en iyi linux dağıtımı hangisi

gmax136
04-06-2005, 19:43   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
108 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

linux alamayı dusunuyorum en ucuz ama en iyi dağıtım hangisi?

lazrailefsanesi
04-06-2005, 20:03   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,393 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

Linux ücretsizdir genelede.Verilen sitelerden cekebilirsin.

Alıntı;

Mandrakelinux

Web Sitesi: http://www.mandrakelinux.com
Köken: Fransa
Paket Yönetimi: RPM
Standart Masaüstü: KDE
Ücret: -
Türkçe Dil Desteği: Var
İşlemci Mimarisi: i586, amd64
Som Sürüm: 10.0

Hakkında: 1998 yılında Fransız Gaul Duval tarafından hazırlanmış bir Linux dağıtımı olan Mandrake Linux, Rethat tabanlıdır. Günümüzde en çok tercih edilen dağıtımların başında gelmektedir.Özellikle Linux'la yeni tanşıan kullanıcılar için tavsiye edilen bir dağıtımdır. Kolay kullanabilirlik özelliği ve Türkçeleştirme çalışmalarında başarılı sonuç elde etmesi sayesinde ülkemizde de en çok kullanılan Linux dağıtımı olma yolunda emin adımlar atmaktadır. Popüleritesini 9.0 sürümünden sonra yakalayan Mandrake Linux, bu başarısında kolay kullanılabilirliğin dışında görsel arayüze önem vermesi de var.Grafik arayüzde kurulum, standart masaüstü ortamı olarak KDE'nin seçilmesi bunlara bir işarettir. Kısaca, Linux'la yeni tanışıyorsanız Mandrake Linux'u denemenizi tavsiye ederiz.

Artısı: Ev kullanıcıları için biçilmiş kaftan, program indirme ve kurma işlemini kolaylaştıran URPMI sistemine sahip.

Eksisi: Bazı sürümleri yeteri kadar testten geçirilmeden duyuruluyor.Ve düzelmesi çok kolay olmayan buglar barındırabiliyor.

...

Fedora Core

Web sitesi: http://fedora.redhat.com
Köken: ABD
Paket Yönetim Sistemi: RPM
Standart Masaüstü: KDE
Ücret: -
Türkçe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: i386, PPC, SPARC, UltraSPARC, x86-64
Son Sürüm: 2.0

Hakkında: Eski adı Rethat olan Fedora Core, dünyada en yaygın Linux dağımı olarak bilinmektedir.1995 yılında Bob Young ve Marc Ewing adlı iki programcının girişimleriyle başlatılan Rethat Inc. bugün dünyanın sayılı yazılım ve network firmalarından biri.Ancak firma 2003 yılında aldığı bir kararla Rethat dağıtımının masaüstü sürümlerini artık geliştirmeyeceklerini sadece Red Hat Enterprise Linux adıyla sunucu piyasası için çalışıcaklarını açıkladılar.Firma, bu açıklamanın ardından Linux camiasına Fedora Core adıyla yeni bir dağıtım duyurdu.Fedora Core dağıtımı Rethat Inc. firmasının sponsorluğunda geliştirilen ve bir çok özelliğini Rethat 9 sürümünden alan bir dağıtım özelliğini taşıyor.Fakat Fedora Core Rethat dağıtımından farklı olarak her zaman bir proje olarak kalıcak.Yani gelişimi hiç bitmeyen ve isteyen herkesin geliştirebileceği bir dağıtım projesi... Fedora dağıtımının popüler oluşunun türlü sebepleri arasında firma desteği en büyük nedeni oluşturuyor belki de.Kimi çevreler tarafından pek sevilmesede oldukca başarılı ve bu yolda da emin adımlar atan bir dağıtım Fedora Core.

Artısı: Popüler bir dağıtım olması sebebiyle paket uyum sorunu yaşamazsınız.Sunucu olarak kullanılabilecek alt yapı ve özelliklere sahip.

Eksisi: RPM paket bağımlılığı kullanıcı için çok can sıkıcı olabiliyor.Bazı uygulamalarda gereksiz hata mesajları görebilirsiniz.

...

Knoppix

Web Sitesi: http://www.knoppix.com
Köken: Almanya
Paket Yönetim Sistemi: DEB
Standart Masaüstü: KDE
Ücret: -
Türkçe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: i486
Son Sürüm: 3.4

Hakkında: Alman Klaus Knopper tarafından geliştirilmeye başlanan Debian tabanlı bir tür live CD.Sabit sürücünüze kurulum gerektirmeden ve sürücünüzdeki dosyalara bir zarar vermeden kullanabileceğiniz Knoppix, dünyada en çok tercih edilen live CD olma özelliğini taşıyor. Knoppix, özellikle Linux'la yeni tanışıcak olanların, Linux'un nasıl birşey olduğunu görmek isteyenlerin denemesi gereken bir dağıtım. Ve ayrıca da bir çok sistem yöneticisinin de kullandığı Knoppix sayesinde bilgisayarınız da hangi işletim sistemi yüklü olursa olsun, sabit sürücünüzdeki dosyalarınızı yedeklemek için kullanabilirsiniz.

Artısı: Kullanılabilirliği fazla olması, tek CD içerisinde standart tüm programları bulabileceğimiz ve dosya kurtarma işlemlerinde çok rahat işlem yapabileceğiniz bir live CD.

Eksisi: Yok.

...

SuSE

Web Sitesi: http://www.suse.com
Köken: Almanya
Paket Yönetim Sistemi: RPM
Standart Masaüstü: KDE
Ücret: Ücretli (Ayrıntılı bilgi ıçin web sitesine bakınız)
Türkçe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: i586
Son Sürüm: 9.1

Hakkında: SuSE'nin diğer dağıtımlar arasındaki en büyük farkı lisanslanma şekli, multimedya özellikleri ve YaST adındaki denetim masasıdır.Çoğu Linux dağıtımından farklı olarak GNU/GPL olmayan SuSE'de bunun sebebi olarak YaST denetim masası oluşturuyor.Sisteminizle ilgili her türlü ayarı ve düzenlemeyi YaST sayesinde kolaylıkla yapabilirsiniz.Kullanıcıya büyük kolaylık sağlayan YaST'ın hem grafik hem de konsol ekranda kullanılabilir özelliği bulunmaktadır.Ve diğer birçok dağıtım kendi denetim masalarını YaST'a benzetmeye çalışıyorlar.Ne kadar başarılı oldukları konusu tartışılır.. Özellikle Avrupa ve Amerika'da büyük ilgi göre ve birçok kullanıcısı olan SuSE, kurumsal alanlarda tercih edilen ilk dağıtımlar arasında yer alıyor. Bundan kısa bir süre önce Novell şirketi tarafından satın alındı.Novell'in SusE'yi satın alması sonrasında YaST'ın GPL olucağına dair bir çok dedikodu çıkmasına rağmen söz konusu şirketten net bir açıklama gelmedi. SuSE, kolay kullanılabilir arayüzü ve bilgisayarınızla ilgili her türlü ayarı rahatca yapabileceğiniz YaST ile yeni kullanıcıların ilk tercihleri arasında alıyor.

Artısı: Multimedya özelliklerine, görsel arayüze önem vermesi ve YaST denetim masasının kolay kullanılabilirliği kullanıcı için rahatlık sağlar.

Eksisi: YaST ve Sax gibi bir kaç SuSE programının açık kaynak kodlu olmaması ve bu sebebden internette full sürümlerinin bulunmaması.

...

Debian GNU/Linux

Web Sitesi: http://www.debian.org
Köken: Global
Paket Yönetim Sistemi: DEB
Standart Masaüstü: GNOME
Ücret: -
Türkçe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: Alpha, Arm, HPPA, i386, IA64, m68k, Mips, PPC, S390, Sparc
Son Sürüm: 3.0r2 woody(stable)

Hakkında: 1993 yılında Ian Murdock tarafından projelendirilen, günümüzde dünyanın dört bir yanındaki geliştiriciler tarafından geliştirilen Debian, Linux camiasında diğer dağıtımlar arasındaki "en özgür" dağıtım olarak bilinir. Günün her saati gelişime açık olan Debian'ın farklı sürümleri mevcuttur.Bunlar woody, sid ve sarge'dir. Woody stable(kararlı), sarge testing(test aşamasında) ve sid unstable(kararsız) olarak anlamları vardır. Kendi paket yönetim sistemi olan DEB'ı kullanan Debian, diğer dağıtımlar arasında en çok farklı işlemci de çalışabilme özelliğine de sahip. Özellikle yeni kullanıcılar için geliştirilmiş olan APT-GET paket yükleme sistemi ilk olarak Debian dağıtımında bulunmaktadır. Ancak yine de orta derecede br Linux bilgisine sahip kullanıcıların kullanmalarını tavsiye edebileceğimiz Debian, kendini "en özgür" hissedenlerin kullanmaları gereken bir dağıtım.

Artısı: GNU GPL görüşünü en çok savunan dağıtım olması ve gelişiminin çok hızlı yapılması.APT sistemi ile kolay program indirip kurma özelliği.

Eksisi: Kurulum ve kullanım sırasında grafik arayüzün kullanılamaması yeni kullanıcı için zorluk oluşturmaktadır.

...

Gentoo Linux

Web Sitesi: http://www.gentoo.org
Köken: ABD
Paket Yönetim Sistemi: SRC (Portage)
Standart Masaüstü: -
Ücret: -
Türkçe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: x86, AMD64, PPC, SPARC, MIPS
Son Sürüm: 2004.1

Hakkında: FreeBSD ve Linux geliştiricisi olan Daniel Robbins tarafından kodlanmaya başlanan Gentoo, gelişimini uzun süre FreeBSD'ye benzeyerek geçirdi.Daha çok orta ve daha üst düzey Linux bilgisine sahip kullanıcıların tercih ettiği bir dağıtımdır. Ev kullanıcısının rahatlıkla kullanabilmesi için hızlı bir internetin ve standart seviyedeki bir bilgisayarın gerekli olduğu Gentoo'da program kurma kolaylığı "emerge" adlı sistem ile hazırlanmıştır.Bu sistem sayesinde herhangi bir programı internetten indirme, kurma ve derleme işlemini "Makefile" komutundan daha kolaylıkla yapabilirsiniz. Yeni kullanıcılar için kısaca "öğrenilmesi çok şey var" olan Gentoo Linux'u daha teknik ve komutlarla kullanmak isteyenlerin denemesi gereken bir dağıtım olabilir...

Artısı: Initscript ve portage özellikleri.

Eksisi: Paket ve program derlemek için standart donanımda bir bilgisayara ve portage sistemi için iyi bir internet bağlantısına sahip olmanız sizin yararınıza olacaktır.

...

Slackware Linux

Web Sitesi: http://www.slackware.com
Köken: ABD
Paket Yönetim Sistemi: TGZ
Standart Masaüstü: KDE
Ücret: -
Türküe Dil Desteği: Var
Işlemci Mimarisi: i586
Son Sürüm: 9.1

Hakkında: 1992 yılında Patrick Volkerding tarafından geliştirilmeye başlanan Slackware, en eski Linux dağıtımı olma özelliği taşıyor.Herhangi bir paket yönetim sistemi tam olarak barındırmayan Slackware, Linux camiasında kod sevdasından vazgeçmeyen çok az dağıtım arasında yer alıyor. Kurmak istediğiniz programı tar.gz veya tgz olarak kaynak koddan kurmak zorunda olduğunuz için yeni ve orta ölcekli bilgiye sahip kullanıcılar için pek tavsiye edilmeyen bir dağıtım olma özelliğini taşıyor. Kararlı bir altyapıya sahip olmasına rağmen sunucu makinelerde pek tercih edilmeyen Slackware Linux'u isteğe ve bilgi kapasitesine göre kullanabilirsiniz.

Artısı: Bilen kullanıcı için oldukca iyi ve kararlı bir yapıya sahip.

Eksisi: Program kurulumunun kaynak koddan yapılması sebebiyle herhangi bir programı güncellemek veya silmek istediğinizde sorun yaşayabilirsiniz.Rahat kullanmak için Linux bilgi seviyesinin üst düzeyde olması tavsiye edilir.

https://www.chip.com.tr/forum/

mrcplus
04-06-2005, 20:20   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
564 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2005

lazrailefsanesi iyi bir cevap yazmış.Ben sana şunu söyleyebilirim ki önce kendi yapmak istediklerini bir sırala.Sen linuxtan ne istiyorsun önce onu belirt ondan sonra ise gerekli yazılımı seç.Çünkü linux dağıtımları arasında farklar büyük değil ama çok.Ve bu yüzden önceden bir seçim yapmak gerekiyor(bana göre tabi böyle:)

gmax136
05-06-2005, 13:57   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
108 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

ben php C++ gibi seylerle uğrasıyorum.yani hangi linux bana gelistirme oratamını saglar

PaladinX
05-06-2005, 21:22   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
225 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

Hepsi sağlar ancak tavsiyem Debian olacaktır. Bu arada Knoppix'de aslında bir debian dağıtımı sayılır.




mrcplus
05-06-2005, 22:45   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
564 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2005

debian ama pro kullanıcılar için gibime geliyor.Çünkü işlevselliği fazla ama kullanımı zor:)

c++ yada php yi tüm linux dağıtımları sağlar paladinx in dedigi gibi.Ama eğer ilk kullanıcı isen sana mandriva yi öneririm.Kolay kullanımlı ve ilk kullanıcılara hitap ediyor.

Recep Baltaş
06-06-2005, 17:05   |  #7  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

PARDUS u unutmayalım...Tübitak tarafından geliştirliyor...

(Bilgilendirdiğin için sağol) PaladinX

Son Düzenleme: Recep Baltaş ~ 07 Haziran 2005 15:53
PaladinX
06-06-2005, 21:15   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
225 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

Bir yanlış anlamayı düzelteyim.

Uludağ = Ulusal Dağıtım

atlantis
10-06-2005, 11:56   |  #9  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
52 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2004

En iyi dağıtım diye birşey yoktur. En iyi yapılandırılmış Linux vardır.

gmax136
12-06-2005, 17:53   |  #10  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
108 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

pardus berbat olmus... 512 Mb ram 2.6 ghz de bile takılıyo.ayrıca com ortundaki mouse leri tanımıyo

atlantis
14-06-2005, 12:22   |  #11  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
52 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2004

Pardus daha geliştiriliyor. Dağıtılan cdler kurulan sürümün neye benzeyeceği konusunda fikir vermek amacı ile tasarlanmıştır.

sherlockholmes
15-06-2005, 11:15   |  #12  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
202 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2004

yeni başlayan birisi için mandrake öneririm ...

SeRBoY_WHiTe
16-06-2005, 16:56   |  #13  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
390 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2004

Yazılım geliştirmek için RedHAT yani yeni adıyla Fedora oldukça başarılı. Bu konuyla ilgilenen arkadaşlar göz önünde bulundursunlar!...

meftun
12-08-2005, 09:41   |  #14  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2005

ESSELAMUN ALEYKÜM! Arkadaşlar Mandrake 10.1 in türkçe desteği varmı???
Ayrıca kullanan varsa nasıl, acaba beğenmişmi????????

SoulstalkeR
03-11-2005, 18:16   |  #15  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2005

Aleyküm Selam.Begenmek derken ne demek istediğini tam olarak anlayamadım ama ben kullandım.Türkçe dil desteği var.Suan fedora 4 kullanıyorum ve oda oldukça iyi.Tavsiye ederim..

OBA
26-11-2005, 22:14   |  #16  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,757 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2005

walla ubuntu yada suse der geçerim

SukurMuhacir
05-04-2006, 10:29   |  #17  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
107 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

Bu ay Chip Armador isbirliği ile ücretsiz olarak dağıtılan Chip Os' u deneyebilirsiniz. Nisan sayısında!Göz kırpma

Doruk-C
17-04-2006, 14:45   |  #18  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
8 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

Ben Fedora Core 4 kullaniyorum. Bir cok Linux versiyonuda kullandim. Tercihim Fedora.

44cihan44
18-04-2006, 23:03   |  #19  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
59 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

önce pardus unutmayalım lütfen sonra suse linux derim

SukurMuhacir
20-04-2006, 00:31   |  #20  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
107 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

Chip Osss bağımlısı olucaksınız deneyinn.. aaa :)

SeRBoY_WHiTe
20-04-2006, 23:05   |  #21  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
390 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2004
SukurMuhacir
Chip Osss bağımlısı olucaksınız deneyinn.. aaa :)
:) Tamam Chip Os var biliyoruz! Ama bu reklamın bir ayarı yok mu?

SukurMuhacir fırfır yok  fırfır yok. Düz oynayacaksınız!

SukurMuhacir
21-04-2006, 10:06   |  #22  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
107 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

:)Sanada Chip OS kuralım Sonra Chop OS um yok die Ağlama!


SeRBoY_WHiTe reklam konusunda haklısın belki bir sınır olmalı ama bizler Ubuntu nun fedoranın suse nin bu kadar reklamını yaparken tamamiyle Türk ekibi tarafından geliştirilmiş olan bir dağıtım(lara)-a bence her alanda destek olmalıyız.... Kaldi ki insanlar bunu para ile satmıyor biliyorsun...

Son Düzenleme: SukurMuhacir ~ 21 Nisan 2006 10:26
SeRBoY_WHiTe
21-04-2006, 12:35   |  #23  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
390 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2004
SukurMuhacir
:)Sanada Chip OS kuralım Sonra Chop OS um yok die Ağlama!
Bırak sosyal mesaj vermeyi kardeşim! :)

Saka bir yana destek konusunda zaten gereken elbette yapılacaktır. Ama bu desteğin sürekliliği için milliyetçi bir yaklaşımdan daha fazlası gerekiyor. Yani Fedora, Mandriva vs. yi kefenin bir yanına Chip OS'u diger yanına koyunca aradaki fark çok fazla olmamalı!

Tabi gerçekten bu konuda iddialı davranmak istiyorsanız...

SukurMuhacir
21-04-2006, 13:53   |  #24  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
107 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006
SeRBoY_WHiTe
Bırak sosyal mesaj vermeyi kardeşim! :)
Alırım Mandrivanı! dedik ve Mandriva Gold parter olarak Mandriva tabanlı bir işletim sistemi geliştirdik. Bence bir incele sonra konuşalım ;)Swot analizleri yapıldı sistemin artı yanları da eksi yanları da var elbette ancak çok ilerisinde yada çok gerisinde denemez biz denk bir işletim sistemi hazırladığımızı düşünüyoruz yani bahsettiğimiz işletim sistemlerini yakalamış bir işletim sisteminden bahsediyoruz. Milliyetçilik konusuna gelince bu milliyetçilik gözetilerek yapılan bir çalışma değil ürünün amacı Türkiye'deki bilgisayar kullanıcılarını en kolay şekilde Linux tabanlı işletim sistemlerine geçirmek. Bunların uzun uzun avantajlarını yazmayacağım zaten biliyorsunuz. Diğer yandan bakınca bahsettiğimiz dağıtımları da kötülemiyorum ancak, bu benim sahsi kanaatim, linux ile ilk kez tanışan Türkiye'deki kullanıcılar rahat destek alabilecekleri ve alışkanlıkları çerçevesinde hazırlanmış olan Chip Os ile başlamalılar.

Sizin gibi Gençleri Chip Os'çu görmek isteriz biz! :)

Son Düzenleme: SukurMuhacir ~ 21 Nisan 2006 13:56
Banned
21-04-2006, 21:21   |  #25  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
1,148 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

ben pardus kurdum 4 port lu adsl modem i tanımayınca bende tanıtamayınca vaz geçtim...
sistemim p3 128mb ram 8 mb vga acer travelmate 734TX
cesaret edemiyorum açıkçası
saygılar...