Format Atmak Zararlı Mıdır?

Selçuk İslamoğlu
11-01-2009, 01:20   |  #26  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003
YasarS
Low format biçimlendirme sırasında sana verilen seçenekler arasında olan yavaş biçimle seçeneğ
Yanlış bilgilendirme. Low level formatla, bugün Windows'tan attığınız formatın birbirleriyle uzaktan yakında ilgisi yok. İster yavaş, ister hızlı olsun....

Hızlı format, diskin sadece "içeriğinin" indekslendiği sektörleri siler. Yani diskin içindeki dosyalar aslında silinmez, sadece o dosyaların olduğu sektörleri işletim sistemlerine bildiren yer göstericiler silinir. Fiziksel hatalı bölgeler bulunamaz ve doğal olarak eğer varsa, bir sonraki işletim sistemi fiziksel hatalı bölgelere yazmaya çalışıp hata verebilir.

Normal format, sadece indeks sektörleri değil, diski ilk sektörden son sektöre kadar her sektörü siler. Manyetik alanlara dokunmaz, sadece veri bölgeleri silinir. Eğer fiziksel olarak arızalı bölgeler varsa, bu bölgeler "Kullanılamaz" olarak işaretlenir fakat fiziksel olarak bir işlem yapmaz.

Low level formatta ise, sabit diskin yüzeyi kazınır, gerek veriler gerekse manyetik alanlar tamamıyla silinir... Low level format diskte giderilemez hatalar varsa yapılır ancak. Eskiden sadece BIOS'tan yapılabilirdi, sonradan HDD üreticilerinin kendi programlarıyla yapılabiliyor.


Hızlı ve yavaş format farkına gelince. Diskin en önemli bölgesi indeks sektörüdür. Bu sektör olmazsa, disk olmaz. İster hızlı, ister yavaş oraya bir kez format atılır. Diyelim bu sektör 40. sektör olsun... Ha sadece 40. sektöre format atmışsın, ha 1'den 80'e format atmışsın. 40. sektöre her halukarda geçmişsin. Uzun süreli format en azından diskteki hatalı bölgeleri "kullanılamaz" olarak işaretler ve üstüne yazmayı engeller.


Kısacası, normal format veya hızlı format, işletim sistemi ile yapacağınız formatlar bilgisayarınıza hiç bir zarar vermez veya ömrünü kısaltmaz. Low level format, zaten ancak hatalı disklere uygulanmalıdır.

YasarS
11-01-2009, 03:07   |  #27  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,238 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

Ben yukarda alıntı yapılan makalede low level format seçeneğinden bahsetmedim zaten öyle bir seçenek için özel yazılımlara ihtiyaç var gerek bios altında gerekse sistem çalışırken yapan yazılım dahi var ama sistem çalışırken yapılırken bir noktaya geldiği zaman aniden sistem ve bütün bölümler yok oluyor.En sağlıklısı bios üzerinden açılış diski veya bir cd ile yapılandır.Neticede ben alıntı yapılan makalede windows seçeneklerinden olan Türkçe karşılığı yavaş olan low kelimesini kullandım.Low level format atabilmek için ona özel yazılımlara vede diskin boyutuna göre 5-7-11 hatta daha yukarı bir saat miktarına ihtiyaç vardır

Son Düzenleme: YasarS ~ 11 Ocak 2009 03:09
Selçuk İslamoğlu
11-01-2009, 13:40   |  #28  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003
YasarS
Neticede ben alıntı yapılan makalede windows seçeneklerinden olan Türkçe karşılığı yavaş olan low kelimesini kullandım.
Yavaş = Slow

Düşük/Alt/Alçak = Low :)

efendisiz_bey
13-01-2009, 14:59   |  #29  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
41 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

arkadaşım format atmak iyi değildir çünkü hdd bi metal makanizma üzerine kuruludur biz format attıkca hdd zarar görecektir ve zamanla hdd bozulacaktır

alos007
15-01-2009, 09:19   |  #30  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
11 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

Temelli format istiyorsan o zaman hdd formatını denesene