Evimde harici ses kartı kullanamıyorum

Doriyella
07-02-2021, 04:09   |  #1  
Doriyella avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2021

Hepinize merhaba. Yakın zamanda kondenser mikrofonlarla ilgili bir sorun yaşadım. Sorunu çözemediğimden ve tam olarak sorunun neyden kaynaklandığını anlamadığımdan dolayı buraya yazmak istedim. Durum biraz karışık, o yüzden tane tane ve uzunca yazacağım şimdiden kusura bakmayın. 

Yaklaşık 2 ay kadar önce kendime bir kondenser mikrofon almak istedim. Daha önceleri bir haftalığına arkadaşımdan HyperX Quadcast USB mikrofonunu ödünç almıştım. Onun dışında  evimde USB bağlantılı hiçbir profesyonel mikrofon kullanmadım. 

HyperX Quadcast USB bağlantılı mikrofonumu kullanırken çok rastgele şekilde ses tamamen kesiliyor, dip ses bir anda artmaya ve frekans bozulma sesleri geliyordu. Ama bir kaç tak çıkardan sonra veya biraz bekleme sonucunda mikrofon kendini toparlıyor, tekrardan eski performansına dönüyordu. Mikrofonla fazlaca zaman geçirmediğimden dolayı detaylı olarak sorunun ne olduğunu anlamadım. Fakat mikrofonun bozuk olmadığını biliyordum. Çünkü arkadaşım aktif olarak kullanıyordu.

Yaklaşık 2 ay önce kendime bir kondenser mikrofon alma kararı verdim. Uzun zamandır bunun hayalini kuruyordum ve gerekli parayı biriktirdim. Piyasadaki en ucuz kondenser mikrofon olan BM-800'ü tercih ettim. Fakat araştırdığmda mikrofon ''48V güç kaynağı ile tam performansını gösterir'' yorumlarıyla karşılaştıktan sonra, BM-800'ün yanına bir de 48V güç kaynağı almaya karar verdim.

Mikrofonum elime ulaştı. Güç kaynağını bilgisayara USB yoluyla bağladım. BM-800'ü ise XLR kablo ile güç kaynağına bağladım. Sesi bilgisayara iletmek için ise güç kaynağından bilgisayara, bir ucu XLR girişi bir ucu ise 3.5mm jak girişi olan bir kabloyla bağladım. 

İlk saatler mikrofondan güzel verim aldım. Saatler ilerledi, arkadaşlarla konuştum. Daha sonra sesim bozulmaya başladı tekrardan rastgele şekilde ses tamamen kesiliyor, dip ses bir anda artıyor ve frekans bozulma sesleri tekrardan geliyordu. Başka cihazlarda deneme yaptım. Güç kaynağını laptopuma bağladım. Sonuç aynı. Dip ses kesilmiyor. Kendimi duyamayacağım şekilde dip ses var. Bazen kesiliyor bazen kesilmiyor.  Laptopumdan sonra güç kaynağını direkt prize bağladım, 3.5mm jak girişine ise kendi telefonuma bağladım. Sonuç aynı. 

Sorunun kablolardan kaynaklanabileceğini düşündüm. Kabloları oynattım, dip seste herhangi bir değişiklik olmadı. Temassızlık gibi bir sorun yoktu. Aklıma mikrofonu direkt olarak bilgisayara bağlamak geldi. Güç kaynağını çıkarttım ve 3.5mm jak girişine direkt olarak mikrofonu bağladım. Dip ses kayboldu. Sesim güç kaynaklı mikrofondan daha temiz geldi. Daha sonra güç kaynağını direkt olarak bilgisayara bağladım ve mikrofonu bağlamadım. Güç kaynağı kendi kendine parazit yapıyor ve dip ses çıkarıyordu. 

Ürünü iade etmeye karar verdim. Sorunun güç kaynağından dolayı olduğunu düşünerek. Yeni bir ürün almaya karar verdim. Bu sefer içinde ses kartı ve güç kaynağı bulunan bir ürün alacaktım. Scarlett Solo Studio 3rd Gen paketini satın aldım. İçinde Scarlett solo ses kartı ve aynı markanın kondenser mikrofonu bulunuyordu. Ürünü sipariş verdim ve kullanmaya başladım.

USB ile ses kartını bilgisayarıma bağladım. Daha sonra mikrofonu ses kartına bağladım. İlk 2-3 saat her şey çok iyiydi. Sesim tamamen temiz dip ses olmadan ve o parazitler olmadan geliyordu. Anneme mikrofonumu gösterdim bir kaç kayıt denedik. Ben bilgisayarın başına tekrar oturdum ve inceden bir dip ses gelmeye başladı. (elim ayağım titriyor sinirden bunu yazarken) Ve aniden aynı dip ses veya parazit ne derseniz o gelmeye başladı ve kayıt hayallerim mahvoldu. Tamamen rastgele geliyordu. Ürüne sinirlenip paketine geri koyuyordum sonra açıp kullanıyordum ve sorun yok gibiydi. Sabah uyandığımda takıyordum ve tekrardan dip ses geliyordu. Ve bu periyotlar garip hissettirdi çünkü eğer dip ses geliyorsa cihaz değiştirmem bir işe yaramıyordu. Her cihazda aynı dip ses geliyordu. Ama dip ses olmadığı zamanlarda cihaz değişitirince de dip ses gelmiyordu. Yani bir sorun varsa bu hep olmaz mıydı? Neden farklı zamanlarda olduğunu anlayamadım.

Araştırmalarım sonucunda sorunun elektiriksel olabileceği ve binanın topraklamasının yapılmamış olabileceği konusu üzerinde kafa yordum. İstanbul'da yeni bir sitede kiradayım. Sitemizde çok fazla kişi oturuyor ve binanın topraklamasının yapılamaması imkansız. Topraklamamız var. Her prizde var. Zaten ses kartını farklı prizlere bağladığımda da sorun aynı değişmiyor.

Ve en garip olan da şu:  Laptopumu prizden çıkardım. Dışardan gelen herhangi bir elektiriklenmeye maruz kalmasın diye. O durumda, laptopun kendi şarjını kullanırken mikrofonu ve ses kartını bağladım. Ve dip ses sorunu geçmedi. Sabitti. 

Kendi bilgisayarımda kulaklıklı mikrofon kullanıyorum. Ve böyle bir sorun yaşamıyorum. Kulaklıklı mikrofonum USB ile değil 3.5mm jak girişi ile bağlanıyor. Sanırım bu yüzden parazit sorunu yaşamadım. 

Çalıştırmak için güç gerektiren aletlerde parazit yapıyor olarak algıladım ben sorunu. Fakat ben sözelciyim. Elektrikten, akımdan bir şey anlamam. Olasılıkları değerlendirirsem, bana gelen tüm mikrofonlar bozuk olabilir. Evet böyle bir şey olabilir. Gerçek hayatta da çok şanssız biriyimdir. Oturduğum sitede jammer gibi bir şey olabilir. Gerçekten bilmiyorum. Bu mikrofonu etkiler mi onu da bilmiyorum. 

Ne yapmalıyım, bu sorun sizce nedir, kayıt alamayacak mıyım, taşınmalı mıyım, çok mu şanssızım? Lütfen bana bu konuda yardım edin. Hepinize şimdiden teşekkürler.

Son Düzenleme: Doriyella ~ 07 Şubat 2021 04:21 Neden: imla
excel_mustafa
07-02-2021, 14:08   |  #2  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 545
4,443 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2012

mikrofonun yakınındaki sinyal yayan modem, telefon vb herşeyi kapat. kabloları yalıtkan bir malzemeyle kapat (kumaş veya bez gibi). bir de marka araştırması yapmadan bu tür cihazları alma pahalı olduğu kadar çok dandik olanları da var.

Son Düzenleme: excel_mustafa ~ 07 Şubat 2021 17:09
Doriyella
07-02-2021, 15:21   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2021

Harici ses kartı aldım, piyasadaki iyi ses kartlarından olan scarlett solo ses kartı var. Aldığım set yaklaşık 2 bin liraydı. Setin kalitesiz olduğunu zannetmiyorum. Evimde olan herhangi bir şeyden kaynaklandığını zannetmiyorum. Evin farklı yerlerinde mikrofonu denedim. Modem uzağımda, telefonu da uzaklaştırmıştım.

excel_mustafa
07-02-2021, 17:08   |  #4  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 545
4,443 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2012

giriş seviyesi ses kartlarında dip ses sorunu kronik ama gürültü engelleyici ile giderilebilir. alttaki ürünü bi incele:

https://www.infomusicshop.com/behringer-di100