ERP nedir, ne işe yarar? Basitçe ERP

CoSTa
25-09-2020, 15:55   |  #1  
CoSTa avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2020

Son dönemde özellikle çok sık duyulan ERP'yle ilgili basit anlatımlı bir makale: ERP yani kurumsal kaynak planlama, işletmelerin kaynaklarını örneğin; insan kaynakları, fiziksel kaynaklar, finansal kaynaklar gibi bir araya gelmesini sağlayarak uçtan uca yönetilmesini ve verimli şekilde kullanılmasına ortam hazırlamak veya desteklemek üzere ortaya çıkan sistem ve yazılımların genel ismidir. 

Temel  bir ERP yazılımı işlem oluşturabilmek için bilgisayarın değişik yazılım ve donanımlarını kullanır. ERP sistemleri genel anlamıyla çeşitli verilerin tutulabildiği bütünleşmiş bir veritabanı sistemini kullanırlar.

ERP sistemleri müşteri isteklerinin müşteri temsilcileri ile alınıp yükleme işlemi yapılana dek ve şirketin gönderdiği fatura bilgileri gibi bütün verilerin saklandığı yerdir. Üretimin devam edebilmesi için plan oluşturma ihtiyacı ile doğan ERP ‘nin tam açılımı Enterprise Resource Planning’tir. Her ne kadar planlama ismi ile tanınmış olsa da aslında yapılan iş yönetme anlamındadır. Planlamaya veri olanağı yaratan bu altyapı yazılım ile beraber pek çok donanım da barındırdığı fazla sayıda bileşen içerir.

ERP projeleri hızlı ve iyi yararlar sağlar. Bu yararlar paradan tasarruf ederken, verimlilik fazlalığına dek uzanırken; aynı sırada çok daha etkili şekilde karar durumunun yönetim kademesine kazandırmayı olanaklı kılar.

ERP NE İŞE YARAR?

“ERP ne işe yarar?” sorusuna cevap olarak ise tam da bu ürün yetenekleri ile örtüşen bir cevap görünür. ERP yazılımına geçiş ilk olarak işletmenin işletmeyi tanımlama böylelikle bütün iş ve süreçlerini göstermesi anlamına geldiğinden İşletme süreçlerinin standart hale gelmesini kolaylaştırır sadeleştirir. Bu sadeleşme ise direkt olarak işletmenin giderlerinde azalma ve zamanı kaliteli kullanma konusunda yardımcı olur.

ERP yazılımları işletmenin tüm bölümlerini birbirine kenetleyen bir yapıya doğru işletmeyi sürüklerken işletmeye çeşitli yönlerden bakılan konu ve işler için bölümler ve süreçler arası uyum sağlanarak aynı dilin oluşmasına destek sağlar. Böylelikle işletmenin sözlü iş biçimleri sayılara verilere ve raporlara geçilerek işletmenize ve yöneticilere nesnel bir karar alma olanağı tanır.

Uyumsoft web tabanlı ERP çözümleri sizi hemen hemen tüm süreç ve sistemleri ile izlenebilir bir işletme olmanızı sağlayan çözümleri entegre yapılarla onaylandığından dış dünya ile etkileşimlerinizi tedarikçinizden müşterinize bankalardan kurumlara bütün işlerinizi ekranınızdan rahatlıkla ve rekabet şartlarına uygun kolaylıkta yönetmenize yardımcı olur.