Facebook spam reklamlara lanet olsun! Canımdan bez

radyoaktif
18-07-2013, 03:40   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
237 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Arkadaşlar iyi günler. Facebook kullanıcılarından sürekli ve istem dışı gelen oyun istekleri, etiketlemeler vs gibi durumlardan nefret eden birisi olarak korktuğum benim başıma geldi ve bu yüzden akrabağlarım dahil bu illet reklamlara ve etiketlenmelerine dayanamayıp beni silmeye başladı. Facebook da 15 gündür lanet olası bir spam reklam virüsü hesabıma bulaştı. Samsung S3 ve S4 reklamı yapan bu spam beni samsungdan soğuttu!

Sitenin adı, reklamın altında değişik domainlerde gözüküyor ama site aynı tabi.

www.tmoci3vpnetyarnt7d.tk/

www.8N47qjzO.tk

2 domainde de açılan lanet site bu;

Ne yaptıysam yapayım bu spam reklamların, profilimde 2 günde bir 20 civarı arkadaşımı etiketleyerek benim adıma paylaşım yapmasını engelleyemedim ve her seferinde bu paylaşımları kaldırıyorum tabi kaldırırken engelle gibisinden bi seçenek yok. Sadece kaldırıyorum. Lakin ertesi gün tekrar duvarımda yayınlanıyor.

Combofix ve Spybot ile PC'yi tarattım lakin her taramada combofix her zamanki şeyleri buluyor spybot da kaale değer birşey bulamıyor. Zaten bilgisayarı temiz kullanan birisiyimdir. Öyle tanımadığım hiç bir linkede tıklamam, facebook uygulamalarınıda sevmem. Son 20 gündürde bilgisayara birşey yüklemedim. Virüs programı olarak kaspersky internet security 2013'ü kullanıyorum. Yani buna rağmen bu virüs nasıl bulaştı anlamadım. Tabi ben facebook hesabımdaki bu spam reklamların nedeninin virüs olduğunu düşünüyorum zira facebook hesabımdaki bütün ayarları yapmama rağmen bu reklamları durduramıyorum. Ee en son çare olarak akla "bilgisayarımın içinden bir şey buna neden oluyor" düşüncesi geliyor!

Facebook gizlilik ayarları şu şekilde;

1-) Uygulama olarak sadece 5 aydır oynadığım Stormfall oyunu var ve onada benim adıma paylaşımda bulunma yetkisini vermedim zaten ki bu soruna yol açan bu uygulama değil. Çünkü bu spam reklamlar 15,20 gün önce başladı.

2-) Facebook Reklamları kısmında kimsenin adına paylaşım yapmamak için Üçüncü şahıs siteleri ve raklamlar kısmını "Hiç kimse" olarak da değiştirdim

3-) Zaman tüneli ve etiketleme ayarlarında ise herşeyi neredeyse "sadece ben" olarak değiştirdim ki en azından bu spam reklamı benim adıma tekrar yayınlanırsa bile en azından millet görmesin yada etiketlenmesin. Yada arkadaşlarımı da etiketleyerek benim adıma paylaşım yapmasın yada virüsün bulaştığı başka bir arkadaş tekrar beni etiketleyerek virüsü bana bulaştırmasın vs. Bu arada kullandığım tarayıcı chrome ve idm'den başka hiç bir eklenti yüklü değil.

Ama nafile. Bütün bunlardan sonra bile her 2 günde bir bu spam telefon reklamı duvarımda milletide etiketleyerek paylaşıma devam ediyor. 6 yıllık face hesabım bu. Ne yani böyle bir sorun yüzünden ergen gibi hesabı kapatıp yeni hesaplar mı açacağım? Bu ne nalet bir olaydır böyle? Yokmu arkadaşlar bunun bir çözümü? Yardımcı olursanız sevinirim.

radyoaktif
18-07-2013, 14:33   |  #2  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
237 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008
Alıntı: cleverman  
1)Öncelikle bütün arkadaşlarına Facebook Hesabı'nın virüsler tarafından ele geçirildiğini yaz! 

2)İkincisi arkadaşlarının yukarıdaki reklamları görüntülemesi veya yukarıda belirttiğin siteye girmeleri durumunda virüsün onlara da yükleneceğini ve onlardan da tekrar sana yükleneceğini unutma!

3)Daha sonra sistemine temiz bir format at!

4)Sistemi hazırladıktan sonra free Comodo Internet Security Suite'i yükle! Comodo Dragon Virtual Browser da security suite ile beraber yüklenecektir ve bundan sonra Facebook Hesabı'na yalnızca virtual browser ile gir veyahut Google Chrome'u sandbox ile kullan veyahut Comodo Virtual Kiosk'u kullan! Aslında tüm internet aktivitelerinde virtual browser veya virtual kiosk kullanmanı tavsiye ederim.

5)Ayrıca temiz sistemde virtual browser ile Facebook hesabının şifresini de mutlaka değiştir!

6)Eski sistemindeki hiçbir yazılımı yeni sistemine taşıma ve usb diskinin de enfekte olmadığından emin ol!

Bu virüsün çalışma prensibini tam olarak bilebilmem mümkün değil ama problem bu şekilde bitecektir...

 Cevap için teşekkürler.

1) Spamın ortaya çıktığı ilk günlerde yaptım.

2) Diğer insanlar da benim gibi bu virüs konusunda çok dikkatli ve böyle saçma sapan şeylere tıklayacak bilinçsizlikte arkadaşım yok. İşin garibi; zaten bu spam'ın hesabına bulaşması için herhangi bir linke tıklayıp uygulama beğenmenede gerek yok. Yani linke minke tıklamadan, uygulama beğenmeden bulaştı bu bana. Yoksa ben zaten hiç bir linke tıklamam, uygulama beğenmem.

3) Facebook daki saçma sapan bir spam yüzünden tertemiz bilgisayarıma format atmayı tembellik addederim. 

Diğer maddelerde 3. maddeden sonra iptal oldu :)

Bu spam virüsünden kurtulmanın en mantıklı açıklaması olan yönteminin combofix olduğunu düşündüm. Zira konuyu şöyle açıklıyordu bilir kişi;

Combofix aslında USB ile bulaşan virüsleri temizlemek için üretilmiş Spam programıdır. Facebook virüsü de USB ile bulaşan virüslerle aynı algoritma ve yapıya sahip olduğu için bu programı kullanmamız gayet yararlı olacaktır.

Ama buda çare olmadı. Ve böyle abuk bir sorun için format atmanın dışında bir çare buluncaya kadar formata hayır. Genede yardım için teşekkürler.

Son Düzenleme: radyoaktif ~ 18 Temmuz 2013 16:46
murat5038
18-07-2013, 20:29   |  #3  
murat5038 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 681
6,682 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2012

Combofix spam aracı değil bunu aklınızda bulundurun :), Kaspersky kurulu bir bilgisayarda virüs bulaşması çok zor(Tabi kapalı değilse bulaştığında)

Bu bir spam değil Eğer senin adına bir paylaşım yapılmış ise Facebooka kayıtlı email adresini bir kampanya veya bir yere üye yapmışsın ve arkadaşlarına paylaşma yetkisi de vermiş olabilirsin.

Eğer Senin adına paylaşım yapan yok ancak Diğer kişilerden bu mesajlar geliyorsa sende bir problem yok onlarda sorun vardır.

Format atmakla da geçmez. Facebook Destek forumundan durumu yetkililere bildirip Çözüm sağlayabilirsiniz kolay gelsin.

radyoaktif
11-08-2013, 02:33   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
237 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Dostum biraz geç oldu kusurabakma zira gezinirken açtığım bu konuya, sorundan kurtulduktan sonra sevinçten cevap vermeyi unuttuğumu farkedip utandım :) 

Sorunu şu şekilde çözdüğüme inanıyorum :)

Spybot güvenlik programı ile sistemi komple tarattıktan sonra facebook şifremi değiştirdim. Spam reklamlar 3 haftadır yayınlanmıyor. Yani sorun çözüldü sanırım. Ama bu sırada facebook yöneticilerine de ard arda şikayet yazmaya devam ettim. Sorunun çözümü 3 şekilde de olabilir; 

1- Spybot 
2- Şifre değişikliği 
3- Yöneticiler düzeltti 

Hangisi neden oldu bilmiyorum ama kurtulduğuma sevindim. İlgin için teşekkürler.

badwizard
11-08-2013, 09:14   |  #5  
badwizard avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 100
1,013 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

Sorun şifrenin çalınmış olmasıydı, bu tip durumlarda sistemde böcük aramak yerine ilk yapılması gereken şifre değiştirmektir. güvenmediğin makinalarda şifre gerektiren iletişim kurmaktan kaçınırsan bu tip sorunlar yaşamazsın.

radyoaktif
21-08-2013, 15:14   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
237 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008
Alıntı: badwizard  
Sorun şifrenin çalınmış olmasıydı, bu tip durumlarda sistemde böcük aramak yerine ilk yapılması gereken şifre değiştirmektir. güvenmediğin makinalarda şifre gerektiren iletişim kurmaktan kaçınırsan bu tip sorunlar yaşamazsın.
Aynı hataya birdaha düşmemek için soruyorum; şifre çalma durumunda 2 olasılık var

1-) Şimdi, hesabımın şifresini araklayan bir şahıs mı yoksa otomatik spam  yayan bir programcık mı? Otomatik spam yayan bir programcığın şifremi ele geçirmesi için benim face dışında, herhangi başka bir site üzerinden face hesabıma mevcut şifrem ile girmiş olmam lazım ki öyle bir bir şey de asla yapmam.

1-) Eğer şifremi bir şahıs çalmış ise ki bu benim dikkatim ile daha da imkansız; hesabımdan spam reklamlar yayınlamak için mi çalıyor :) Yani bu tür kişiler genellikle face şifrelerini çalmayla uğraşan egoist ergenlerdir ki bunların, spam reklam yayınlamak yerine; fotoğraflarrımı silmesi, duvarımda ki millete küfür etmesi vb gibi eylemler göstermeliydi :)

Hepsini bir kenara bıraktım; benim hesabıma bulaşan bu spam reklamların bana, hesabına ayda bir giren bir arkadaştan bulaştığını belirteyim. Ben su spam reklamlardan yukarıda ki mesajımda belirttiğim yöntemler sayesinde kurtuldum ama arkadaşım bu spam'a hala beni ve milleti etiketlemeye devam ediyor ve tabi kendi duvarı da bu telefon reklamları ile dolmuş. Ayıp olmasın diye silmekte istemiyorum ama beni hiç acımadan 25 kişi silmişti :) 

Şu anda bile bu arkadaşın hesabından bu spam reklamlar, beni de etiketleyerek yayınlanmaya devam ediyor. Duvarı bu lanet olası S3 telefon reklamı ile dolmuş. Ama sırf bu lanet spam, tekrar bana bulaşır diye arkadaşı silmeyi bu sefer göze aldım. Varsın biraz da o uğraşsın.

Düşündüğüm gibi bu virüs bana, bu arkadaşın beni etiketlediği telefon reklamına dalgınlıkla tıklamam sonucumu bulaştı acaba orasını çözemiyorum. Yoksa bende de bu spam, milleti etiketliyordu ama hiç birine bulaşmamıştı.

Bulaşması için bu bağlantıya tıklamak mı gerekiyor diyeceğim ama tıkladığında da aşşağıda ki site açılıyor ki bu sefer tıklamadım. Bu konunun başında ki  mesajımda belirtmiştim bunu. O zamanlar zaten virüslüydüm diye tıklıyordum :)

Acaba face'ine giriş yaparak bu bağlantıya tıkladığın için yukarıda ki yönlendirdiği sitede, bu spam senin hesabınada mı bulaşıyor? Sonrada sen hesabında değilken bile senin hesabından spam reklamlar paylaşmaya devam ediyor. En güçlü olasılık bu sonuncusu gibi gözüküyor. Yani arkadaşın hesabından yayılan bu spamlara tıklamadığım sürece, bu arkadaşı da silmeme gerek yok o zaman. Sizce?