Fiber Nedir? Merak Edenler İçin Minik Bir Yazı

CoSTa
09-09-2020, 14:30   |  #1  
CoSTa avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2020

Fiber’in pekçok kullanım alanı bulunur bu kullanım alanlardan biri iletişim verileri gönderme de etkili fiber optik kablodur. Biri ise inşaat sektöründe kullanılan araçlardır. örnek verilir ise Fiber levhalar veya FiberGlass malzemeler gösterilebilir. Fiberglass ise cam şeklinde gözüken bir malzemedir. Ayrıca fiber tekne de üretilmiştir. Bu fiber endüstriyel alanda çok fazla kullanılan bir malzeme olup değerli ve değeri az olan pek çok türü vardır. Bunlar şöyledir;

CAM FİBERLER: özü ve çevresi camdan oluşur. Veri iletimi yönünden en başarılı performansı gösterir. Üretiminde kullanılan cam max saf silikon dioksit ya da kuartz kristalinden oluşur. Üretim süresince indisi düşürmek için, flor ya da bor, indisi fazlalaştırmak için, germanyum ya da fosfor ile karıştırılır.
PLASTİK KAPLI SİLİSYUM FİBER: Cam özden plastik kalıptan oluşur. Maliyet olarak cam fiberlere oranla daha uygun fakat performans yönünden daha çoraktır.
PLASTİK FİBERLER: En uygun fiber çeşididir. Özü de kılıfı da plastikten oluşur. Performansı en düşük fiyatı en ucuz fiber tipidir çoğunlukla kaplamaları olmaz. Kısa uzaklıktaki iletişim için daha iyidir.

Fiber İnternet Nedir?

Fiber kablolar, şimşeğin, elektrikli motorların, floresanın ve diğer elektriksel gürültü olaylarının sebep olduğu statik durumdan etkilenmezler; bunun diğer sebebi de, fiber optiklerin elektrik iletimini yapamama niteliğidir. Bir de, fiber kablolar enerji dağıtamazlar; böylelikle, diğer iletişim kaynaklarıyla girişime yol açmaları olanaksızdır. Bu özellik, fiber kaynakları askeri çalışmalarda çok uygun duruma getirir. Askeri çalışmalar da, nükleer silahların yarattığı etkiler, normal iletişim sistemleri üzerinde çok olumsuz sonuçlar oluşturur. Yaşamımızın birçok alanında bulunan fiber kablolara gün içinde fazla derecede sık sık enk geliriz bundan sonra çevrenize göz gezdirdiğinizde fiberin kullanım alanlarının ne denli fazla olduğunu göreceksiniz.

Fiber İnternet Nedir?

Fiber internet,  fiber optik kablolarla olan iletim sistemine verilen addır. Veri iletimleri, elektrik yerine ışığı gönderen cam ya da plastik telleri bulunan fiber optik kablolar üzerinden iletilir. Fiber kablolardan kaynaklı fiber internet hızı diğer başka internet iletimlerine kyasla daha yüksektir. Dünyanın internette en yüksek hıza sahip olarak bilinen fiber internet, fiber optiğin içinde bilgilerin çok hızlı yayılmasından kaynaklı ışık hızında internet olarak da adlandırılmaktadır.

Fiber optik kablolar ile veri iletimi kuramında bir kısıtlama söz konusu değildir. Bunun nedeni verinin ışık hızında gönderilmesidir. Fakat veri paketleri o ana göre band genişliği kısıtlaması ile verilir. Fiber kablolar çok sayıda veri yükler ve çoğunlukla ortalama hız 1 Gbps’a yakındır.

Son Düzenleme: CoSTa ~ 09 Eylül 2020 14:35 Neden: