ESP Nedir? ESP ne işe yarıyor? Nasıl çalışıyor?

CoSTa
25-09-2020, 15:52   |  #1  
CoSTa avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2020

ESP nedir diye merak edilenler için basit bir anlatım... Otomotiv alanında yaşanan hızlı gelişmeler ve sürekli olarak ilerleyen teknoloji ile beraber, artık araçlardaki güvenlik sistemleri de gün geçtikçe daha ileri seviyelere taşınıyor.Güvenlik sistemlerinde yaşanan bu gelişme sürüş güvenliğini arttırdığı gibi aynı zamanda sürüş konforunu da arttırıyor. İleri seviye güvenlik sistemleri özellikle üretimi 2000 yıllarından itibaren başlayan araçlara sık sık uygulanıyor.Otomotiv güvenlik sistemlerinin ortaya çıkardığı son teknolojilerden birisi olan ESP yani Electronic Stability Program araç sürücülerinin hem yol ile hem de araç ile uyumlu hale gelmesini sağlıyor.


ESP NE ANLAMA GELİYOR

Tüm otomotiv sektörü için fark yaratan ve devrim niteliğinde olan ESP ileri teknoloji donanımlarından birisidir. ESP (Electronic Stability Program) adından da anlaşılacağı gibi denge, dayanıklılık, sağlamlık, kararlılık kavramlarını barındırıyor ve bu kavramların karşılığını sağladığı donanım ile kullanıcılara sunuyor. ESP özellikle dış etkenlerden kaynaklı olarak sürüş güvenliğini ve konforunu sarsabilecek olan ya da aynı durumun sürücüden kaynaklı olarak gerçekleştiği durumlarda da aracın durmasını engelleyerek etkilenmemesini sağlıyor.

Electronic Stability Program (ESP) Donanımı Nasıl Çalışır?

ESP programı çalışırken kilitlenmeyi önleyen fren sistemi diğer adı ile ABS ve ASR yani diğer bir deyişle patinaj önleme sistemleri ile bütünleşmiş halde çalışmasını sürdürüyor. Eğer aracınızda ABS ve ASR sistemleri var ise ESP sistemi de beş farklı donanımı ile organize hale gelerek uyumlu bir şekilde çalışmayı sürdürüyor ve ihtiyaç duyulan noktalarda hızlı şekilde devreye giriyor.

ESP programı sunduğu donanımların yanı sıra aynı zamanda da araç sürücüsünün davranışlarını ve sürüş sırasında aracından beklentilerini de sürekli olarak analiz ediyor ve bu analizlerinden yola çıkarak meydana gelen sapma durumlarında devreye girerek sürüş standartlarını koruyor. Herhangi bir tehlike anında ESC donanımı tekerlek algılayıcı, hız algılayıcı, direksiyon algılayıcı,fren basıncı algılayıcı ve elektronik kontrol ünitesi ile birlikte uyumlu olarak çalışır ve beklenmedik durumlarda aracın normal durumunun korunmasını, tehlike anlarının atlatılmasını sağlar.Tüm bu donanımlar sayesinde aracın kontrolden çıkması önlenerek sürekli olarak kontrol altına alınır ve güvenli bir sürüş ESP donanımı sayesinde sağlanmış olur.