Foto lu yorum - Foto yorum

qukamber
28-10-2017, 23:25   |  #1  
qukamber avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2017

Son 4-5 senedir her yıl elinizdekinin bir yeni modelini çıkartıyor üreticiler. Burada üreticilerin tüketicileri nasıl avladığını görüyorsunuz işte. "Her sene yeni model çıkar mı !?" diye şikayet eder bu hobi ile 2-3 seneden beri ve daha eski ilgilenenler. Tabi ürünü alıyor, 2 sene sonra bildiğin
"Eski model" ve piyasada adı-sanı anılmaz oluyor nerede ise. Üretici de bu hobiye her yıl yeni adım atacak tüketiciyi avlamak için her sene yeni  model üretiyor.  
  
Yeni ve donanımsal olarak daha iyi fotoğraf makinası ile daha iyi fotoğraf çekilir gibi düz bir mantık var. Elbette bu doğrudur ama bu önermenin doğruluğunu kanıtlayacak çok önemli bir etken olan fotoğraf
makinasını kullanacak olan "zeka, bilinç" unsurundan hiç bu önermede bahsedilmemiş. Yani bunu kullanacak kişinin bilgisi ve zekası her araçta olduğu gizi bunda da sonuca etki eden en önemli parçadır.  

Bir de şöyle farklı bir bakış açısı getireyim...

Her makinada "otomatik mod" var. Burada üreticinin hedeflediği amatörün de ötesinde acemi, çok yeni fotoğrafçıların tümüyle berbat fotoğraflar çekip de hem kendilerini kötü hissetmemeleri ve hem de satın aldıkları o ürün hakkında "Harbi betermiş, hemen satıp başka bir şey alayım" şeklinde düşünmemelerini istemesi. Bu nedenle bir bakıma makinalarda "Yapay zeka" olamaz amma varmış gibi diyebiliriz. İşte bu nedenle de yukarıda bunun karşısına kullanıcıyı "zeka, bilinç" olarak tanımlayarak koyuyorum.

Kullanıcıyı sabit alır isek ve bu kullanıcıya 3-4-5 farklı fotoğraf makinası verir isek. Aynı kullanıcıyı bir odada hazırladığımız bir masayı aynı mesafeden her makina ile aynı ayarlarda (F3.5, iso 100 vb. gibi) fotoğraflar çektirir isek ancak o zaman bu ürünlerden çıkan fotoğrafları incelediğimizde fark görür isek farkı yaratanın saf ve sadece ekipman olduğunu söyleyebiliriz !

İşte ciddi test ve incelemeler yapan sitelerin yaptığı da budur. "30 yıllık fotoğrafçı da olsa, hayatında ilk kez fotoğraf çekecek kişi de, aynı koşullarda her ikisi de bu testteki makina ile zerre farklı fotoğraf çekemezler, aynı fotoğrafı çekerler" in kanıtıdır yani bu.

Dolayısı ile önceki mesajımda bahsettiğim "bilinç ve zeka" burada fotoğrafı farklı kılan yani farktan kast ettiğim iyi yada kötü kılan etken olacaktır. Kişi bilinciyle öğrenmek ister, öğrenmeyi de ezbere ve kalıplara, öncekilerin ayak izlerinin bire bir üstüne basarak devam etmek olarak görmez ise, zekası ile kendisine kestirmeler icatlar yapabilir ise çoğu insanın bunca yıldır belki binlerce aynı kopyasını ürettiği fotoğraflardan üretmemeyi başarabilecektir ! Günümüzde bana göre fotoğrafçıdan çok fotokopici var !.. Kaç milyon kız kulesi fotoğrafı vardır ? Bunlardan kaçı birbirine %90 benzer ? Burada "Farklı olmak için amuda kalkıp kız kulesi fotoğrafı çekin" gibi bir şey dediğim de çıkartılmaz umarım. Kahkaha

Nerede bunun fotosu !? İşte...

Sizce bu fotoğraf hangi ekipman ile çekilmiştir ?

qukamber
28-10-2017, 23:26   |  #2  
qukamber avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2017

Önünüze 100 tane aynı binanın fotoğrafını koysalar... Bunun gece-gündüz, yaz-kış, az ileriden-az geriden 10'ar tane farklı çekilmişini de gördünüz belki dikkatlice bakacağınız 30 tane fotoğraf olur. Milyonlarca kopyası ve böyle de meşhur bir yerin, acaba insanlar 1 saniyeden uzun bakar mı ? Dikkatli bakar mı ? Bence bu gibi alanlarda çalışmak kişisel arşiv için olabilir veya profesyonelsinizdir müşteriniz istemektedir yapılır ama fotoğrafçının sosyal aktivitesi açısından zaman kaybı !.. Sosyal aktivite demem de günümüzde tahminim 100.000'de 1'den bile azdır bir fotoğrafçının gerçeklik ortamında galeriler açıp da ciddi eleştirmenlerin ziyaretleri yaşaması gibi bir olay Şöyle ağzında pipo ile, sakalı ve askılı pantolonlu eleştirmenler ! Dolayısı ile günümüzde amatör yada profesyonel olsun her fotoğrafçının ya sanal ortamın sosyal ağlarında ya kişisel web sitesinde veya fotoğraf ile ilgili 500pigs, flickr vb. gibi ortamlarda galerileri var. Kast ettiğim sosyal durumu da bunlar işte.

NOT : Bu arada belirtmek isterim ki "Her profesyonel eşit değildir iyi fotoğrafçı" !.. Çünki profesyonel bu işten para kazanan ise bugüne kadar herhalde hayatınızdaki bir çok alanda para kazanmak üzere herhangi bir iş alanında karşınıza çıkmış, size profesyonel hizmet sunmak vaadiyle ihtiyacınız olanı size sunan ama hiç de profesyonellik ile alakası olmayan bir sürü "pro" görmüşsünüzdür !? Fotoğrafçılıkta da aynı durumlar daha da feci biçimde vardır. Arka mahalledeki " Bilmem kim fotoğraf stüdyosu" dışarıdan bakılınca bu işten para kazanan bir profesyoneldir ama gittiğinizde vesikalık çekip dandik bir printer'de basıp size pro hizmet veriyor olabilir. Bu gibi durumlarda ben meraklı amatörlerin öyle profesyonellerden çok daha yetenekli ve bilgili olduğuna inanıyorum.

Son Düzenleme: qukamber ~ 28 Ekim 2017 23:29