikte isletim sistemi tarafindan mevcut 2-4-6 core uzerinde kosturulur.  

Cekirdeklerin nasil tahsis edilecegi, ne sekilde dagitalacagi gibi islemler tamamen isletim sistemi cekirdeginin kisaca keyfi uygulamasidir. Yani cok cekirdekli bir oyun yazilimi, kendisine cekirdek tahsis edemez, performansi uzerinde calistigi OS in cekirdek dagitim algoritmasi ve diger o anda sistemde calisan programlarin ihtiyaclari ile dogru orantili sekilde artar ve eksilir. 

O nedenle :) oyun konsollari bu bakimdan sahip olduklari islemcilerin guclerinden tam anlamiyla istifade ederler, yani calisan oyun o anda mevcut gucun tamamina sahip olur. Cunku ornegin PS3 de bir oyun calisirken, PS3 islemcisinin butun gucunden istifade eder. PS3 de ayrica linux uzerinde calisir. 

Yani oyun icin oyun konsole u almak, PC toplamaktan hem cok daha kazancli hem tasarufflu hem de kafa rahatligi acisindan saglikli bir istir.

Cekirdekler Ghz a karsi?

Cekirdek ve islemci frekans hizi iki farkli olgu degildir. Cekirdek hizi degil, islem gucunu performansi artirir. 

Yani soyle bir ornek sanirim anlasilir olur :) biz turkler icin.. 

Diyelim bir yaris var, bu yarisa hayvanlarin cekecegi tekerlekli arabalar ile katilmak gerekiyor. 

1. ci yarismaci:

Surucu bir kadin (OS kernel), cekilecek araba (PC donanim), 3 tane arap ati (cekirdek ve Ghz) = Is gucu performans

2. ci yarismaci

Surucu bir sarisin bir adam (OS kernel), cekilecek araba (PC donanim), 6 tane zebra (cekirdek ve Ghz) = Is gucu performans

3.cu yarismaci 

Surucu bir cocuk (OS kernel), cekilecek araba (PC donanim), 12 tane kopek (cekirdek ve Ghz) = Is gucu performans

Hangisi kazanir? :)  

Performansi etkileyen en temel 3 faktor goruluyor yukarda.. 

Bu uc yarismaciyi birebir karsilastiramazsiniz, cunku hepsinin yapisi farklidir. Ancak farkli mimariler ve ozelliklerdeki bu yarismacilarin elde ettikleri sonuca gore karar verebilirsiniz hangisinin daha iyi olduguna. 

Dolayisiyla, buradaki en temel faktor, kac cekirdekli oldugu ve Ghz frekans hizi degildir, alacaginiz islemcinin mimarisidir performans ve gucu verecek olan ve uzerinde calisan OS dir. 

Ornek: 

Eskiden AMD CPU hizlari yazmak yerine, direkt Intel modelleri ile eslestirme yapardi performans ve hiz olcumleri icin :), yani AMD ye kac Ghz diye sordugunuzda, alacaginiz yanit Intel in su modeline denk gelir olurdu. 

ornek: Bir cogunuz AMD nin bir islemci modelinin 2.0 Ghz hizinda, Intel in pentium 2.4 Ghz hizindaki islemciye denk geldigine inanmazsiniz. Evet, gordugunuz gibi Ghz in dusuk olmasi kotu oldugu veya dusuk performansli oldugu anlamina gelmez. 

Burada performansi belirleyici tek faktor, islemci *mimarisidir*. :)

Yani buradan cikan sonuc, islemcileri kiyaslarken birebir Ghz kiyaslamasi yapilmamasi gerektigidir. Cunku her islemci modeli farkli bir mimariye sahiptir ve belli bir amaca yonelik uretilir. 

Ancak ayni mimarilere sahip ayni model seriler arasinda Ghz kiyaslamasi yapilabilir. ornk: i3 serisi

O nedenle, islemci secerken, amac, islemci mimarisi ve ona uygun isletim sistemi secilmelidir. Bakin uzerinde calisacak uygulamalara ve cekirdeklere gelmedik. :)

Son olarak bu konuda:

Bir ornekle: i5 520 M islemcisi 2 cekirdekli ve HT teknolojisine sahiptir. Yani 2 tane ana cekirdek ve 2 tane sanaldir. HT cok yogun ve buyuk olcekte (web server - 50 bin hit) multi-threading islemler gerektiren islemlerde farki ortaya cikar. Bazi isletim sistemlerin (Windows gibi) bazi programlari tam aksi negatif yonde etkileyebilmektedir. Yani siradan programlar oyunlar vs zaten HT ye ihtiyac duymazlar. 

Soyleki: i5 520 dual core olarak, her bir core 2.4 Ghz da calisir. Turbo mode a gecildiginde, bir core 2.9 Ghz a cikar, diger core 2.4 Ghz frekansta kalarak islemine devam eder. 

Yani tek bir core uzerinde .500 Mhz lik bir performans artisi saglarsiniz. Butun core larin mesala ayni duzeyde calisan islemci yoktur.

Yani sonuc olarak, islemci secerken, cekirdek sayilari, Ghz lar pek fazla bir sey ifade etmez, ayni model ve mimari icinde olmadikca.. 

Bu bakimdan, tavsiyelerim:

Oyun icin:

1. i7 860 2.8 Ghz - i7 mimarisi, top bir islemcidir, fiyat performans acisindan en iyisidir. 

   a. VT-d destekler anlami - VirtualBox, VMware gibi programlar ile ust duzey performans saglar, direkt donamima erisimi kontrol eder. Onemli bir ozelliktir ve mutlak aranmalidir. Madem para oduyorsunuz :)

   b. Sadece AES desteklemez, eger yogun cryptograhic islemler yapmiyorsaniz, es gecebilirsiniz.

http://ark.intel.com/Product.aspx?id=41316

2. i5 750

Iyi bir firsattir, iyi bir islemcidir, 4 gercek cekirdek vardir :P, 3.2 Ghz, 8 MB Cache.. Oyun icin idealdir.

http://ark.intel.com/Product.asp ... 50&spec-codes=SLBLC

Oyun Mobile islemci :

1. i5 520M, 540M serileri, ozellikle multimedya icin dizayn edilmistir. Yeni nesil islemcilerdir. 35W calisir. Her turlu ozelligi icerirler. VT-d, AES etc..

2. i7 620M - siddetle tavsiye edilir. 35W tuketim ve yeni mimari.. 

http://ark.intel.com/Product.asp ... s=SLBPD,SLBPE,SLBTQ 

Desktop her turlu islem icin, yukaridaki her islemci olur :)

Ozel autocad icin falan, desktop icin i7 860, mobile icin i5 540M veya i7 620M

Server icin islemci: 

:) en can alici nokta. tek tavsiyem var, AMD opteron 6168 iyi bir secim fiyat/performans.. 

http://www.cpubenchmark.net/multi_cpu.html

Yazilim gelistirme icin min.:

i5 430M, 450M, 520M, 540M (mesala i5 430M, anlayanlar icin unlu T9600 e denk gelir)

linux kernel compilation: AMD Phenom II X6 1090T- super

Android ile Eclipse uzerinde gelistiriciler AMD den uzak durun :) yanmayin, 

onun disinda i5 serileri ekonomik ve cok iyidir, isinma yoktur, sessiz kendi halinde.. 

dogru secimler dilegiyle, 

cheers :)

firaristt
18-08-2010, 01:48   |  #5  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,194 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

i7 980X fiyatına Opteron x12 6176SE alınabilir :)) 980X 32nm de olsa gerçek 12 çekirdek ile başaçıkamaz... zaten birisi normal masaüstü diğeri serverlar için... i7 alsanız şimdi yeni seri ile anakartınızı değiştirmek zorundasınız o yüzden en iyi seçim AMD... hem ucuz hem anakartı ucuz hem eski anakartlar ile uyumlu hemde iyi performansı var ;)) x6 1090T alıp yanına HD 6970 modelini koyduğumuzda uygun yazılım ile çok güzel bir ikili olur :D ( HD 6970 yanlış yazmadım :D yeni çıkacak olan seri :D hatta biraz daha çıktayı yükseltip 28nm bir sonraki seriden üst seviye bir kart ile çok güçlü bir sistem kurulabilir şahsen yeni sistemi aldıktan sonra ekran kartını sonradan alıcam yeni kartlar çıkmasını beklicem :D )  i7 serisinin çok ahım şahım bir performansı yok... i7 8xx serisi LGA1156 soket i7 9xx serisi LGA1366 soket... bi işlemci yükseltme için anakartı deiştirmeye dğer mi?? onun yerine AMD 890FX veya 890GX yongalı bir anakart alıp hem güncel x4 ve x6 ları tam performans alarak kullanmak mümkün hem yeni çıkacak BullDozer serisi işlemcileri kullanmak mümkün olucak :D

hem f/p hem diğer parçaların f/p oranı olsun hem uyum olsun AMD üstün.... 1090T oc suz olduğu halde i7 955- i7 970 arasında bir yerde konumlandırılıyor... 6çekirdeğide destekleyen  uygulamalarda 980x hariç bütün i7 serisini darmadağan ediyor.. 890 yongalı anakart ile yeni 12ve 16 çekirdekli BullDozer işlemcileri kulanmak mümkün olucak... AMD nin gerçek 12 ve 16çekirdeğine karşı intelde 8çekirdekli ve 16 izlekli işlemciler ile karşılaştırılcak...  intelin kat kat pahallı işlemcilerini yere seren 1090T varken ve yeni çıkıcak olan BullDozerler çok uçuk fiyatlarla satılcağını sanmıyorum.. max 1000TL olur en iyi işlemci o zamanda intel diyenleri görücez... intel in yeni işlecileri için yeni anakart lazım ama AMD de güncel 890 yongalı bi anakartta 16çekirdekli bir işlemci kullanmak mümkün olucak...intelin yeni işlemcileri 980X ten daha da pahallı olucak ( i3 serisi ve i5 lerin bi kısmı hariç ) i7-2600K işlemci en azından 2500-3000TL fiyatında olur... o işlemciyi kim alabilcek peki??

hsaq iyi güzel bi ton yzmışsında 980X ile 1090T arasında her türlü uygulamada %300-%400 fark varmı ?? saat hızı halen önemli işlemci çekirdek sayısı önemini arttırıyor... senin dediğine göre x12 6176SE 980X ten kötü öyle mi?? 45nm olması ile 32nm olması arasında şuanda çok büyük bir uçurum yok... oyun için en ideal işlemci 965BE-1055T,  1090T daha güçlü bir işlemci ama oyunlar bırakın 6çekirdeği 4çekirdeği tam olarak kullanamıyor... o yüzden 1090T oyunlar için fazla... daha ucuz olsun derseniz x4 635 var 200TL nin altında bir fiyatı var :)) oyunlar için Athlon II x4 635 yeterli olur... render ve ağır uygulamalar için 1090T daha iyi bir seçim... ama bana 1090T yetmez daha da iyi olsun para sorun değil derseniz o zaman Opteron x12 lere bakma zamanı gelmiştir.. devir AMD devri... Doğruya Doğru intel alan enayi oluyor... o kadar para vermeye değmez her seri için ayrı anakart yeni işlemci içn yeni anakart intel de olmasa anakart üreticileri batar heralde.... kaç kişi bütün gün benchmark yapıyor yada render yapıyor??? onu yapan %99delidir veya %1 de istisna... biz işlemciyi o kadar zaten zorlamıyoruz ki... 980X alan adam resmen enayi yerine konuyor... 2000TL bi işlemciye vermek için o işlemci veya sistemden para kazanmak lazım yoksa oyun oynamak için 980X alanın aklına şaşayım... intel in yeni üst seviye işlemcilerinden alıcakların cebinde dev gibi bi delik olabilir yada cep kalmayabilir...

AMD BullDozer işlemcileri ve yeni 28nm ekran kartları ile piyasayı damaduman eder ve edecektir...

Eee daha neyi tartışıyordunuz??

Yunus Kiper
25-08-2010, 18:04   |  #6  
Yunus Kiper avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
321 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

İhtiyaç neyse ona göre herşey değişir ama şimdinin favorisi i7