External HardDrive Performansı

HPQ-User
20-07-2011, 17:32   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

Barış Parlan sormuş:
Grafik Tasarım sektöründe çalışmaktayım, günde 10 saatten fazla bilgisayar kullanımım mevcut. Daha önce Seagate 320Gb External harddrive'ım vardı, daimi olarak film ve müzik arşivimi saklar ve oradan kullanırdım. Zamanla harddrive'dan kulakla rahatlıkla duyulabilecek rahatsız edici ve arıza olduğu belirgin bir "cızırtı" sesi gelmeye başladı. Western Digital 500 Gb aldım, yedekleme yaptım. Bir süre sonra onda da bu problem belirdi. "Bir süre" ifadesi ortalama 1 Yıla tekabül etmekte.

Bu cızırtılar başladığı anda yapılabilinecek tek şey cihazı doğrudan usb bağlantısından çekerek çıkarmak, başka hiç bir şey engellememekteydi. Uzunca süre araştırdım, ebay'den kaliteli usb bağlantı kabloları getirtdim sırf harddrive'lar için, ancak çözüm olmadı. En sonunda bir tane 2TB harddrive aldım ve bütün program ve bilgilerimi ona aktardım.

Sorum şurda başlıyor, artık eski bağlantı kabloları ile neredeyse 10 saniyeden fazla açık kalamayan eski harddrive'larım, yeni gelen 2TB'lık harddrive'ın usb kablosu ile (ki eskilerinden bariz farklı bir kalınlığı mevcut bu kablonun) hiç problem çıkarmadan çalışmaya başladı, o kadar aramama rağmen bu kalınlıkta bi usb 2.0 kablosu daha önce hiç görmemiştim.

Şu anda kararsızım, müziklerimi sürekli olarak externalden dinlemek ve film seyretmek onun kullanımını çok arttırdığından dolayı böyle arızalar oluyor diye düşünüyordum, ancak kablonun eski harddrive'ları çalıştırması ile kararsız kaldım.

Sizce harddrive'ın bu cızırtı seslerinin esas sebebi nedir? müzik dinlemek gibi daimi disc spin yapan işlemler harddrive ömründe belirgin azalma yaratırmı? Kendi kabloları ile cızırtı yapan cihazların yeni kalın kablo ile bir arıza vermemesi onların ömür olarak ne kadarlık kullanımı kaldığını gösterir mi?

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows 7
Sistem Özellikleri:
Western Digital 2TB External Hard Drive
Western Digital 500Gb External Hard Drive
Seagate 320 Gb External Hard Drive

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:5.0) Gecko/20100101 Firefox/5.0